Dolar
50,0017
0,05%
Euro
56,0108
0,08%
Sterlin
67,1336
0,09%
Bitcoin
3.812.666
-0,46%
BİST-100
10.961,67
1,88%
Gram Altın
6.299,972
-0,63%
Gümüş
49,3
-2,42%
Faiz
39,55
0,00%

Avrupa Merkez Bankası başkanlığı için iki aday çıktı

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanlığı görevinden ayrılacak Christine Lagarde'ın yerine geçmek üzere İspanya'dan Pablo Hernandez de Cos ve Hollanda'dan Klaas Knot aday gösterildi.

06.11.2026 18:07 • Güncelleme: 06.11.2026 18:11
Avrupa Merkez Bankası başkanlığı için iki aday çıktı
16px
32px

Euro Grubu Başkanı Kiryakos Pierrakakis, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanlığı için yapılan aday bildirimleri hakkında yazılı açıklama yaptı.

LAGARDE 7 ŞUBAT 2027'DE GÖREVDEN AYRILACAK

Açıklamada, Lagarde'ın 29 Ekim'de AB Konseyi Başkanına, 7 Şubat 2027 itibarıyla görevinden ayrılacağını bildirdiği anımsatıldı.

Bunun üzerine yeni ECB Başkanının atanması için sürecin başlatıldığı belirtilen açıklamada, üye ülkelerden adayların 6 Kasım'a kadar başvurularını iletmelerinin istendiği hatırlatıldı.


Klass Knot ve Pablo Hernandez de Cos

BELİRLENEN SÜRE İÇİNDE İKİ ADAY BAŞVURDU

Açıklamada, belirlenen süre içinde İspanya'dan Pablo Hernandez de Cos ve Hollanda'dan Klaas Knot için adaylık bildirimi yapıldığı, Euro Grubunun 9 Kasım'daki toplantısında sürecin maliye bakanları tarafından ele alınacağı bildirildi.

ECB Başkanı dahil bankanın yönetim kurulu üyeleri, AB Konseyinin tavsiyesi üzerine AB liderleri tarafından atanıyor.

21 ÜLKEDEN EN AZ 16'SININ DESTEĞİ GEREKİYOR

Tavsiye kararının alınabilmesi için Euro Bölgesi'ndeki 21 ülkeden en az 16'sının desteği gerekiyor. Bu ülkelerin aynı zamanda Euro Bölgesi nüfusunun en az yüzde 65'ini temsil etmesi şartı aranıyor.

AB liderlerinin nihai kararından önce ECB ve Avrupa Parlamentosunun görüşüne başvurulacak.

ECB Başkanı Lagarde, normal şartlarda Ekim 2027 sonu itibarıyla dolacak görev süresini yaklaşık 9 ay erken sonlandırarak şubatta ayrılacağını açıklamıştı.

patronlardunyasi.com

editörün seçtikleri
Coşkunöz Holding'in Rusya'daki üç şirketi Avrupa'nın yaptırım listesine girdi Bursa merkezli sanayi grubunun Tataristan yatırımları mercek altında
Coşkunöz Holding'in Rusya'daki üç şirketi Avrupa'nın yaptırım listesine girdi Bursa merkezli sanayi grubunun Tataristan yatırımları mercek altında#Coşkunöz Holding
benzer haberler
Cevdet Yılmaz fon tasfiye sürecinde 130 milyar lira iade edildiğini açıkladı, yeni kanun taslağının gelecek haftaya kadar şekillenmesi bekleniyor
Cevdet Yılmaz fon tasfiye sürecinde 130 milyar lira iade edildiğini açıkladı, yeni kanun taslağının gelecek haftaya kadar şekillenmesi bekleniyor