Dolar
46,6773
0,04%
Euro
53,2253
-0,12%
Sterlin
61,8611
-0,09%
Bitcoin
2.726.487
-0,07%
BİST-100
14.283,45
1,14%
Gram Altın
6.016,214
0,07%
Gümüş
58,32
-0,64%
Faiz
43,45
0,12%

Avrupa doğal gaz fiyatları İran'ın Doha'da planlanan görüşmeye katılmama kararı ardından iki haftanın zirvesine çıktı

Avrupa doğal gaz fiyatları, İran'ın Doha'da ABD temsilcileriyle yapılması planlanan görüşmelere katılmama kararı sonrası iki haftadan uzun sürenin en yüksek seviyesine çıktı.

01.07.2026 10:17Güncelleme: 01.07.2026 10:21
Haberi paylaşın
Avrupa doğal gaz fiyatları İran'ın Doha'da planlanan görüşmeye katılmama kararı ardından iki haftanın zirvesine çıktı
16px
32px

Avrupa'da doğal gaz fiyatları, İran'ın Doha'da ABD temsilcileriyle yapılması planlanan barış görüşmelerine katılmama kararı sonrası yükselişe geçti. Diplomatik sürece ilişkin beklentilerin zayıflaması, enerji piyasalarında Orta Doğu kaynaklı arz risklerini yeniden gündeme taşıdı.

Gösterge niteliğindeki ICE Hollanda TTF doğal gaz vadeli kontratları, çarşamba günü megavatsaat başına 43,80 Euro'ya çıkarak 15 Haziran'dan bu yana en yüksek seviyesini gördü. İngiltere'deki eşdeğer kontrat da therm başına 104,8 pence ile iki haftanın zirvesine yükseldi. Fiyatlardaki artış, Avrupa enerji piyasasının jeopolitik gelişmelere karşı kırılganlığını bir kez daha ortaya koydu. Piyasalarda, ABD-İran savaşının başlaması ve ardından Hürmüz Boğazı'ndaki geçişlerde yaşanan aksamanın etkisiyle yılın başlarında güçlü bir risk primi oluşmuştu.

Katar başta olmak üzere küresel sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) trafiğinin yaklaşık beşte biri için kritik öneme sahip olan Hürmüz Boğazı'ndaki gelişmeler, Avrupa gaz fiyatlarının yönü üzerinde belirleyici olmaya devam ediyor. Son haftalarda boğazdan sınırlı sevkiyat trafiğinin yeniden başlamasıyla enerji piyasalarında tansiyon bir miktar düşmüştü. Ancak Tahran'ın Doha'da ABD heyetiyle masaya oturmayı reddetmesi, gerilimi azaltmaya yönelik adımların kalıcılığına ilişkin soru işaretlerini artırdı. Bu gelişme, doğal gaz piyasasında arz güvenliği endişelerinin yeniden fiyatlanmasına neden oldu.

Avrupa'da doğal gaz depoları kış sezonu öncesinde yeniden doldurulurken, Orta Doğu'daki LNG altyapısına veya geçiş güzergahlarına yönelik uzun süreli bir tehdit piyasalar açısından önemli risk oluşturuyor.

patronlardunyasi.com

editörün seçtikleri
ABD'de Chobani markasını milyarlarca dolarlık bir markaya dönüştüren Hamdi Ulukaya'nın Türkiye'deki yatırımının ayak sesleri 
ABD'de Chobani markasını milyarlarca dolarlık bir markaya dönüştüren Hamdi Ulukaya'nın Türkiye'deki yatırımının ayak sesleri #Chobani