Avrasya Tüneli'nde fazladan alınan 81 Bin TL iade edilecek mi?

Avrasya Tüneli'nde fazladan alınan 81 Bin TL iade edilecek mi?

KDV indirimi yapılmasına rağmen Avrasya Tüneli’ne yapılan zam yıllık enflasyonu geçti. Yüzde 15.6’lık zam vatandaşın büyük tepkisine neden oldu. Dün köprüden 21 TL’lik tarife ile geçenler 81 bin TL fazladan ödedi.

Avrasya Tüneli'nde fazladan alınan 81 Bin TL iade edilecek mi?
16px
24px
02.02.2018 11:09
ABONE OLgoogle

‘İki kıtayı bağlayan en kısa yol' sloganıyla gündem olan Avrasya Tüneli tartışmaları bitmiyor. Geçiş ücreti 4 dolar+%18 KDV olarak açıklanan Avrasya Tüneli 20 Aralık 2016 tarihinde hizmete açıldı. Tünel İstanbullular tarafından 15 TL'lik geçiş ücreti sebebiyle çok eleştirildi.

Açılıştan kısa bir süre sonra dolar enflasyonu fiyat farkı tünele yansıtıldı ve tünelin fiyatı otomobiller için 16.6 TL oldu.  Avrasya Tüneli'nde gizemli ‘çarpan etkisi’: Geçiş ücreti 17.71 TL olması gerekiyordu, nasıl 19.20 oldu?

21 TL İSYAN ETTİRDİ

1 lira 60 kuruşluk zamla bile tünel vatandaş için iyiden iyiye pahalı hale gelirken önceki gün geçiş ücretine yapılan yüzde 25.6'lık zamla otomobiller için geçiş ücreti 21 TL oldu. Vatandaş bu kez duruma isyan etti.

Zammın üzerinden 24 saat geçmeden Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan zam oranının düşürüldüğünü açıklayarak Avrasya Tüneli geçiş ücretinin 19.2 TL'ye indirildiğini açıkladı. Konunun Cumhurbaşkanı ve Başbakan ile konuşulduğunu söyledi. Peki ya bu nasıl oldu?   Avrasya Tüneli'nde yüzde 27'lik zamma tepki geldi, mini KDV indirimi geldi...

Uluslararası sözleşmeler gereği Yapı Merkezi ve ortaklarının işlettiği tünel ücretini özel sektörün düşürmesi mümkün değildi. Devlet kendi aldığı yüzde 18'lik KDV'den feragat ettiğini köprü geçişlerinde KDV'nin yüzde 8 olarak alınacağını söyledi.

VATANDAŞ KENDİ KENDİNE İNDİRDİ

Söz konusu durumda Avrasya Tüneli'ni hayatta görmemiş ve geçmemiş olan Kars'taki vatandaş için hiçbir şey değişmedi Hazine garantisi yüzünden hala brüt maaşından kesilenlerin bir kısmı bu garantiyi karşılamak için kullanılacak. Vatandaşa hizmet için alınan Katma Değer Vergisi'nin düşürülmesi ise devletin vergi kaybedeceği anlamına geliyor. Yani vatandaş için okul hastane yapılan vergilerden vazgeçiliyor. Kısaca köprüye indirimi özel sektör veya devlet değil. Vatandaş kendi kendine yaptı…   Avrasya Tüneli'nden 1.2 milyar kar var ama devlet 123 milyon lira ödeyecek

ÜÇÜNCÜ KÖPRÜDE DE YÜZDE 8

Peki ya Avrasya Tüneli için KDV'den vazgeçilebiliyorsa otoyol kullanımıyla astronomik geçiş ücretine sahip üçüncü köprüde bu neden geçilmedi?

Otoyol kullanımı hariç üçüncü köprüden şu an geçmenin bedeli otomobiller için 13.05 TL. Bu miktarın içinde yüzde 8'lik KDV de bulunuyor. Yap İşlet Devret modeliyle yapılan köprü statüsünde olduğu için Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Osmangazi Köprüsü'den yüzde 18 yerine yüzde 8 KDV alınıyor.

DÜNKÜ ZAMMIN FATURASI: 4 ASGARİ ÜCRETLİNİN YILLIK GELİRİ

Öte yandan dün Avrasya Tüneli ile yolculuk yapan 45 bin (ortalama günlük rakam) İstanbullu KDV dahil olmak üzere 945 bin TL ücret ödedi. Devletin firmaya garanti ettiği sayı gerçekleşse Yapı Merkezi ve ortaklarının kasasına 1 milyon 438 bin 500 TL girecekti. Vatandaş eğer 24 saatlik zamma denk gelmese ve tüneli 19.2 TL'den geçseydi tünel 864 bin TL hasılat yapacaktı. 24 saatlik zamdan dolayı arada 81 bin TL fark oluştu. Bu fark göze küçük gibi gelse de 81 bin TL, 4 asgari ücretlinin yıllık ücretine denk geliyor. Bu kadar para halkın cebinden uçtu gitti.

YILLIK ENFLASYONDAN FAZLA

Son hesapla Avrasya Tüneli'ne yapılan zam yüzde 15.6 oldu. Yıllık enflasyonun yüzde 11.92 çıktığı Türkiye'de Avrasya Tüneli'ne yapılan zam yıllık enflasyonu geçti. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde