Avea'nın satışından İş zarar etti

Avea'nın satışından İş zarar etti

TELEKOM'UN AVEA İÇİN ÖDEDİĞİ FİYAT RAYİÇ KABUL EDİLİRSE İŞ BANKASI'NIN KARI DÜŞÜYOR.

Avea'nın satışından İş zarar etti
16px
24px
19.07.2006 00:00
ABONE OLgoogle
 

Oğuz Karamuk'un haberi

Türk Telekom'un Avea'nın yüzde 40.5'lik hissesini Telecom Italia Mobil'den (TİM) 500 milyon dolara satın alması, GSM operatörünün diğer ortağı olan iş Bankası'nın bilançosunda da önemli bir değişikliği gündeme getirdi. T. Telekom'un Avea hisseleri için ödediği fiyat, iş Bankası'nın bilançosunda gösterilen değerin yüzde 44 altında kalınca, bankanın da aradaki farkı zarar olarak yazma ihtimali doğdu, İş Bankası, bilançosunda yer alan Avea hisselerinin değerini, T.Telekom-TIM arasında yapılan alışverişte ortaya çıkan rayiç fiyata göre revize ederse, net kârı 287 milyon YTL azalacak, iş Bankası'nın birinci çeyrek karı 468.7 milyon YTL düzeyindeydi.

Hissesi yüzde 18.87
Bankanın kârlılığında Avea kaynaklı bir değişimin neden yaşanabileceğini anlamak için biraz geriye gitmek gerekli. İş Bankası GSM sektörüne 2000 yılında TIM'le birlikte girdi. İki ortak ikinci nesil GSM lisansını alabilmek için ihalede toplam 2 milyar 869 milyon dolar verdi (344 milyon dolan KDV). İş Bankası bu paranın yarısı olan 1 milyar 435 milyon doları ödedi. İhalede alınan lisansla Aria şirketi kuruldu ve İş Bankası Grubu bu şirketin yüzde 50 ortağı oldu. Şubat 2004 tarihinde ise Aria ile TTelekom'un GSM operatörü Aycell birleşti. Ortaya çıkan Avea şirketinin ortaklık yapısı yemden düzenlendi. Aria'da yüzde 50 ortaklık payı bulunan İş Bankası'nın Avea'daki payı yüzde 20'ye indi (Banka daha sonra yapılan sermaye artırımlarında rüçhan hakkı kullanmadığı için payı son olarak yüzde 18.87'ye kadar geriledi).

Yeniden değerleme
İş Bankası portföyünde bulunan Avea hisselerinin değerini 2004 sonunda 814 milyon YTL olarak gösteriyordu. 4 Mayıs 2005 tarihinde bankadan yapılan açıklamada bu değerin, "Konsolide Mali Tabloların Düzenlenmesi Hakkındaki Tebliğ" kapsamında yapılan hesaplamalarla saptandığı belirtildi. Aynı açıklamada, "Birleşme sonrası oluşan şirketin (Avea'nın) yeni bir şirket olması ve değerini belirlemeye yönelik bir çalışmanın bulunmaması nedeniyle, Avea'nın değerinin farklılaştırılmasını gerektirecek somut veriler mevcut değildir" denildi.

Rayiç değer hangisi?
Ancak 2005 sonunda BDDK'nın isteği üzerine Avea için yeni bir değerleme çalışması yapıldı. Bu çalışmada İş Bankası'ndaki Avea hisselerinin değeri 655 milyon YTL olarak belirlendi (Avea'nın toplam değeri 3.4 milyar dolar olarak hesaplandı). Ancak her iki değerleme de rayiç fiyat oluyşturacak somut bir işlem olmaması nedeniyle yapıldı. Şimdi ise Avea'nın değerine yönelik somut bir gelişme var...

T.Telekom, TİM'deki Avea hisselerini toplam 1.950 milyon YTL (l milyar 234 milyon dolar) piyasa değeri üzerinden satin aldı. Bu hesaba göre İş Bankası'nın bilançosundaki yüzde 18.87'lik Avea hisselerinin değeri ise 367.7 milyon YTL ediyor. Yani son değerlemenin ardından İş Bankası'nın yılsonu bilançosunda gösterdiği rakamın 287.2 milyon YTL altında. Bankacılıktaki bilanço düzenlemelerine göre İş Bankası'nın bu farklılığa karşılık ayırması gerekiyor. Ayrılan karşılık da net kâr üzerinde etkili oluyor. Tabii burada kritik nokta İş Bankası'nın TTelekom'un Avea hisseleri için TIM'e ödediği fiyatı rayiç değer olarak kabul edip etmeyeceği.

Vatan

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde