Dolar
44,4985
-0,07%
Euro
52,0642
0,14%
Sterlin
59,7808
0,69%
Bitcoin
3.158.527
-0,57%
BİST-100
13.536,84
4,76%
Gram Altın
6.737,001
-0,28%
Gümüş
73,64
-0,73%
Faiz
41,04
0,00%

APP plaka olarak bilinen standart dışı plakalar ücretsiz değiştirilecek

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF), kamuoyunda APP plaka olarak bilinen standart dışı plakalar ücretsiz değiştirecek. Resmi Gazete'de yayımlanan yeni karara göre, polis plakayı yönetmeliğe aykırı bulursa TŞOF, plaka basım belgesi istemeden yenisini verecek.

08.04.2026 22:01Güncelleme: 08.04.2026 22:03
Haberi paylaşın
APP plaka olarak bilinen standart dışı plakalar ücretsiz değiştirilecek
16px
32px

Resmi Gazete’de yayımlanan değişiklikle Araçların Satış, Devir ve Tescil Hizmetlerinin Yürütülmesi Hakkında Yönetmeliğin 31. maddesine yeni fıkra eklendi. 

Değişikliğe göre, APP görünümlü plakalarda TŞOF'un sorumluluğu tanımlandı. Yönetmek değişikliğine göre, TŞOF damga ve mühürlü olmasına rağmen, yönetmeliğe uygun olmayan ve kendisine bağlı birimler tarafından basılan plakaları değiştirecek. Yeni madde şöyle: 

'ÜCRET TALEP EDİLMEKSİZİN DEĞİŞTİRİLİR'

“Plaka basmaya yetkili kuruluş tarafından bu yönetmelikte belirtilen nitelik veya ölçülere aykırı plaka basıldığının trafik kolluğu tarafından tespiti halinde, tescil plakasının tekrar basımı için plaka basım talep belgesi aranmaz. Bahse konu plakalar, plaka basmaya yetkili kuruluş tarafından herhangi bir ücret talep edilmeksizin değiştirilir.”

YIL SONUNA KADAR SÜRE VERİLDİ, MEVCUT PLAKALAR GEÇERLİ SAYILDI

Yönetmeliğe eklenen bir madde ile Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu, kendisine bağlı birimlere yeni plaka kalıpları göndermekle yükümlü kılındı. Bütün plakalar artık tek tip kalıpla basılacak. Bu kalıp değişimi için 2027 yılı ocak ayına kadar süre verildi.  

Yönetmelikte, "Bu tarihten önce yetkili kuruluş tarafından basılmış olup da mühürlü ve diğer güvenlik işaretleri bulunan araç tescil plakaları, belirtilen ölçülere uygun kabul edilir” denildi. Böylece damgalı ve mühürlü olan plakalar geçerli olmaya devam edecek. 

patronlardunyasi.com

editörün seçtikleri
Bora Koçak, gazete ilanından Sodexo Türkiye’nin CEO’luğuna uzandı
Bora Koçak, gazete ilanından Sodexo Türkiye’nin CEO’luğuna uzandı#Sodexo