Altın neden yükseliyor?
Altın fiyatları üçüncü günde de rekora fırladı. Peki altın neden hızlı yükseliyor?

G-20 zirvesi ve hemen ardından İstanbul'da gerçekleştirilen Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası (DB) toplantılarında oluşan ortak akıl "Gevşek para politikasından erken çıkılmamalı, harcamalara devam edilmeli" dedi.
Referans gazetesinde yer alan habere göre, ekonominin kurmayları günlerdir İstanbul'da düşük faiz politikasına devam edilmesini savunurken küresel piyasalarda yeni yanardağlar hareketlenmeye başladı:
Altın fiyatları ve enflasyon endişesi. ABD'de ekonomik iyileşmenin sürdürülebilmesi için gevşek para politikasından kolay kolay çıkılamayacağı beklentileri son bir aydır ABD'li yetkililerin verdiği "düşük faize bir süre daha devam edeceğiz, faiz artırımı kolay gelmez" sinyalleri ile birleşmişti.
Bu ise beraberinde ekonomideki toparlanmayı kaybetmemek adına enflasyon riskinin göze alındığı yorumlarına neden olmuştu. Son olarak ABD Başkanı Barack Obama'nın ABD'nin tahvil ihracatını beklenmedik bir şekilde 7.1 trilyon dolara çıkarması piyasalardaki enflasyon korkusunu yeniden alevlendirdi.
Yatırım bankası Goldman Sachs'ın tahminlerine göre ise ABD, önümüzdeki eylül ayından itibaren iki yıl içinde 2.9 trilyon dolarlık tahvil satışına gidecek.
Tüm bunlar piyasada para arzının artması anlamına geliyor. Para arzındaki artış enflasyonu, enflasyon da altın fiyatlarında yeni rekorları beraberinde getiriyor.
2011'DE 1.650, 10 YIL SONRA 2000 DOLAR
Dolarda yaşanan kan kaybı dün de devam edince enflasyon endişeleri ile altın fiyatları üçüncü gününde de rekora fırladı.
Ons başına 1054.30 dolar seviyesine kadar yükselen spot altın böylece geçen seneden bu yanaki yükselişini yüzde 16'ya taşımış oldu. Altının kısa bir süre önce kırdığı rekor ise 1058.20 dolar olmuştu. Aralık vadeli altın dün New York Emtia Borsası'nda 1056.70 dolara kadar çıktı.
Altındaki çıkış diğer değerli metallere de yaradı. Gümüş 2008 Temmuz'undan bu yanaki en yüksek seviyesine, altının muadili paladyum da 13 ayın zirvesine fırladı. Diğer emtiayla birlikte özellikle altının fiyatında görülen değerlenmenin daha da devam edeceği savunuluyor. Bloomberg'de yer alan habere göre altının ons fiyatı 2011 gibi dolardan kaçma eğiliminin devam etmesi ve bu metalin alternatif yatırım aracı olarak kullanılması ile 1650 doları bulabilir.
Önümüzdeki 10 yıl içinde ise altının ons başına fiyatı 2000 dolara kadar yükselebilir. Bloomberg'e konuşan Commerzbank uzmanlarından Michael Kempinski, şu anda yaşananın tamamen yatırımcı psikolojisi ile ilgili bir ralli olduğuna dikkat çekti.
Öte yandan altının aslında mevsimsel olarak en fazla pahalandığı aylar başlamak üzere. Ekim ayında Hindistan'da evlilik sezonuna denk gelen dönemlerde altın fiyatları Hintlilerden gelen taleple patlıyor. Ancak son verilere bakılırsa Hintlilerin altın aşkı da küresel krize yenik düşmüş durumda. Ülkede mücevher talebi düşüyor.
HEDGE FONLAR DA YENİDEN SALDIRIYOR
Ancak atılan her adıma rağmen doların kan kaybedeceği endişesi azalmıyor. Örneğin ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke, 2010 yılının mart ayı itibariyle 1.25 trilyon dolarlık mortgage bağlantılı varlık ile 200 milyar dolarlık kamu borcunu satın almayı planlıyor. Ekim ayı itibariyle ise 300 milyar dolarlık uzun vadeli hazine tahvili almayı da düşünüyor.
Altının yükselişindeki en temel sebeplerin başında doların aylardır devam eden değer kaybı geliyor. ABD'nin düşük faiz politikasının etkisiyle dolar çekiciliğini kaybedip üstüne ABD ekonomisindeki iyileşmenin sürdürülebilirliği tartışma konusu olunca dolardan kaçan yatırımcı altına sığınıyor. Bir diğer sebep olarak ise spekülasyon gösteriliyor.
Özellikle krizde büyük parmağı olduğu düşünülen hedge fonların böyle dönemlerde yeniden harekete geçtiği ve hisse senetlerinden çıkarak altına yöneldikleri biliniyor. Enflasyon riski ise altını kamçılayan bir diğer önemli risk. Enflasyona karşı koruma kalkanı olarak görülen altın şimdi de 2010 yılında küresel enflasyon riski endişeleri ile yükseliyor.