Ali Koç, Forum İstanbul'da

Ali Koç, Forum İstanbul'da

ALİ KOÇ; KÜRESEL DEĞİL, BÖLGESEL BİRLİKTELİKLE LİDER ÜLKE OLABİLİRİZ.

Ali Koç, Forum İstanbul'da
16px
24px
12.05.2006 00:00
ABONE OLgoogle

İstanbul Forum’da ’21. Yüzyılın Barış ve Refahının Anahtarı: Birlikte Yaşama/Co-Habitance’ başlıklı oturuma katılan Koç Holding Bilgi Grubu Başkanı Ali Koç, küresel değil, bölgesel anlamda Co-Habitance olabileceğini aktararak, bu doğrultuda Türkiye’nin zenginliğiyle bölgede Co-Habitance’ın öncüsü ve bölgesel lider olabileceğini söyledi. "Küresel Co-Habitance hayal ancak bölgesel Co-Habitance yaratılabilir" diyen Koç, Türkiye’nin bölgeden önce kendi içinde Co-Habitance yaratması gerektiğini, birlikte yaşam için ülkeler ve bölgeler arasında ortak paydalar geliştirilmesi gerektiğini kaydetti.

VİZYON LAZIM

Coca-Cola International Başkanı Muhtar Kent de, birlikte yaşamda ülkelerin şirketlerden farklı olmadığını ifade ederek, "Şirketler ve ülkelerde bir vizyondan hareket ediyorlar. Büyüme olmadan ayakta kalamıyorlar. Büyüme için de bir vizyon lazım. Ülkeler de bundan farklı değil" diye konuştu. Türkiye’nin 3-4 yıldır büyüdüğünü ve bu büyümeyi devam ettirmesi için mutlaka reformlar yapması gerektiğini anlatan Kent, yabancı sermaye ile ilgili kanunların geliştirilmesi, vergi reformunun ele alınmasıyla büyümenin hızlandırılabileceğini kaydetti.

BÖLGESEL BAKMALIYIZ

Finansbank Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin de, birlikte yaşamaya en güzel örneğin Yunanlı NBG’nin Finansbank’ı alması olduğunu dile getirerek, Yunanistan’ın bugüne kadar Türkiye’ye yaptığı yatırımın miktarının 100 milyon doların altında olduğunu, Finansbank’a verilen 5.5 milyar doların Yunanistan’ın Türkiye’ye yaptığı en büyük yatırım olduğunu belirtti. Bölgesel birlikte yaşam olabileceğine inandığını ifade eden Özyeğin, şunları söyledi: "Türkiye süper güç değil ki, olaya küresel bakalım. Bölgesel bakmalıyız. İnsan kaynakları açısından Türkiye, dünyada en gelişmiş ülkeler düzeyinde. Türk yöneticisini, işçisini nereye götürürseniz orada çalışabiliyorlar. Irak ve Afganistan’da ABD iş alıyor ama Türk müteahhitler bu işleri yapıyor. Türkler her türlü koşula adapte oluyorlar."

CAMİ DOLUYOR KİLİSE BOŞALIYOR

Almanya Yeşiller Partisi Başkan Yardımcısı ve eski Kültür Bakanı Michael Vesper de yaşanılan toplumda dilin bilinmesinin çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Ana dilini çok iyi bilen çocuk yabancı dilleri de iyi şekilde öğrenebilir. Göçmen çocuklar ne Türkçe’de, ne Almanca’da kendilerini rahat hissedebiliyor" görüşünü dile getirdi. Almanya’da Türkçe’nin yabancı dil olarak müfredata konulmasının çok önemli olduğuna işaret eden Vesper, "Bazı yerlerde kiliseler boşalıyor, camiler ise dolup taşıyor. İslami din derslerinin sadece Türkçe değil, Almanca verilmesi gerektiğine de inanıyorum" dedi.

Birlikte yaşamayı öğrenelim ekonomi ve refahı koruyalım

FORUM İstanbul Enstitüsü Başkanı Yavuz Canevi, "Bugün bütün dünyanın, hızlı bir GSMH artışı ile dünya liderliğine doğru giden Çin, Hindistan, Brezilya ve Rusya’dan bahsettiğini belirterek, "Forum İstanbul, Türkiye’nin bu kervana katılma şansını, koşullarını irdeleme niyetindedir" dedi. "Hedef 2023" başlığıyla ve Hürriyet Gazetesi, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Finans Dünyası’nın sponsorluğu ile düzenlenen Forum İstanbul toplantılarının açılışında konuşan Yavuz Canevi, bu yıl farklı değerlerin, kültürlerin, coğrafyaların birlikte yaşama zorunluluğunun bilincine varmak olarak tanımlanan "Co-Habitance" kavramına odaklanmayı amaçladıklarını söyledi. Canevi, doğanın yarattığı bu birlikte yaşama formülünün, gittikçe dengelerin bozulmakta olduğu ekonomik ve sosyal yaşam alanlarının sürdürülebilirliği için bir çıkış yolu olabileceğini dile getirdi.

benzer haberler
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde