Ağrı'dan kalktı Çin'in deviyle ortak oldu

Ağrı'dan kalktı Çin'in deviyle ortak oldu

Televizyon, uydu alıcısı, müzik seti gibi elekronik ürünler üreten Sunny markasının mimarı. Geçtiğimiz yıl, İhlas'tan Kristal Kola'yı, fabrikaları bile görmeden 13 milyon YTL'ye satın alan Atmaca'nın ilginç başarı öyküsü..

Ağrı'dan kalktı Çin'in deviyle ortak oldu
16px
24px
05.06.2006 00:00
ABONE OLgoogle

Televizyon, uydu alıcısı, müzik seti gibi elekronik ürünler üreten Sunny markasının mimarı. Geçtiğimiz yıl, İhlas Holding'in markası Kristal Kola'yı, fabrikaları bile görmeden 13 milyon YTL'ye satın aldı. İhlas GYO'ya ait 700 villalık Güzelşehir projesinin müteahhitliğini ve pazarlamasını yapan Konak İnşaat'ın da sahibi. "İstek ve azim olduktan sonra her şey başarılır" diyen Atmaca Elektronik Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Atmaca, birkaç ay önce tamamlanan İstanbul Ambarlı'daki son teknolojiyle donatılmış 70 bin metrekarelik fabrikasında Çinlilerle ortak olarak Avrupa'ya, Çin'e televizyon ve uydu alıcısı ihrac etmeye hazırlanıyor. Atmaca ile, Ağrı'dan İstanbul'a uzanan öyküsünü konuştuk.

'AĞRI'NIN VERGİ REKORTMENİ OLDUM'

Ağrı'da yaptırdığınız lisenin açılışında "13 yaşında iken 16 kilometre yürüyerek okula gidiyordum" demişsiniz. Zorlu bir eğitim dönemi geçirmiş olmalısınız

Doğuluyuz. Doğu'da hayat erken başlar. 1957 doğumluyum. Köyümüzde ilkokul olmadığı için komşu köye 1.5 metre kar olduğu zamanlarda da, karları yara yara gittik. Bizim köyle Ağrı'nın arası 16 kilometre. Şehirde ev kiraladık, çocuk yaşta kendi işimizi kendimiz yapardık. Okuldan gelip tezek sobasını yakıp, yemek yapardık. Altı yıl boyunca her hafta sonu köye gidip geldik. Eksi 40 derecelerde. Bu okuma mücadelesi, liseyi bitirinciye kadar böyle sürdü. Liseyi bitirmeden son sınıfta evlendim. Kamyonumuz vardı. Bir yıl Cizre'den kömür, İran'a çimento taşıdık. Askerlikten sonra, 1979 yılında babamdan belli bir sermaye alarak, dayanıklı tüketim mallarının ticaretine başladım. Beyaz eşya, televizyon, halı, mobilya satışı. Bayilikler almaya başladık. İlk beş yıl sonunda Türkiye'de ne kadar bayilik varsa hepsini aldım. Grundig, Simens, Sony, AEG, Profilo, Simtel vs... İşler her yıl katlanarak büyüdü. İkinci mağaza açtık. Ağrı'da en iyi iş yapan firma oldum. 1986, 1987 ve 1988 yıllarında Ağrı'da vergi rekortmeni olduk.

İSTANBUL'A GELİNCE SIKINTI ÇEKTİK

İstanbul'da Ağrı'daki iş yoğunluğunu bulamadınız mı?

Tabii İstanbul'daki ticaretle Ağrı tamamıyla farklı. Biz kendimizi bir denizin içinde bulduk. Sıkıntı çektik. Eminönü'nde kağıt ticareti yaptık. Okul defteri yaptırdım. Asıl işimiz elektronik olduğu için, bu iş için 1989 yılında Çin'e gittim. Eminönü'nden bir arkadaşım, değişik ülkelerden ithalat yapıyordu. Birlikte hesap makinası ithal edip sattık. Audio grubu dediğimiz radio, teyp, müzik seti gibi ürünler. Okmeydanı'nda küçük bir atölyede başladığımız işi, 1992'de Bayrampaşa'ya 800 metrekarelik bir yere taşıdık. O zaman 100 kişi çalışıyordu. 3 yıl sonra yine Bayrampaşa'da 6 bin metrekarelik kendi yerimizi yaptık.

Ekonomik krizlere rağmen, kesintisiz büyüme nasıl gerçekleşti?

Bankalardan kredi kullanmadığımız için krizlerde kaybedilen miktar, şirketin büyümesini engellemeyecek miktarlar oluyordu. Son 4-5 yıla kadar şirket özkaynaklarıyla çalıştı.

ÇOK PARA ÇOK DERT

Şartlar mı zorladı? Neden ticaretten sanayiye geçiş yaptınız?

Belli bir yere geldikten sonra bu ülke için çalışmanız lazım. İşsizliğin çok yükseldiği bu dönemde bir sorumluluk almamız lazım. Mutlaka yatırım yapmamız, sanayici olmamız gerekiyor. Kazandıklarımızın hesabı mutlaka birgün bize sorulacak. Bu hesabı vermemiz gerekiyor. Bütün işadamlarımız bunun bilincinde olursa, ülke daha çok kalkınır, işsizlik azalır. H

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde