Dolar
40,5665
-0,25%
Euro
47,7186
-0,57%
Sterlin
54,8302
-0,30%
Bitcoin
4.808.206
-0,15%
BİST-100
10.689,05
0,92%
Gram Altın
4.393,51
-0,25%
Gümüş
39,06
-0,57%
Faiz
41,86
0,00%

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'tan konkordato mesajı: Hassas dengeyi gözeterek yeni düzenleme ihtiyaçları söz konusu

2025 yılının ilk 6 ayında 2 bin 400'ün üzerinde şirket konkordato için başvururken, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı önceki gün yaptığı açıklamada, bu şirketlerden 300'ünün tekstil ve hazır giyim firmaları olduğunu söyledi. İşin ekonomik boyutunda bunlar yaşanırken, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, konkordato süreciyle ilgili açıklama yaptı. Bakan Tunç, "Konkordato kurumu ekonomik anlamda zor duruma düşmüş bir şirketi kurtarması açısından önemli ama o şirketten alacaklı olan birçok şirketin de konkordato kurumu nedeniyle zor duruma düşmemesi lazım. Bu noktadaki hassas dengeyi gözeterek yeni düzenleme ihtiyaçları söz konusu" dedi. 

23.07.2025 19:40Güncelleme: 23.07.2025 20:07
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'tan konkordato mesajı: Hassas dengeyi gözeterek yeni düzenleme ihtiyaçları söz konusu
16px
32px

Finansman sıkıntısı, nakit akışındaki denesizlik ve iç talepteki daralma nedenleriyle 2025 yılın ilk 6 ayında konkordato başvurularında önemli derecede artış kaydedildi. İlk 6 ayda geçici mühlet kararı verilen firma sayısı, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 108 artışla 1.259’a çıktı. Kesin mühlet kararı 822’ye ulaşırken, konkordato talebi reddedilen şirket sayısı 333 oldu. 

Önceki gün de İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz konuya ilişkin yaptığı açıklamada, bu yılın ilk yarısında yaklaşık 300 tekstil ve hazır giyim şirketinin konkordato ilan ettiğini söyledi. Konkordato süreçlerinin sadece bu firmaları değil, tedarik zincirindeki tüm şirketleri tehdit ettiğini belirten Öksüz, ana firma korunmaya çalışılırken üretimden istihdama kadar tüm ekosistemin zarar gördüğüne işaret etti.

'ALACAKLI FİRMALAR DA KORUNMALI'

Yeni yılın başındaki Batı Akdeniz İhracatçı Birliği (BAİB) toplantısında da Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu konuya ilişkin dikkat çekici değerlendirme yapmıştı. Başkan Çavuşoğlu, 2024 yılı ihracat rakamları ile 2025 yılı hedeflerini anlattığı toplantıda, "Konkordato sürecinde en büyük sorun alacaklı firmalar. Bu alacaklı firmalar da korunmalı" ifadelerini kullanmıştı. 

Ekonomi boyutunda bu gelişmeler yaşanırken, adalet boyutuna ilişkin açıklamayı Adalet Bakanı Yılmaz Tunç yaptı. 

BAKAN, İCRA MÜDÜR VE YARDIMCILIĞI KURA TÖRENİNE KATILDI

Bakan Tunç, Ankara Hakimevi'nde düzenlenen İcra Müdür ve İcra Müdür Yardımcılığı Kura Töreni'ne katıldı. Bakan Tunç, törende yaptığı konuşmada, icra sisteminin kalitesini daha artırmak amacıyla dijital icra uygulamalarından, elektronik satış sistemlerine kadar birçok düzenlemenin hayata geçirildiğini dile getirdi.

"Yeni icra modeli ile büyük bir dönüşüm başlattık" ifadesini kullanan Tunç, ilk aşamada dosya sayısı 10 bin ile 100 bin arasında olan mahallerde bulunan birden fazla icra dairesini tek çatı altında birleştirdiklerini belirtti.

Dosya sayısı 100 binin üzerinde olan yerlerde ihtisaslaşmış icra daireleri kurarak uzmanlaşmanın sağlandığını anımsatan Tunç, "Bir başka önemli adım ise Elektronik Dosya Sistemi'dir. Bugün itibarıyla icra-iflas dosyalarının yüzde 99'u yapay zeka destekli tarama yöntemiyle UYAP'a aktarılmıştır" bilgisini paylaştı.

Haczi kalkmış ve artık muhafazasına gerek kalmayan yedieminde bulunan malların tasfiyesine ilişkin olarak da 7445 sayılı kanunla düzenleme yapıldığını hatırlatan Tunç, "Buna göre geçmişte yedieminlerde yıllarca atıl şekilde bekletilen ve çürümeye yüz tutan bu malların ekonomiye kazandırılmasını sağladık. Bu kapsamda 17 bin 47, bunun büyük bölümünü otomobiller oluşturuyor" dedi.

'YENİ BİR İCRA İFLAS KANUNUYLA İLGİLİ ÇALIŞMAMIZ VAR'

Adalet Bakanı Tunç, "Son 23 yılda adalet hizmetlerinin, modern, sağlam fiziki altyapı ve güçlü insan kaynağıyla desteklenmesi gerektiği anlayışıyla yoğun çalışmalar yürütüyoruz" diye konuştu.

Adalet teşkilatının, adaletin tecellisini sağlayabilmesi için 3 önemli ihtiyacının bulunduğunu kaydeden Tunç, bunların ihtiyaca cevap veren bir mevzuatın bulunması, fiziki kapasitenin arttırılması ve insan kaynağı olduğunu vurguladı. Bakan Tunç, adalet teşkilatına peyderpey olmak üzere toplam 20 bin yeni sözleşmeli personel alımı yapılacağını anımsattı.

Yargı Reformu Strateji Belgesi'nde icra ve iflas sistemi kapsamında ortaya konan hedeflerden birinin de alacaklı ve borçlu arasındaki hassas dengenin gözetilmesi olduğunu dile getiren Tunç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu kapsamda yapılabilecek hususlar var, yasal düzenlemeler var. Şu anda yeni bir icra iflas kanunuyla ilgili çalışmamız var. Bilim kurulumuz uzun yıllardır çalışıyordu. Eski Adalet Bakanlarımızdan Prof. Dr. Selçuk Öztek ve bilim kurulu heyeti çalışmalarını sonlandırdı. Taslak görüşlere açılacak. İlgili herkes taslağı değerlendirecek ve görüşler doğrultusunda da taslak son şeklini aldıktan sonra milletvekillerimizin takdirine arz edeceğiz. Eski kanunumuz bir asırdan bu yana uygulanan bir kanun. Bazı konularda yeni gelişen ihtiyaçlar doğrultusunda değişiklikler gerekiyor."

KONKORDATO KONUSUNDA DÜZENLEMEYE İHTİYAÇ VAR

İcra sistemine ilişkin değer ve tutarı belirli bir miktarın altındaki alacakların takibinde hızlı, ekonomik ve taraf menfaatini gözeten alternatif takip yolu geliştirileceğini vurgulayan Tunç, elektronik dosya sisteminin kullanımının artırılacağını ve icra dairelerindeki derdest fiziki dosyaların UYAP sistemine aktarılmasının sağlanacağını dile getirdi.

Konkordato konusunda da düzenleme ihtiyacı bulunduğuna işaret eden Tunç, "Konkordato kurumunu güven veren ve sürdürülebilir bir ekonomik yapı için etkin bir araç haline getirmeliyiz. Konkordato kurumu ekonomik anlamda zor duruma düşmüş bir şirketi kurtarması açısından önemli ama o şirketten alacaklı olan birçok şirketin de konkordato kurumu nedeniyle zor duruma düşmemesi lazım. Bu noktadaki hassas dengeyi gözeterek yeni düzenleme ihtiyaçları söz konusu. Bu konuyu da değerlendireceğiz" ifadesine yer verdi.

Konuşmanın ardından, kura çekimiyle 400 icra müdürü ve müdür yardımcısının görev yerleri belirlendi.

patronlardunyasi.com

benzer haberler
Yunan İstatistik Kurumu açıkladı: 2024'te ne kadar Türk turist geldi?
Yunan İstatistik Kurumu açıkladı: 2024'te ne kadar Türk turist geldi?