Dolar
36,6354
-0,11%
Euro
39,8678
0,20%
Sterlin
47,5231
-0,14%
Bitcoin
3.086.497
0,00%
BİST-100
10.840,59
1,05%
Gram Altın
3.517,392
-0,21%
Gümüş
33,83
-0,34%
Faiz
39,37
0,00%

Açık denizde kriz yönetimi

ŞİRKETLER, YÖNETİCİLERİNİ KRİZLERE KARŞI AÇIK DENİZDE YELKEN SPORUYLA EĞİTİYOR.

24.06.2006 19:10
Haberi paylaşın
Açık denizde kriz yönetimi
16px
32px

Ceyda Çağlayan'ın haberi
    
Yönetici ve çalışanlarının kriz durumlarında ani karar verebilme, risk alma ve inisiyatif kullanma becerilerini geliştirmek isteyen şirketler, yelken eğitimleriyle iş hayatını açık denizde tecrübe ediyor.

Yurtdışında önemli bir pazar oluşturan şirketlere yönelik yelken eğitimleri, Türkiye'de de gözde bir motivasyon ve eğitim aracı olarak başvurulmaya başlandı. 2000'li yılların başında üst düzey yöneticilerin İspanya, Hollanda ve San Francisco'ya gidip eğitim almasıyla başlayan akım, son dönemde yelken kulüplerinin şirketlere yönelik eğitim vermesiyle Türkiye'de de yükselişe geçti.

Sabancı Holding, Koç Allianz, MNG, Siemens, BAT, Ak Emeklilik gibi şirketler tarafından çalışanlarına uygulanan yelken eğitimleri, hızlı karar verebilme, inisiyatif kullanma, liderlik, takım olarak hareket edebilme gibi becerileri geliştirmeyi amaçlıyor.

Özellikle yöneticilere yönelik eğitim programlarıyla yönetici pozisyonundaki kesime olayları geriye dönük sorgulama yaklaşımı kazandırılmaya çalışılırken, daha alt kademe çalışanlar arasında da "ben" yerine "biz" bilincinin yerleştirilmesi amaçlanıyor.

Yönetici ve çalışanlara yönelik geliştirilen farklı programlarla takımlar halinde denize açılan şirket çalışanları, karşılaştıkları hesaplanmamış engel ve zorluklar karşısında bile en doğru kararı almaya çalışarak kriz yönetimine karşı deneyim kazanıyorlar.

Doğal ortamda bilinç ve karar alma yetisi geliştirmeyi amaçlayan eğitimlerin şirketlere maliyeti ise 30-40 kişilik gruplar için ortalama 4 bin euro civarında oluyor.

Yelkenli şirketler

Kurumlara yönelik eğitim veren yelken kulüplerinden biri olan İstanbul Sailing Academy Kurumsal İlişkiler Sorumlusu Banu Dizdar, iş hayatında yaşanılan deneyimleri yelken eğitim programlarına aktardıklarını ifade ediyor. Aynı açık denizlerde olduğu gibi, iş hayatında da zaman zaman fırtınalı havalarla karşılaşılabileceğini söyleyen Dizdar, "Her iki durumda da karşılaşılan sorunlara zamanında ve doğru şekilde müdahale edilmezse geri dönüşü çok zor krizler yaşanabilir" diyor.

Yelkende kullanılan dinamiklerin iş hayatında kullanılanlarla benzerlik gösterdiğini ifade eden Dizdar, her ikisinde de doğru ve hızlı karar alabilme, lider seçimi ve etkin ekip oluşturma gibi unsurların başarıda belirleyici olduğuna işaret ediyor. Yelken eğitimleriyle şirket çalışanlarına kazandırılan en önemli becerinin risk yönetimi ve inisiyatif kullanma olduğunu belirten Dizdar, hedef odaklı çalışma, acil durumlarda karar verebilme, sınırlı imkanlarla sonuca ulaşabilme ve sorunlar karşısında çözüm üretebilme becerilerini geliştirmeye yönelik farklı yaklaşımlar sunulduğunu vurguluyor.

Dizdar, bu eğitimlerle çalışanların motivasyon ve iletişim gücü artırılırken, şirketlerin de çalışanlarının zayıf ve güçlü yönlerini keşfetme imkanı yakaladığına işaret ediyor. Çünkü şirketler bu sayede yöneticilerini hiç bilmedikleri dümenin başına geçirerek, kriz dönemlerinde bilgiyi doğru kullanma, karar alma ve çözüm üretme becerilerini sınayabiliyor. Çalışanlar ise takımlar halinde yarıştırılarak rol dağılımı, koçluk modeli, ekip içinde güçlü ve zayıf yönlerin keşfedilmesi ile, çalışanların iletişim becerilerinin ortaya konması sağlanıyor. İsteğe göre bir günlük, ya da konaklamalı 2-3 günlük yapılan eğitimlerin ardından isteyen şirketler çalışanlarına kaptanlık lisansı da alabiliyor.
 
Referans

benzer haberler
'Pegasus’u uçuran adam' Mehmet Nane hayatının kitabını yazdı
'Pegasus’u uçuran adam' Mehmet Nane hayatının kitabını yazdı