ABD enflasyonla savaşta 1-0 önde
ABD'de haftanın son gününde açıklanan aralık ayına ilişkin enflasyon rakamları.....

ABD'de haftanın son gününde açıklanan aralık ayına ilişkin enflasyon rakamının Wall Street"in beklentilerin aksine artmayarak kasım ayı enflasyon rakamlarıyla aynı kalması ABD Merkez Bankası FED'in enflasyonla savaşında 1-0 öne geçtiği yorumlarına neden oldu.
İki yıldan uzun bir süredir sıkı para politikası yürüten ve son 6 aydır faiz artırımı yapmayan FED'in, bu verinin ardından enflasyonu kontrol etmek üzerine eskisi kadar çok düşmeyip ekonomide büyümeye odaklanabileceği düşünülüyor.
FED'in açıkladığı aralık verilerine göre, değişken gıda ve enerji kategorilerini de içeren tüketici fiyat endeksi (CPI) rakamlarında da bir değişiklik olmadı. CPI rakamlarına göre, en büyük düşüş ise yüzde 0,9 ile otomobil fiyatlarında gerçekleşti. Hükümetin yaptığı bir başka araştırmaya göre ise, otomobil üretiminde son iki aylık düşüş trendinin ardından kasım ayında yüzde 3,7'lik bir artış sağlandı. Diğer yandan, FED'in enflasyonla mücadele politikasına rağmen konut sektöründeki fiyatlarda artış yaşandı. Mali piyasalar CPI verilerini olumlu karşılarken Dow Jones Endüstri endeksinde Cuma günü geç saatlerde 35 puanlık bir artış sağlandı. Clear View Economics'ten Ken Mayland, ekonomik büyümedeki rahatlamanın FED'in son iki yıldır sürdürdüğü para politikasının bir sonucu olduğunu belirterek, bu büyümenin mucizesini enflasyonu düşürerek gerçekleştirdiğini söyledi. Mayland enflasyonunun birkaç ay daha düşüş trendinde seyretmesi ve ekonomik büyümenin de bu seviyede devam etmesi durumunda FED'in kısa vadeli faiz oranlarında indirime gidebileceğini belirtti.
İşsizlik ve ekonomik durgunluk hala sorun
Aralık verileri FED Başkanı Ben Bernanke'nin enflasyonla ilgilenmeyi bir kenara bırakıp diğer ekonomik meselelere odaklanabileceğini gösteriyor. Gayrisafi yurtiçi hasılanın (GSYİH) büyüme oranlarında 2004'ten beri düşüş yaşanıyor. 2004'te GSYİH rakamları yüzde 3,9 oranında seyrederken geçen sene yüzde 3,2'ye 2006 yılının ilk üç çeyreğinde ise yüzde 2,2'ye düştü. GSYİH'deki bu düşüş seyrinin nedeninin işsizlik ve ekonomik durgunluk olduğu belirtiliyor.