'AB rotasından uzaklaşıyoruz'

'AB rotasından uzaklaşıyoruz'

TÜSİAD BAŞKANI SABANCI: AB İLE İLİŞKİLERDE HÜKÜMET İSTEKSİZ DAVRANIYOR.

'AB rotasından uzaklaşıyoruz'
16px
24px
02.06.2006 14:03
ABONE OLgoogle

TÜSİAD 2006 yılı Birinci Yüksek İstişare Konseyi Toplantısı, İstanbul'da yapıldı. Toplantıda üyelerden hükümete, siyaset ve ekonomideki gelişmeler konusunda sert eleştiriler geldi.

Sözlerine 'Bazı dönemlerde uyarı görevimizi yerine getirmek elzemdir' diyerek başlayan TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı, ekonomik ve siyasi dengelerin çok hassas olduğunun altını çizdi. Sabancı, gerek reformların tamamlanmasında gerekse uygulamalarda yavaş kalındığını belirterek AB konusunda hükümetin isteksiz olduğunu vurguladı.

"ERKEN SEÇİM GÜNDEMDEN ÇIKMIŞTIR"

Sabancı, analistlerin dünya piyasalarındaki dalgalanmanın durulması ertesinde, yeni dengenin farklı düzeyde kurulacağını, eski dengelere geriye dönüşün söz konusu olamayacağını belirttiklerini söyledi.

Bu öngörünün doğrulanması halinde Türkiye ekonomisinin de enflasyon beklentilerini yukarı, büyüme beklentilerini aşağı çekmek zorunda kalacağını aktaran Sabancı, şunları kaydetti: “Büyüme, enflasyon ve faizle sınırlı kalması mümkün olmayan bu değişimin etki alanına, ithalattan yatırıma, istihdamdan bölgesel kalkınmaya, dış borçtan açık pozisyonlara dek pek çok önemli büyüklük girecek ve bunlara ilişkin rakamlar değişecek. Kısacası; tüm hesapların yeniden yapılması, planların gözden geçirilmesi, zamanlamaların yeniden düşünülmesi zorunlu hale gelecek. Toplamda nispeten olumsuz yöndeki değişikliklerin ciddi biçimde ağır basacağını söylemek de bir kehanet olmayacak.”
Türkiye'nin, küresel planda yaşanan bu olumsuz gelişmelerden AB ve IMF çıpalarına rağmen diğer yükselen pazarlara oranla daha fazla etkilendiğini ifade eden Sabancı, Türkiye'nin esas olarak kısa vadede siyasi istikrarını ve reformların sürdürülebileceği konusunda piyasaların güvenini sarsmış olduğu için bu dalgalanmalardan bu kadar olumsuz etkilendiğini kaydetti.

“ELİMİZ DEĞİL GÖVDEMİZ TAŞIN ALTINDADIR”

Ömer Sabancı, erken seçim konusuna değinirken de şunları söyledi: “Bize göre ekonomide son günlerde yaşadığımız dalgalanma, erken seçimi de kesin olarak gündemden çıkarmıştır, çıkarmış olmalıdır. Hem ekonomimiz hem de siyasi sorunlarla yüz yüze olduğumuzu düşünerek erken seçimi savunanlar, şu noktayı göz ardı etmektedirler. Tam olarak ne zaman durulacağını kestiremediğimiz bu dalgalanmanın yaratacağı etkilerin ekonomi içinde özümsenmesi zaman alacaktır.

Etkiler daha tam olarak hazmedilmeden, bir de seçim şoku yaşamak hedefleri iyice bulanıklaştıracak ve ekonomide ciddi bir geriye dönüş tehlikesi yaratacaktır.Yani bir erken seçim, siyasi ve ekonomik sorunları daha da ağırlaşmış olarak bir sonraki döneme taşıyacaktır. İhtiyacımız olan şey, sorunları ertelemek değildir. Türkiye her sıkıştığında seçime başvuran bir ülke olmaktan çıkmalı, bunun yerine toplumsal uzlaşma kültürünü geliştirmeli ve sorunlarına bu yolla çözüm bulmalıdır. Bu, hükümetin, devletin, toplumun, hepimizin sorumluluğudur. Toplumsal uzlaşma yolunda atılacak her adım, hükümetin inandırıcılığını ve Türkiye'nin itibarını artıracaktır. Türk iş dünyası olarak bu dönemde görevlerimizin bilincindeyiz. Yalnız elimiz değil gövdemiz taşın altındadır. Bu ülkenin geleceğine inanıyoruz ve inancımız, öncelikle kendimize olan güvenden kaynaklanıyor.”

İSTEKSİZLİK, ATALET

Sabancı, AB ile ilişkilerde hükümette gözledikleri isteksizlik görüntüsünü ve ataleti eleştirdiklerini, gerek reformların tamamlanmasında gerekse uygulamalarda yavaş kalındığına dikkat çektiklerini, bir sanayi stratejisinden yoksun olmanın müzakerelerde kendilerini zorlayacağını dile getirdiklerini ve ekonomide rek

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde