'AB, reform paketine gıpta ile bakıyor'

'AB, reform paketine gıpta ile bakıyor'

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, şu anda Meclis'te görüşülmekte olan Sosyal Güvenlik Reformu'nun gerçek anlamda bir devrim olduğunu söyledi.

'AB, reform paketine gıpta ile bakıyor'
16px
24px
14.04.2006 15:26
ABONE OLgoogle

Babacan, Hazine Müsteşarlığı, Dünya Bankası, Devlet Planlama Teşkilatı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından Hilton Oteli'nde düzenlenen 'Türkiye'de İşgücü Piyasaları ve İstihdam Yaratılması' konulu konferansta yaptığı konuşmada, AB'den ABD'ye tüm ülkelerin bu reforma (Sosyal Güvenlik) gıpta ile baktıklarını söyledi.
      Reformun çok geniş bir sosyal mutabakatla gerçekleştirildiğini, reformun hazırlanmasında tüm kesimlerin mutabakatına başvurulduğunu belirten Babacan, Türkiye'nin nüfusunun büyük bir kısmına hitap eden bu reformda çok geniş bir toplumsal mutabakat amaçladıklarını kaydetti.
      Türkiye'nin Sosyal Güvenlik Reformu çerçevesinde, pek çok ülkenin karşı karşıya kaldığı durumdan farklı bir yapıda olduğunu belirten Babacan, Türkiye'de daha genç bir nüfusun bulunduğunu, bu çerçevede nüfusun ileride daha çok prim ödeme potansiyelinin olduğunu, AB'de ise nüfusun yaşlı olması nedeniyle, ülkelerin sosyal güvenlikte daha sert tedbirler aldıklarını anlattı.
      Sosyal Güvenlik Reformu ile tüm Türk insanını sosyal güvenlik şemsiyesi altına aldıklarının altını çizen Babacan, bu reform çerçevesinde atılan adımların, Türkiye Cumhuriyeti tarihi ve dünya sosyal güvenlik reformu literatürüne geçecek adımlar olduğunu kaydetti.
     
     EĞİTİM SİSTEMİ VE NİTELİKLİ ELEMAN KONUSU

      Türkiye'nin dünyaya açıldığını belirten Babacan, bu çerçevede eğitim sisteminin de hızlı şekilde reforme edilmesi gerektiğini kaydetti.
      Meslek liseleri ile ilgili tartışmalarada son verilmesi gerektiğinin altını çizen Babacan, Türkiye'de acilen köklü eğitim reformlarına ihtiyaç bulunduğunu, özellikle yüksek öğretimde üniversitelerin, piyasaların ve ülkenin istediği nitelikte insan gücü yetiştiren müfredatlara sahip olması gerektiğini ifade etti.
      Eğitimin istihdam açısından öneminin, Avrupa birliği ile tarama çalışmalarında da ortaya konulduğunu hatırlatan Babacan, daha iyi istihdam için eğitimdeki reformların gerçekleştirilmesi gerektiğini kaydetti.
      Türkiye'de bir yandan işsizlerin olduğunu ifade eden Babacan, bir yandan nitelikli eleman arayıp bulamayan işyerleri bulunduğunu, bu nedenle eğitim sektörünün nitelikle eleman yetiştirmesine imkan sağlaması gerektiğini bildirdi.
     
     YAPISAL REFORMLARIN MERKEZİ İSTİHDAM...

      Türkiye'nin daha önce yaşadığı krizler sonucunda işsizliğin arttığını vurgulayan Babacan, son zamanlardaki yapısal reformların merkezine istihdamı oturttuklarını, bu çerçevede, altı ay önce üzerinde çalışmaya başladıkları istihdam odaklı reform paketlerinin de birer birer gündeme gelmeye başladığını ifade etti.
      İstihdam arttırıcı önlemler çerçevesinde, eğitim sektörüne öncelik verdiklerini anlatan Babacan, eğitimin nitelikli iş gücü açısından önemli bir unsur olduğunu bildirdi. Türkiye ekonomisinin son 16 çeyrek içerisinde büyüme rekoru kırdığını, son üç yıllık ortalamalar itibariyle ise Türkiye'nin Çin'den sonra dünyada en çok büyüyen ikinci ülke olduğunu anlatan Babacan, ekonomideki büyümeye rağmen istihdamın yeterli düzeyde artmadığını kaydetti.
      Türkiye'de özellikle son yıllarda işgücü verimliliğinde de büyük artış görüldüğünü hatırlatan Babacan, yani aynı sayıda çalışanın daha fazla üretim gerçekleştirdiğini söyledi.
     
     KÜRESEL KOŞULLARA RAĞMEN EKONOMİDE BAŞARI..

      Kişi başına milli gelirin 5 bin doları geçtiğini, bu düzeyin satın alma gücü parites

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde