AB fonlarından yararlanan okul
İstanbul Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi, AB programlarından başarıyla yararlanıyor. Okul müdürü İbrahim Gömeç: Proje geliştirmek isteyen herkese yardımcı olmaya hazırız.
Çağrı Bilgin'in araştırması
AB fonlarından yararlanan ve bu konuda örnek başarı elde eden bir okul İstanbul Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi. Nadire Müyesser Güneş okulun müdür başyardımcısı ve AB programları koordinatörü.
İstanbul'da ve Türkiye'de birçok okulun imreneceği başarılara imza atan bu meslek lisesinin ağırlıklı olarak yararlandığı program Leonardo da Vinci. Başarı öykülerini ve projelerini Nadire Müyesser Güneş şöyle anlattı:
"Bu programlara ilk başvurumuz 2004'te oldu. Aslında amacımız öğrenci değişimi için altyapı hazırlamaktı. Projemizin adı 'Yönetici, Öğretmen ve Usta Öğretici Değişimi Projesi'ydi. Bu, iki haftalık bir projeydi. İki ortakla, İsveç ve Almanya ile yaptık. Çünkü en az iki ortak bulmamız gerekiyordu. Başvurumuzu öyle yaptık. Formları nasıl dolduracaktık, başvuru prosedürü bize ilk başta çok komplike geldi. Fakat projenin kabul edilmesi bize çok cesaret verdi. İki haftalığına beş öğretmenimizi İsveç'e gönderdik. Beş öğretmenimizin AB fonundan yararlanarak yurtdışına çıkmış olması, ki çoğu ilk kez yurtdışına çıkıyordu, bu çok yararlı oldu. Eğitimin içinde yer alan herkese ve her okul türüne açık olan bu programlardan yararlanmak, AB'ye üyelik yolunda olan ülkemiz için çok önemli bir fırsat."
Beş aylık değişimi başlattı
Projeye, Almanya, İngiltere, İsveç, Norveç, İspanya, İtalya, Macaristan, Fransa, İrlanda, Finlandiya ve Türkiye katıldı. Proje süresi bir ay okulda staj öncesi hazırlık, dört ay işletmelerdeki uygulamalı eğitimden oluşmak üzere beşer aylık iki dönemdi.
'Avrupa'da Gastronomi Hareketliliği' adlı proje ise, Temel Mesleki Eğitim Almakta Olanların Hareketlilik Projesi. İstanbul Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi, Kasım 2004 tarihinde Leonardo da Vinci Projesi çerçevesinde Budapeşte'de yapılan yıllık Network toplantısına katılarak, Avrupa'da uzun süreli değişim için birbirlerine karşılıklı öğrenci gönderen otel ve restoran okullarından oluşan bir Network'a dahil oldu.
Proje, iki ayrı dönemde Avrupa'nın 10 ülkesiyle beşer ay süreyle karşılıklı öğrenci değişimini içeriyordu. Değişim süresince öğrenciler, bir ay okulda teorik ve pratik, dört ay işletmelerde uygulamalı eğitim aldılar. Projenin maliyeti 131 bin 500 avro.
Projenin amaçları şöyle sıralandı: "Öğrencilerin mesleki bilgi ve becerilerini artırmak, yurtdışı deneyimi kazandırmak, turizm sektörünün öncü kurumlarında çalışma ve uzmanlaşma imkânını sunmak, bilgi ve deneyimlerini paylaşmalarını sağlamak, yeni arkadaşlıklar kurarak, farklı Avrupa kültürlerini tanımalarına olanak sağlamak." Nadire Müyesser Güneş, öğrencilerin Avrupa'daki zincir otellerde staj yapmalarıyla onların mesleki kariyerlerinde önemli bir referans teşkil edildiğini söyledi. "Farklı kültürlerin içinde yaşama tecrübesi öğrencilerin gelişiminde çok önemli bir rol oynadı ve Avrupalılık bilincinin oluşması için zemin hazırladı" diyen Güneş, şöyle devam etti:
"Yararlanıcılar gittikleri ülkenin kültürünü, tarihini yerinde öğrenerek, objektif değerlendirmeler yaptılar. Kendileri ve partnerlerinin ortak yönlerini de keşfederek, farklılığın da bir zenginlik olduğunu anladılar.
Dil konusunda da bilgi ve becerilerini geliştirerek, kendilerine güvenlerini artırdılar. Bu şekilde performanslarının farkında olmalarına, kişisel gelişimlerine katkıda bulunuldu.
Aynı zamanda Avrupa'daki otelcilik okulları ve çalışma koşullarını öğrenerek kıyaslama imkânı bulacaklar, döndükleri zaman deneyim ve kazanımlarını okul ve işyerindeki arkadaşlarıyla paylaştılar. Bu durum, projeye katılmayan öğrencileri çalışmalara özendirip, teşvik ediyor."
Başta dil sorunu yaşamışlar
Güneş, öğrencilerin gittikleri ülkelerde ya