AB daimi temsilciler toplantısı ertelendi

AB daimi temsilciler toplantısı ertelendi

AB Komisyonu tarafından Türkiye için hazırlanan müzakere çerçeve belgesinin ele alınacağı AB daimi temsilciler komitesinin (COREPER II) bu hafta yapılması planlanan olağanüstü toplantısı 31 Ağustos'a ertelendi. Tuğban Aksoy'un yazısı

AB daimi temsilciler toplantısı ertelendi
16px
24px
22.08.2005 14:19
ABONE OLgoogle

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından Türkiye için hazırlanan  müzakere çerçeve belgesinin ele alınacağı AB daimi temsilciler komitesinin (COREPER II) bu hafta  yapılması planlanan olağanüstü toplantısı 31 Ağustos'a ertelendi.
Komisyon tarafından Haziran ayında açıklanan çerçeve belgede, Türkiye ile katılım müzakerelerinin paylaşılan  amacının tam üyelik ancak müzakere sürecinin ucu açık olduğu ifade ediliyor.
Teknik olarak müzakerelerin 3 Ekim'de başlatılması için çerçeve belgenin önce daimi temsilciler tarafından  daha sonra da AB dışişleri bakanları tarafından oybirliği ile onaylanması gerekiyor. COREPER toplantısının hemen  ardından 1-2 Eylül'de AB dışişleri bakanları toplanacak.
Türkiye, Gümrük Birliği anlaşmasının kapsamını yeni AB üyelerini içine alacak şekilde genişleten ek protokolü  29 Temmuz'da imzalayarak, müzakerelerin başlatılması için gereken ön koşulları yerine getirmiş oldu. Ancak,  Türkiye ek protokolle birlikte bu imzanın Gümrük Birliği kapsamına dahil ettiği ülkeler arasında yer alan Kıbrıs  Rum yönetimini tanıma anlamına gelmediği yönünde bir de deklarasyon yaptı.
Söz konusu deklarasyon, Fransa, Avusturya, Yunanistan gibi ülkelerin tepkisine yol açtı. Türkiye ile  müzakerelerin Güney Kıbrıs tanınmadan başlayamayacağını söyleyen Fransa, müzakerelerin başlatılmasıyla ilgili  tavrını COREPER ve AB dışişleri bakanları toplantılarının ardından belirleyeceğini açıkladı.
Toplantının Türkiye’nin AB ile başlayacağı müzakereler öncesi kritik önemi bulunuyor. Müzakere çerçeve belgesinin onaylanacağı AB nezdindeki iki aşamadan ilki olan daimi temsilciler komitesinde ele alınacak konular arasında Türkiye’nin direkt kabul etmekte zorlanacağı maddeler bulunması, piyasalarca risk unsuru oluştururken, öncelikle daimi temsilciler komitesinde, sonrasında da dışişleri bakanları nezdinde yapılacak görüşmeler sonrası, belgeye eklenebilecek olası olumsuz maddelerin yaratabileceği tedirginlik ve Türk yetkililerin tavrı piyasalarca yakından takip edilecek unsurlar olacak. Konuya ilişkin gelişmeler önceki günlerde hem faiz hem de döviz tarafında kısmi bozulamalara neden olmuştu.

PİYASA HAZİNEYİ BEKLİYOR
Öte yandan piyasalar bu hafta önemli miktarda olan Hazine itfasına bağlı ihalelere odaklı seyirde olacak. Hazine'nin bu hafta ayın en yüksek, aynı zamanda da aynı gün valörlü rekor iç borç ödemesine karşılık yapacağı iç borçlanmalar piyasanın yönünü belirleyecek.
Hazine bu hafta hepsi Çarşamba valörlü olmak üzere bugün ve yarın toplam üç ayrı ihale yapacak. İtfa miktarı  ise 9.4 milyarı piyasaya olmak üzere toplam 10.4 milyar YTL. Bugün referans bono ihalesi düzenlenecek. Referans bono ihalesinde oluşacak faiz, 18 Ağustos 2010 itfa tarihli ve altı ayda bir değişken kupon  ödemeli (FRN) yarın ihraç edilecek tahvilin ilk kupon ödemesindeki faize baz oluşturacak. İhalede oluşacak  dönem faizine Hazine % 1.5 ek getiri verecek. Bononun itfa tarihi 22 Şubat 2006 olarak ilan edilmişti.
Değişken faizli tahvilin kupon ödeme tarihleri 22 Şubat 2006, 23 Ağustos 2006, 21 Şubat 2007, 22 Ağustos  2007, 20 Şubat 2008, 20 Ağustos 2008, 18 Şubat 2009, 19 Ağustos 2009, 17 Şubat 2010 ve 18 Ağustos 2010  olacak.
Hazine Salı günü ayrıca 7 Mart 2007 vadeli gösterge kıymeti 560 gün vadeli olarak yeniden ihraç edecek.
Geçtiğimiz haftayı bu haftaki yüklü itfa sebebiyle baskı altında geçiren bono piyasasında, gösterge kağıtta gelinen seviyeler yeni pozisyon alımları için cazip görünüyor. O/N fonlamanın yaklaşık 1.3 puan üzerinde seyreden bileşikler kısa vadede alım satım yapılarak arbitraj yakalanması için makul görünüyor.
Ancak kritik AB sürecinde AB nezdindeki toplantıların yansımaları piyasalar için önem arz ederken, bu konuda yaşanabilecek gerginliklerin piyasa dengeleri için risk faktörü olduğunu hatırlatmak isteriz.
Dış piyasalarda rekorların ardından kısmen dinlenmeye geçen petrol fiyatlarındaki  durgun seyir gl

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde