Dolar
42,4331
-0,03%
Euro
49,2739
0,12%
Sterlin
56,262
0,15%
Bitcoin
3.876.157
1,70%
BİST-100
10.983,04
0,63%
Gram Altın
5.668,07
-0,20%
Gümüş
53,21
-0,24%
Faiz
38,82
-1,25%

AB, çevrimiçi dolandırıcılığa karşı yeni koruma kuralları üzerinde anlaştı

AB, çevrimiçi dolandırıcılığa karşı tüketici korumasını güçlendiren yeni kurallarda uzlaştı. Bankalar dolandırıcılık önlemlerini yetersiz uyguladıklarında müşterilerin kayıplarını karşılamakla yükümlü olacak, çevrimiçi platformlar sahte reklamları kaldırmadıkları takdirde geri ödemelerden sorumlu tutulacak.

27.11.2025 10:27Güncelleme: 27.11.2025 10:30
AB, çevrimiçi dolandırıcılığa karşı yeni koruma kuralları üzerinde anlaştı
16px
32px

Avrupa Birliği üye ülkeleri ve Avrupa Parlamentosu, çevrimiçi dolandırıcılıkların hızla arttığı bir dönemde tüketicileri daha güçlü şekilde korumayı hedefleyen yeni düzenlemelerde uzlaştı.

BANKALAR, DOLANDIRILAN MÜŞTERİSİNİN ZARARINI KARŞILAYACAK

Buna göre, ödeme hizmeti sağlayıcılarını, uygun dolandırıcılık önleme mekanizmalarını uygulamamaları halinde müşterilerinin kayıplarını karşılamakla yükümlü kılacak ve şüpheli işlemleri dondurmaya zorlayacak.

Yani, bankaların ve diğer ödeme hizmeti sağlayıcılarının müşterilerini çevrimiçi dolandırıcılık, gizli ücretler ve veri sızıntılarına karşı daha iyi korumalarını zorunlu kılmak için yeni kurallar getirilmiş olacak.

SAHTE REKLAMLAR DA KALDIRILACAK

Kurallar ayrıca çevrimiçi platformlara sahte reklamları kaldırma sorumluluğu da veriyor, bunu yapmayan platformlar, bankaların müşterilerine ilgili sahtekarlık nedeniyle yaptıkları geri ödemelerden sorumlu tutulacak.

Mevzuata göre, ödeme ücretleri konusunda daha fazla netlik sağlamalı, kırsal alanlarda nakde daha iyi erişimi garanti altına almalı ve ödeme sağlayıcılarının bankalardan bilgi almasını kolaylaştırmalıdır.

MÜŞTERİ HİZMETLERİ İNSAN ERİŞİMİ OLACAK

Ayrıca bankaları, müşteri hizmetlerine insan erişimi sağlamaya ve bunu yalnızca sohbet robotlarıyla sınırlamamaya zorlayacaktır.

Kuralların yürürlüğe girmesi için Parlamento ve üye devletlerin bunları resmen kabul etmesi gerekecek.

patronlardunyasi.com

editörün seçtikleri
İngiliz çelik şirketi British Steel, son iki yılda Türkiye'deki ikinci ihalesini alıyor
İngiliz çelik şirketi British Steel, son iki yılda Türkiye'deki ikinci ihalesini alıyor#Anlaşma
benzer haberler
Çinli teknoloji devleri, ABD kısıtlamalarını aşmak için yapay zekâ eğitimini yurt dışına taşıyor
Çinli teknoloji devleri, ABD kısıtlamalarını aşmak için yapay zekâ eğitimini yurt dışına taşıyor