800 milyon dolar nereye gidecek?

800 milyon dolar nereye gidecek?

Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak, Karayolları Genel Müdürlüğü'ne ait arazinin özelleştirilmesinden elde edilen 800 milyon dolarlık gelirin yol yapımı ve mevcut yolların bakımı için kullanılacağını söyledi.

800 milyon dolar nereye gidecek?
16px
24px
10.03.2007 20:48
ABONE OLgoogle

Uluslararası Nakliyeciler Derneği'nin (UND) yönetim kurulu toplantısı Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nda (TTSO) yapıldı.

Toplantıda yaptığı konuşmada Özak, iktidarları döneminde diğer alanlarda olduğu gibi ulaştırmada da çok önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini söyledi. Bir ülkenin gelişme ve kalkınmasında lojistik faaliyetlerinin de çok önemli bir yer tuttuğunu dile getiren Özak, "Lojistiğin küreselleşen dünyada önemi her geçen gün daha artıyor. Lojistik faaliyetleri bölgesel kalkınmaya ve istihdama çok büyük katkılar sağlıyor. Türkiye, doğu ile batı arasında 600 milyar dolarlık bir mal hareketliliğinin yaşandığı geçiş noktasında bulunuyor. Geçmişte düşman üreten şimdilerde ise dost kazanan, komşularıyla iyi geçinen bir Türkiye var. Bu da daha fazla ticaret ve taşımacılık demek. Ülkeye yabancı sermaye girişinden sonra taşımacılık sektörü daha da hareketlendi." diye konuştu.

Türkiye'de 2002 yılından sonra ulaştırmada büyük atılımlar yapıldığını ifade eden Bakan Özak, "En son olarak Karayolları 17. Bölge Müdürlüğü'ne ait İstanbul'daki arazisini özelleştirdik. Bu özelleştirmeden elde edilen 800 milyon dolar yeni karayollarının yapımı ve mevcut yolların bakımı için kullanılacaktır. Bu yılki hedefimiz bin 500 kilometre duble yol ile 15 bin kilometre sathi kaplamayı yeniden yapmaktır." ifadelerini kullandı.

UND Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu ise lojistiği, 'bütün sektörlerin üzerinde oturduğu temel taş' olarak tanımlayarak Türkiye'nin coğrafi konumu itibarıyla tarih boyunca çok önemli bir lojistik üs merkezi olduğunu belirtti. Nuhoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

 "Ne kadar ucuz ve kaliteli mal üretirseniz üretin, onu tüketiciye ulaştıramadığınız zaman getirisinden bahsetmeniz mümkün değildir. Bunun için güçlü bir lojistiğe ihtiyaç vardır. Lojistiği güçlü olan ülkeler temel rekabette diğer ülkelerden daha öne geçmektedir. Bugün Hollanda sadece lojistikle dünyanın üçüncü büyük gücü haline gelmiş, Avrupa'nın kapısı durumuna gelmiştir. Ama maalesef Türkiye'de yıllardır bu konu planlanamadı ve devlet politikası haline getirilemedi. İlk defa bu hükümet zamanında kara ulaştırmasına dair bir kanunumuz oldu ve AB mevzuatına uyan bir yapı oluştu. Ama bunu hayata geçirmekte zorlanıyoruz" diye konuştu.

Nakliyeciler olarak diğer sektörlere tanınan bir takım kolaylıklardan da istifade etmek istediklerini vurgulayan Nuhoğlu, Trabzon Limanı'ndan yapılan taşımacılıkta kullanılan mazotun çok pahalı olmasından yakındı. Dünyanın en pahalı mazotunu kullanarak başka ülkenin nakliyecisiyle rekabet edilemeyeceğine dikkat çeken Nuhoğlu, "Bugün bizim bir tek ihtiyacımız vardır. Buradan Trabzon Limanı'na gelen yüklerin İran'a taşınması sırasında bu ticaretten oükümetin ekstra vergi almamasıdır. Yani ona en pahalı mazotla hizmet verilmesinin ortadan kaldırılmasıdır. Eğer 35 bin balıkçıya verilen senelik 300 trilyona yakın ÖTV'siz mazot avantajı buradaki arkadaşlarımıza da verilseydi Trabzon Limanı bu bölgenin tekrar en önemli itici gücü olacaktı." şeklinde konuştu.

TTSO Meclis Başkanı ve Türk-İran İş Konseyi Başkanı Ali Osman Ulusoy da konuşmasında bölgedeki nakliyecilerin sıkıntılarını dile getirdi. Ulusoy, İran'la yapılan taşımacılığın tamamen akaryakıta bağlı olduğunu belirterek Bakan Özak'tan bu konuda Başbakan ve Maliye Bakanı'ndan kendileriyle ilgili randevu almasını talep etti.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde