Dolar
40,6964
0,08%
Euro
47,1856
0,24%
Sterlin
54,1958
0,13%
Bitcoin
4.638.096
0,24%
BİST-100
10.849,96
-0,03%
Gram Altın
4.419,458
0,00%
Gümüş
37,86
0,09%
Faiz
43,44
0,00%

60 milyar dolarlık zula açılıyor mu

BDDK, Türkler'e ait 60 milyar doların olduğu söylenen İsviçreli UBS'in attığı 6 Türk'ün peşine düştü.

25.03.2009 03:30
Haberi paylaşın
60 milyar dolarlık zula açılıyor mu
16px
32px

BDDK, Türkler'e ait 60 milyar doların olduğu söylenen İsviçreli UBS'in attığı 6 Türk'ün peşine düştü. Bankacılara her imkanı sağlamayı planlayan BDDK, para kaçırma yöntemlerini çözecek.

BANKACILIK Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK), Türkler'e ait milyarlarca dolarlık gizli hesabın olduğu tahmin edilen İsviçreli UBS Bankası'nın, işten attığı 6 Türk personelin peşine düştüğü öğrenildi. BDDK, UBS'in işten attığı personel ile Türk patronlarının yurtdışına kaçırdığı paraların şifrelerini çözmek istediği bildirildi. Dünyanın en büyük varlık yöneticisi olarak bilinen ve bünyesinde çok sayıda Türkler'e ait gizli hesabı bulunduran İsviçreli UBS Bank'ın, Singapur temsilciliğinde görev yapan 6 Türk personeli işten çıkarması, ekonomi yönetimini harekete geçirdi.

GİZLİ YÖNTEMLERİ ÖĞRENECEK

YILLARDIR, Türkiye'den yurtdışına kaçan paraların şifrelerini çözmek için çaba harcayan ekonomi yönetimi, Türkler'in gizli hesaplar için en çok tercih ettiği bankalar arasında yer alan UBS'in şifrelerini çözmek için işten atılan altı Türk'ün peşine düştü.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, bu çerçevede, UBS'nin 6 Türk personeli işten attığını açıklamasının ardından, bu kişilerin kimler olduğunu araştırmaya başladığı belirtildi. BDDK'nın, bu kişilerle gerekli temasları kurarak, Türkiye adına çalışma teklifinde bulunacağı kaydedildi. Bankacıların yapacağı işlerin milli görev olarak kabul edildiği için işten atılan 6 Türk personele maddi olarak her türlü imkanın sağlanacağı belirtildi.

Milli bir görev olacak

BDDK'NIN bankacıları işe alarak, UBS'in çalışma yöntemlerini öğrenmek istediği de ekonomi kulislerinde konuşuluyor. Ekonomi bürokratları, ABD ve Avrupa ülkelerinin kendi ülkelerinden kaçırılan paralarla ilgili olarak da çok ağır yaptırımlar uyguladığını hatırlatarak, Türkiye'nin de yurt dışında bulunan gizli hesaplarla ilgili çalışma yapmasının yerinde bir karar olduğunu bildirdiler. Bu çerçevede, yurtdışında kaçan paralar konusunda, Türk devletine yardımda bulunacak her personelin de, 'milli bir görev' üstlenmiş olacağı vurgulandı.

UBS'DE 60 MİLYAR DOLAR OLDUĞU TAHMİN EDİLİYOR

SİNGAPUR temsilciliğindeki 6 Türk'ü işten çıkaran İsviçreli UBS Bank, Türk patronların ağırlık olarak tercih ettiği banka olarak biliniyor. UBS'de, Türkler'e ait yaklaşık 60 milyar dolarlık gizli hesabın olduğu tahmin ediliyor. BDDK Başkanı Tevfik Bilgin de, yaklaşık bir ay önce yaptığı açıklamada, ketumluğu ile ünlü bir ülkenin bankasında, Türkler'e ait 60 milyar dolarlık gizli hesabın olduğunu açıklamıştı. BDDK Başkanı Tevfik Bilgin'in o dönemde işaret ettiği bankanın ise İsviçreli UBS Bank olduğu ifade edilmişti.

BDDK Başkanı Bilgin'in açıklamalarının ardından, yurtdışında bulunan gizli hesaplarda panik yaşandığı ve paralarını Türkiye'ye getirmeyen patronların Varlık Barışı'nın süresinin uzatılması için girişimlerde bulunduğu öğrenildi.

Hüseyin Özay/Star