17 erkek markamız oldu
Erkek marka sayısı artınca alışveriş merkezleri yetmez oldu. İşte markalar...

Alışveriş merkezlerinin marka seçerken kadına öncelik vermesi erkek markaları arasındaki rekabeti artırdı. 17 erkek giyim markası, maksimum 6 mağazalık kontenjandan pay kapmak için yarışıyor.
Hazır giyim sektöründe rekabetin en 'sert'i sanıldığı gibi yerli-yabancı markalar arasında değil, erkek giyim markaları arasında yaşanıyor. Geçtiğimiz aylarda bazı hazır giyim markalarının alışveriş merkezlerinde yerlilere yer bulunamadığı şeklindeki yakınmalarının ardından, erkekleri giydiren markalardan, "Bize de kadın markalarından sıra gelmiyor" sesleri yükseldi. Bunun nedeni, alışveriş merkezlerinde marka karması yapanların, ziyaretçilerin yüzde 70'inin kadınlardan oluşması yüzünden, kadın markalarına öncelik tanıması. Bu durum, sayıları 17'ye ulaşan erkek markalarını birbirine düşürüyor. Erkekleri giydiren markaların patronlarıyla konuştuk. Hemen hepsi, marka çokluğu yüzünden yaşanan sıkışıklıktan yakındı ve bu yüzden yurtdışına açılmak ya da farklı kategorilere girmek gibi yollara yöneldiklerini anlattı.
TOPLAMIN YÜZDE 40'I
Avva, Bisse, Cacharel, Damat-Tween-ADV, Dockers, Dufy, Edward's, Ermenegildo Zegna, Hatemoğlu, Kiğılı, KİP, Mithat Selection, Paul&Shark, Pierre Cardin, Ramsey, Sarar, Süvari, Türkiye'de sadece erkek giyimi üzerine çalışan markalar.
Bunlardan Sarar ve Pierre Cardin yakın bir dönemde kadın giyimine de girdi. Beymen, Altınyıldız, Vakko başta olmak üzere pek çok marka da hem kadın hem erkek için üretim yapıyor ve alışveriş merkezlerinde mağaza bulmak konusunda sıkıntı yaşamıyor. Öte yandan toplam hazır giyim harcamasının yüzde 40'ını erkek giyimi oluşturuyor.
Bu oran, harcama tutarında yüzde 40 iken miktarda çok daha düşük oranda gerçekleşiyor. Erkek giyiminde birim fiyatın kadına göre daha pahalı olması oranı yüzde 40'a çıkarıyor. Araştırma şirketi Retailing Institute+ HTP tarafından 4 yıldır düzenli olarak yapılan Türkiye Hazır Giyim Tüketim Endeksi raporuna göre, tüketici alışveriş harcaması bu yaz 4 milyar 600 milyon dolar olarak gerçekleşti. 2005 yaz dönemine göre harcamalar dolar bazında yüzde 2.6 arttı, önceki kış sezonuna göre ise yüzde 24.8 düştü.
Retailing Institute Başkanı Renan Burduroğlu'na göre hazır giyimde kadınlar alışverişin dinamosu. 2006 yaz dönemi verilerine göre 28 yaş üzeri kadınların hazır giyim ürün alışverişleri yaklaşık olarak yüzde n1, 28 yaş üzeri erkek tüketicilerin alışverişleri ise yüzde 21.2 pay alıyor. Yani, 28 yaş üzeri alımlar en yüksek payı oluşturuyor. Tüm hazır giyim harcamalarında erkek giyim ürünlerine harcanan değer ise 1 milyar 900 milyon dolar.
SADECE ERKEĞİ GİYDİRİYORLAR (*)
* Avva
* Bisse
* Cacharel
* Damat-Tween-ADV
* Dockers
* Dufy
* Edward's
* Ermenegildo Zegna
* Hatemoğlu
* Kiğılı
* KİP
* Mithat Selection
* Paul&Shark
* Pierre Cardin
* Ramsey
* Sarar
* Süvari
Bu kadar marka olmaz
Kiğılı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kiğılı.
Erkekler 6 ayda bir mağazaya gelir, kadın ayda iki kez. Çünkü erkek kendini en son düşünen kişi. Cebinde para kalmıyor; ya karısına ya çocuğuna harcıyor. Bu kadar çok erkek giyim markasını bu nedenle anlamak mümkün değil. Alışveriş merkezlerinde erkek mağazası oranı üçte bir. Mal yapmak kolay olduğundan herkes erkek giyimine giriyor. Ama önümüzdeki 5 yılda toplasanız 6-7 marka parlar, gerisi eriyip gider.
Öncelik hanımlarda
Alkaş Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Avi Alkaş:.
Mağaza karması yaparken, alışveriş merkezleri müşterisinin yüzde 70'i kadın olduğu için kadın markalarına daha çok yer veriyoruz. Ama son dönemde nedense erkek giyim markalarından gelen talep daha coşkulu. Ortalama büyüklükteki bir alışveriş merkezinde taş çatlasın 5-6 tane erkek markasına yer verebiliyoruz. Böyle olunca da herkes birbirinin üzerine çıkıp rekabeti kızıştırıyor. Araya hatır gönül telefonları giriyor.
Markayı 5'e çıkardık
Sarar Yönetim Kurulu Başkanı Cemalettin Sarar.
Beş marka çıkarttık: CCS, Sarar Kadın ve Erkek, Sartoria, Interview. Bir de Sarev şirketinin ev tekstili ürünleri var. 62 yıllık erkek giyim firmasıyız, ama portföyü çeşitlendirmek şart. Şu anda büyük rekabet var ama rekabet olan yerde iş olur bereket olur. Dünyaya açılan bir markayız biz. Hindistan'da 17 yerde Sarar var. Avrupa'da 13 mağazamız var. ABD'de varız. Tüm yumurtaları aynı sepete koymamak lazım.
Yurtdışına yüklendik
Süvari Giyim Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Coşkun.
Alışveriş merkezlerindeki mağaza sayısı belli. En fazla 6-7 erkek markasına yer verebiliyorlar. Böyle olunca başvuranlardan en az 10'u dışarıda kalıyor. Biz de bu durumda yurtdışını güçlendirme yolunu seçtik. Rusya, İsviçre, Türkmenistan ve Kazakistan gibi pazarlarda yoğunlaşmaya başladık. Oralarda da reklam veriyoruz. Burada bu sıkışıklık olmasa belki de kimsenin bir yere gideceği yoktu.
Erkek mutlaka alır
Gürmen Grup Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Doğan.
Türkiye erkek giyiminde çok iddialı, ama bu markalaşma Türkiye dışına da taşabilmeli. Biz şimdi Ramsey'den sonra KİP'i de dışarı taşımaya başlıyoruz. Türkiye'deki bu harekette alışveriş merkezleri çok fazla talep aldılar. Kendilerini en iyi konumlandıracak şekilde marka karması yapmaya çalışıyorlar. Erkekte fazlalık olduğu gerçeği var. Ama Türkiye'de öyle alışveriş merkezi projeleri var ki, bu sorun aşılacak. Bizim toplam 36 mağazamız var, yarısı alışveriş merkezlerinde; çünkü onlar daha yüksek ciro yapıyorlar. Erkekler mağazaya daha az girer ama daha direkt atış yaparlar. Erkeklerin marka sadakati de yüksektir.
Esen Evran/Sabah