Zirveden çıkan karar
BAŞBAKANLIKTA HÜKÜMETLE ASKERİ KANAT LÜBNAN'I GÖRÜŞTÜ. İŞTE ZİRVE SONUCU...

Toplantıdan Türkiye'nin Lübnan'a asker göndermesiyle ilgili net bir karar çıkmazken, 'konuyla ilgili yeni bir BM kararının beklendiği' sinyali verildi.
Başbakanlık merkez binada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlık ettiği ve yaklaşık 1 saat 40 dakika süren toplantının ardından yapılan yazılı açıklamada, "Türkiye, gelişmeler ışığında (Lübnan'a) katkısının ne olacağını değerlendirmektedir" denildi.
Lübnan'da ateşkes öngören BM kararının bu sabah yürürlüğe girmesinin 'memnuniyetle karşılandığı' belirtilen açıklamada, kararın acil insani yardım için de zemin oluşturacağı belirtildi.
Açıklamada Türkiye'nin krizin başlangıcından bu yana diplomatik çaba gösterdiği ve Lübnan halkına acil insani yardım yaptığı hatırlatılırken, yeni adım atmak için 'Birleşmiş Milletler'de kabul edilecek yeni bir kararla durumun daha fazla açıklık kazanmasının beklendiği' sinyali verildi.
Toplantıya bazı hükümet üyelerinin yanı sıra Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt da katıldı.
Toplantıda ayrıca PKK ile mücadele, Kuzey Irak'taki PKK varlığı konusunda ABD ve Irak'ın attığı adımlarla Türkiye'nin istekleri bir kez daha görüşüldüğü tahmin ediliyor.
Toplantıya kimler katıldı?
* Başbakan Recep Tayyip Erdoğan
* Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök
* Dışişleri Bakanı Abdullah Gül
* Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül
* Adalet Bakanı Cemil Çiçek
* Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt
* Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ali Tuygan
* Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ertuğrul Apakan
* Genelkurmay Başkanlığı Plan ve Prensipler Başkanı Korgeneral Hilmi Akın Zorlu
* Genelkurmay Başkanlığı Harekat Başkanı Korgeneral Bekir Kalyoncu
Ortadoğu'da son durum
İsrail'in Lübnan saldırılarının 34'üncü gününde silahlar sustu. Çoğu sivil yaklaşık bin 100 Lübnanlı ve 114'ü asker 154 İsraillinin öldüğü saldırılar, Birleşmiş Milletler'in ateşkesi öngören kararının yürürlüğe girmesiyle durdu.
Ateşkes kararı, Güney Lübnan'a konuşlandırılması öngörülen 15 bin kişilik BM Barış Gücü'nün ilk adımı olarak görülüyor.
Lübnan Başbakanlığı, BM gücüne takviye kuvvet yollamayı kabul eden ülkeler arasında Türkiye'yi de saydı.
Açıklamaya göre Türkiye, Fas, Endonezya, İtalya, İspanya ve Malezya 'Lübnan'da bütün ilgili tarafların da kabullenmesi şartıyla' takviye kuvvet göndermeyi kabul etti.
Lübnan'daki BM barış gücünde hala 2 bin kadar asker görev yapıyor. BM'nin bu sabah yürürlüğe giren 1701 sayılı kararı uyarınca, bu sayı 15 bin artırılacak.
CNN Türk