Yumurta fiyatlarında artışın önüne geçmek için ihracatta fon kesintisi yükseltildi
ABD'de kuş gribi nedeniyle yumurta arzının düşmesi ve fiyatların rekor seviyelere yükselmesi üzerine, ithalatın önü açıldı. Türkiye'den de Amerika'ya önemli oranda yumurta ihracatı olmaya başladı. Fiyat artışının önüne geçmek için ilk olarak şubat ayı sonunda ihracatta 50 sent fon kesintisi uygulamaya konuldu. Ancak yurtiçinde fiyat artışlarının önüne geçilemeyince fon kesintisi 1.5 dolara çıkarıldı. Karar Resmi Gazete'de yayımlanırken aynı zamanda Ticaret Bakanlığı da sosyal medya hesabımdan duyurdu.

İki yılı aşkın bir süredir kuş gribiyle boğuşan ABD, milyonlarca tavuğu itlaf edince yumurta arzı daraldı ve fiyatlar rekor seviyelere çıktı. Bunun üzerine ABD, ithalatın önünü açtı.
Türkiye Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon, kriz sonrası Türkiye'den ABD'ye yumurta ihracatının şubat ay içinde başladığını söylemişti. Bu durum Türkiye'deki yumurta üreticileri için ilk başta fırsat olarak nitelendirildi. İbrahim Afyon, temmuz ayına kadar devam etmesi planlanan ihracat dahllinde toplam 1000 konteynere denk gelen 22 bin ton yumurtanın ABD'ye gönderileceğini, buna ek olarak 320 konteyner için de görüşmelerin sürdüğünü belirtmişti.
ŞUBAT AYININ SONUNDA 50 SENT FON KESİNTİSİ DEVREYE GİRDİ
Türkiye'de de iç piyasada arz, talep ve fiyat dengesinin korunması için bazı tedbirler devreye alındı. Bu çerçevede, sofralık yumurta ihracatında Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu (DFİF) kapsamında kilogram başına 50 sent karşılığı Türk lirası kesinti uygulanmasına yönelik Cumhurbaşkanı Kararı şubat ayının son günlerinde Resmi Gazete'de yayımlandı. Bu kararın ardından YUM-BİR Başkanı İbrahim Afyon, "ABD ve Avrupa'dan gelen yumurta taleplerinden sonra iç piyasada fiyatların sebepsiz yere artırılmaması için ihracatta kesinti tedbiri alındı. Bu çok normal. Bizim üretimimizde bir sıkıntımız yok, artarak devam ediyor. Yumurta fiyatları genelde algıyla belirleniyor. İç piyasada talebi karşılayacak üretimimiz var. Önceliğimiz iç piyasaya ürün tedariki. İç piyasa ve ihracat için ayrı ayrı üretimler yapıyoruz" ifadelerini kullandı.
Ancak yumurtadaki fiyat artışı durmadı. Son paylaşılan verilerde geçen yılı 3,51 lira seviyesinde kapatan yumurtanın birim fiyatı 4,10 liraya kadar çıktı.
FON KESİNTİSİ 1.5 DOLARA ÇIKARILDI
Bunun üzerine Ticaret Bakanlığı yeniden devreye girdi ve fon kesintisi 50 sentten 1.5 dolara çıkarıldı. Karar Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bakanlık da kararla ilgili sosyal medya hesabından paylaşım yaptı. 'Sofralık yumurta ihracatına uygulanan fon kesintisi yükseltildi' başlığını taşıyan bakanlık açıklaması şöyle:
"Vatandaşlarımızın temel gıda ürünlerine makul fiyatlarla ulaşımına katkı sağlamak amacıyla yürütülen çalışmalar kapsamında, sofralık yumurta ihracatına uygulanan fon kesintisi kilogramda 0,5 dolardan, 1,5 dolara yükseltildi.
Bilindiği üzere, gıda arz güvenliğinin önündeki risklerin bertaraf edilerek ülkemizde sürdürülebilir gıda arzının sağlanması ve yurt içi tüketimin vatandaşlarımız için makul fiyatlarla karşılanması hedeflerimiz doğrultusunda, 25 Şubat 2025 tarihinde yapılan düzenleme ile sofralık yumurta ihracatında kilogram başına 50 sent tutarında kesinti uygulanmaya başlanmıştı.
Bununla birlikte, ilgili düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihi müteakip durum incelendiğinde, uygulamanın dezenflasyonist etkileri görülmekle birlikte; ülkemiz menşeli yumurtaya yönelik devam eden dış talebin de etkisiyle yukarı yönlü fiyat hareketliliğinin devam ettiği gözlenmiştir.
Söz konusu gelişmeler doğrultusunda; sofralık yumurta ürününde fiyat istikrarına katkı sağlanması ve vatandaşlarımızın ilgili ürüne makul fiyatlarla ulaşımının kolaylaştırılması amacıyla, sofralık yumurta ihracatında uygulanacak kesinti tutarı, 25/03/2025 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 9693 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile kilogramda 0,5 dolardan, 1,5 dolara yükseltilmiştir.
Ticaret Bakanlığı olarak önümüzdeki dönemde de başta Tarım ve Orman Bakanlığı olmak üzere, kamu ve özel sektördeki ilgili tüm paydaşlarımız ile güçlü bir iş birliği ve koordineli çalışmayı sürdüreceğiz. Gıda arzının ve güvenliğinin korunması, ve gıda piyasalarında oluşabilecek spekülasyonların önlenmesine yönelik görev ve yetki alanımızda bulunan bütün politika ve denetim araçlarına kararlılıkla başvurmaya devam edeceğiz."
patronlardunyasi.com