Dolar
38,5978
0,05%
Euro
43,837
0,57%
Sterlin
51,4073
-0,19%
Bitcoin
3.650.417
-1,55%
BİST-100
9.104,32
-0,69%
Gram Altın
4.098,577
1,94%
Gümüş
32,4
1,19%
Faiz
47,55
-2,06%

YİMPAŞ'la POAŞ'ın büyük düellosu

Uyar, son bir haftadır Doğan Grubu gazetelerinin manşetlerinden inmedi.

31.10.2006 08:14
Haberi paylaşın
YİMPAŞ'la POAŞ'ın büyük düellosu
16px
32px

Almanya'nın kırmızı bültenle aradığı YİMPAŞ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Uyar'ın AKP'li bir milletvekilinin cenazesinde bakanlarla görüntülenmesi irtica tartışmalarını alevlendirdi. Almanya'da 300 bin Türk'ü dolandırmaktan hakkında tutuklama kararı bulunan Uyar hakkındaki haberler, Cumhurbaşkanı, yüksek yargı ve askerin son zamanda artan irtica uyarılarıyla örtüştü. Nitelikli dolandırıcılık suçundan Şubat 2005'ten bu yana aranan ve irtica tartışmasında bayraklaşan Uyar son bir hafta boyunca Doğan Grubu gazetelerinin manşetlerinden inmedi. Hükümete yakınlığıyla bilinen Yeni Şafak gazetesi de irtica konusunu bambaşka bir bağlamla dün manşetine taşıdı. Yeni Şafak, Doğan Grubu gazetelerinin gündeme taşıdığı irtica haberlerinin arkasında, POAŞ'a kesilen yaklaşık 500 milyon YTL'lik akaryakıt cezası olduğunu öne sürdü.

EN BÜYÜK CEZAYI ALDILAR

EPDK'nın lisanssız istasyonlarda akaryakıt satıldığı gerekçesiyle toplam 1.6 milyar YTL ceza kestiği 28 dağıtım şirketi arasında Doğan Grubu'nun amiral gemisi POAŞ başı çekiyor. Yeni Şafak gazetesi, Doğan Grubu gazetelerinde öne çıkan irtica haberlerinin hükümet üzerinde baskı oluşturarak, 'af kanunu çıkarma' girişimi olduğunu ima etti.

23.9 KİLO ALTIN YAKALANMIŞTI

'Yeşil sermaye' olarak adlandırılan holdinglerin en önemlileri arasında bulunan Yimpaş'ın adı 1997'de Esenboğa Havaalanı'nda Kadir Şöhret ve Duran Samur'un üzerinde ele geçirilen 23.9 kilo altınla gündeme geldi. Almanya'da toplanan altınlar, Yozgat'a gönderilmek üzereyken ele geçirildi. Holding gıda, mağazacılık, tekstil, bilişim, mobilya, iletişim, turizm - otelcilik, sağlık, ambalaj, inşaat, otomotiv, akaryakıt sektörlerinde faaliyet gösteriyor. Holdingin iştirakleri arasında Yimpaş Mağazaları, Aytaç Et, Birpa, Yimteks, Yimpaş Sağlık, Yimpaş Otel, Ensar Plastik, Nora Mobilya, Emre Bilgisayar bulunuyor. Holding ayrıca Yimpaş Yozgatspor'un da sahibi.

ZAMANAŞIMI İHTİMALİ

Dursun Uyar, YİMPAŞ'ın halka arz işlemlerini Sermaye Piyasası Kanunu'na aykırı gerçekleştirdiği için üç yıl hapse mahkum edilmişti. Ancak Yargıtay'daki temyiz süreci dört yıl geçmesine rağmen bitirilememişti. Temyiz sürecinin sekiz ay daha sürmesi halinde, Uyar'ın, zamanaşımıyla kurtulması gündeme gelmişti.

Soruşturma devam ediyor

8 Şubat 2005'te ise Manheim Mahkemesi, 'saadet zinciri kurarak, ağır dolandırıcılık' ve 'emniyeti kötüye kullanmakla 'suçlanan Uyar'la birlikte YİMPAŞ GMBH'nin Genel Müdürü Faik Gürler ile İsviçre'deki YİMPAŞ Group'un Yönetim Kurulu üyesi Abdurrahman Çiğdem hakkında tutuklama kararı aldı. Mahkeme Uyar hakkında 'kaçmaya çalışabileceği' gerekçesiyle uluslararası tutuklama kararı çıkardı. Mahkeme kararında Uyar'ın, Almanya'da iflası verilen YİMPAŞ GmbH'in resmi olarak yöneticisi olmasa da, fiili olarak şirketin yöneticisi olduğu ve yapılanların bilgisi dahilinde olduğu belirtiliyor. Uyar ve holdingin 4 yöneticisi hakkında Almanya'da Darmstadt Savcılığı'nda da 15 bin kişiyi 150 milyon euro dolandırdıkları iddiasıyla bir soruşturma yürütülüyor.

CHP'den Erdoğan'a YİMPAŞ sorusu

CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, 'Kuruluş aşamasında AKP'ye yaptığı yüklü bağışlar karşılığında YİMPAŞ'a milletvekili kontenjanı verildiği doğru mudur?'' diye sordu.

Ersin, TBMM Başkanlığı'na sunduğu soru önergesinde, YİMPAŞ'ın, milletvekili kontenjanı karşılığında, kuruluş aşamasında AK Parti'ye yüklü miktarlarda bağış yaptığı ve YİMPAŞ kontenjanından seçilen, bazısı bakan olan 20'ye yakın AKP'li milletvekili bulunduğu iddia etti.

Hiçbiri ceza ödemedi

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), 30 Ağustos 2006 tarihinde, lisanssız bayilere akaryakıt dağıtımı yaptıkları gerekçesi ile 28 akaryakıt dağıtım şirketine 1.6 milyar YTL tutarında ceza kesti. Ve cezanın süresi üç hafta önce doldu. Operasyonda, en fazla cezanın kesildiği şirket, 500 milyon dolarla POAŞ. Firmalar bu cezaları ödemeyeceklerini açıklarken, süre içerisinde ödeme yapan şirket olmadı. Şirketlerin Danıştay'da açtığı dava sürerken, henüz bu yönde bir karar verilmiş değil. EPDK Başkanı Yusuf Günay da AKŞAM'a yaptığı açıklamada, 'tahsil süreci devam ediyor. Yetki şu anda Maliye Bakanlığı'ndadır. 1.6 milyar YTL'lik ceza, amme alacağı haline geldi' demişti. Maliye'nin şirketlerin çoğunun bağlı olduğu İstanbul Defterdarlığı'na talimat vermesi bekleniyor.

Akşam