Yılmaz'dan önemli uyarılar

Yılmaz'dan önemli uyarılar

MB BAŞKANI YILMAZ, "HEDEFLERDE SAPMA YOK' DİYEREK ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR YAPTI.

Yılmaz'dan önemli uyarılar
16px
24px
08.06.2006 12:32
ABONE OLgoogle

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, İzmir'de Ege Sanayici  ve İşadamları Derneği'nin düzenlediği toplantıda, 'Para Politikaları' konulu bir konferans verdi. Konferansta bankanın uyguladığı politikaları anlatan Yılmaz, enflasyonun kendileri için en önemli hedef olduğunu vurguladı.
 
"Fiyat istikrarı bir seçim değil zorunluluktur" diyen Yılmaz,  hiçbir öncelik ve hedef için fiyat istikrarının feda edilemeyeceğinin altını çizdi. 
 
"Daha alacak çok yol var"
 
Türkiye'de fiyat istikrarının henüz sağlanamadığını dile getiren Yılmaz, son gelişmelerin de bunu teyit ettiğini belirtti. Yılmaz, "Daha alacak yol var" dedi.
Enflasyonda ilk çeyrekte yaşanan artışın beklentiler dahilinde olduğunu belirten Yılmaz, şöyle devam etti:
 
"Ancak enflasyon nisan ve mayısta beklentilerin üzerine çıktı. Mayısta yıllık enflasyon 9.86 oldu ve hedefi aştı. Mayıs ayında döviz kurundaki hareket akaryakıt, altın, gayrimenkul ve dayanıklı tüketime yansıdı.
 
"Bu etkilerin haziranda da yüksek olması beklenmektedir. Enflasyonda geçici olarak yükselme olacaktır. Orta vadede ise parasal ve mali disiplinin sürmesiyle enflasyondaki düşüş sürecinin devam etmesini bekliyoruz.  Enflasyonda 2006 hedefi zor ama 2007 ve 2008 hedeflerine ulaşılabilir."  
 
Dalgalı kur şokları emiyor
 
Son dönemde dövizde görülen oynaklığa da değinen Yılmaz, yaşanan hareketlerin yabancıların ağırlıklı olduğu bir hareket olduğunu kaydetti.
 
Dalgalı kurun 'şok emici' işlevini yerine getirdiğini ifade eden Yılmaz, "Bu hareketler belirsizlik unsuru değildir. Risktir. Bu risklerden de korunmak da mümkündür. Vadeli İşlemler Borsası bunun için uygun bir yerdir" diye konuştu.

Yılmaz'ın diğer açıklamaları özetle şöyle:

"Sosyal Güvenlik reformu olumlu bir adım. Döviz alım ihaleleri koşullar oluşunca yeniden başlayacak. Döviz rezervi 60 milyar doları aştı.

Makro ekonomik hedeflerde bir sapma yoktur. Program hedeflerinde herhangi bir sapma yok. Bugün olduğu gibi dalgalı kur rejiminden ötürü benzer dalgalanamalar ileride de yaşanacaktır. Dalgalanmalardan ve risklerden korunmak mümkündür. Merkez bankası kur değişimini dikkatle izliyor.

Türkiye 2001'den sonra yüzde 35 büyüdü. kamu kaynaklarıyla büyüme artık sözkonusu değildir. Özel sektör risk yönetimine dikkat etmeli.Yatırım ortamının iyileştirilmesi gerekmektedir. Ekonomimiz daha fazla dışa açılmaktadır. Dış rekabet nedeniyle kar marjları azalmaktadır. Reform süreci ile birlikte büyüme daha da artacaktır. işsizlik oranı yüksek seviyede seyrediyor. İşsizlik yüzde 11.9 oranında seyrediyor. Tarımdan diğer sektörlere geçiş var. Genç nüfus arasında işsizlik yüksek. Genç nüfus arasında işsizlik yüzde 21.9. İstihdam vergileri son derecek yüksek. Cari açık yatırımların tasarruftan fazla olmasından. cari açıktaki artış büyüme eğilimine bağlı.

Finansmanda doğrudan yabancı yatırımın payı artıyor. Sıcak para girişi Nisan'da 17.3 milyar dolar. Dalgalı kur şok emici görevini yerine getirmektedir."

Yılmaz'ın ekonomiye ilişkin verdiği bazı mesajlar şöyle: 
 

  • Fiyat istikrarı henüz sağlanmadı
  • Döviz kurunun etkisi haziranda da görülecek
  • Enflasyonda önümüzdeki aylarda geçici olarak yükselecek
  • Enflasyonda 2006
  • E-Bülten Aboneliği
    İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
    Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde