Yerli-yabancı ayrımı Sarar'ı isyan ettirdi
Yabancı markaların Türkiye'ye ilgisi artınca, alışveriş merkezlerinde yer kavgası başladı. Türk markaları, "Yabancılara avantaj ve öncelik verip bizi açıkta bırakıyorlar" gerekçesiyle Rekabet Kurulu'na gitmeye hazırlanıyor.

Türkiye pazarına, yeni açılan alışveriş merkezleriyle girmeyi tercih eden yabancı markalar, alışveriş merkezi yöneticileriyle Türk markaları arasında 'yer kavgası' başlattı. Alışveriş merkezi işletmecileri, yabancı markaların yaratacağı trafikten yararlanmak için önceliği bu markalara verince, Türk markaları yer kiralamak istedikleri pek çok alışveriş merkezinin dışında kaldı. Yerli markalar, Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) çatısı altında örgütlenerek konuyu Rekabet Kurulu'na taşıma kararı aldı.
Yabancıya fiyat avantajı
Yerli markalar, alışveriş merkezlerinde metrekare kirası olarak yabancılardan 20 dolar talep edilirken, kendilerinden 60 dolar istediğinden yakınarak, "Kendi ülkemizde marka savaşı yaşarken, nasıl dünya markası olalım" diye isyan ettiler. Ana koridorların büyük bir kısmının yabancı markalar tarafından kiralandığını, alışveriş merkeziyöneticilerinin "Shop mix" gerekçesiyle yabancı markalara öncelik verdiğini belirten BMD Başkanı Ali Murat Kızıltaş, şunları söyledi: "Alışveriş merkezleri, yabancı markaların, doluluk oranını ve fiyat düzeyini artırabileceğini düşünüyor. Yabancıların alışveriş merkezlerinin en yerlerini en avantajlı şekilde kiralaması sonucu kalan yerleri yerliler alıyor ya da alamıyor. Kiralamacılar da 'biri olmazsa diğeri olur' diyerek rahat davranıyor. Eşitliğe aykırı bir rekabet ortamı oluşuyor. Yabancılardan standart fiyat uygulaması yerine cirodan pay istiyorlar ve bu oranı da düşük belirliyorlar. Böyle giderse Türk markalarının kendi ülkesinde bile markalaşması mümkün değil. Bu durumun rekabet hukukuna aykırı olduğunu düşünüyoruz ve Rekabet Kurulu'na başvuracağız."
Sarar: çok kırgınım
Sarar'ın sahibi Cemalettin Sarar, İstanbul'da yeni açılacak bir alışveriş merkezinde kendisini 1 yıl oyaladıklarını belirterek, "Baştan 'tamam' dediler üç tane mağaza yeri ayırttık. Sonra 'bizim yerler tamam mı' diye sorduk, 'müdür değişti size yer yok' dediler. Türk milleti olarak utanıyorum yaptıklarından. Ben Avrupa'nın her ülkesinde mağaza açtım. 62 yıllık markayım, kendi ülkemde yer vermiyorlar. Kırgınım ve çok üzgünüm" diye konuştu.
Türkiye'ye marka atağı
Yabancı markalar Türkiye'de mağaza atağına geçti. Debenhams, Le Future, Club Monako, Next, Zara Home, Oysho, Fornarina Bayan, Gues, Guiseppo, Paul- Bear, Bershka ve Stradivarus Cevahir Alışveriş Merkezi ile Türkiye pazarına girdi. Tomy Hilfiger, Accesories gibi markaların distribütörlüğünü yapan Unitim, 200 yeni marka ile görüşmelerini sürdürürken Motharecare, Laura Asley, Guess gibi markaları Türkiye'ye getiren Demsa da yeni bağlantılar peşinde. Mayıs ayında açılacak Levent'teki Kanyon Alışveriş Merkezi ile de birçok yabancı marka Türkiye pazarına girmiş olacak. Doğal kozmetik ürünleri markası Fresh Line, Kanyon'da ilk mağazasını açacak. İsveçli H&M, İngiliz Harvey Nichols, İtalyan Mandaria Duck, Japon restoranı Wagamama, Danimarkalı aksesuarcı Pilgrim, İtalyan restoranı Hakkasan, İtalyan orta sınıf hazır giyim markası Conpibel, Alman-Belçika kökenli mağaza zinciri C&A, İtalyan ayakkabı markası Furla ve Alman parfümeri zinciri Douglas da Türkiye'ye gelecek diğer markalar.
Esen Evran/Sabah