Ekonomi


Rusya'da perakende sektöründe faaliyet gösteren markalar, zayıflayan tüketici talebi ve mağaza trafiğindeki düşüş nedeniyle küçülme ve pazardan çıkış kararları almaya başladı.

RIA'nın NF Group verilerine dayandırdığı bilgilere göre, Rusya'da stratejisini yeniden değerlendiren markaların yüzde 45'i mağaza sayısını azaltma, yüzde 36'sı ise ülkedeki tüm mağazalarını kapatma kararı aldı. Yüzde 19'luk kesim ise yeni mağaza açma planlarını askıya aldı.

Toplamda 21 marka mağaza ağını küçültürken, 17 marka Rusya pazarından tamamen çıkma kararı aldı. 9 marka ise geleceğine ilişkin henüz net bir karar vermedi.

TÜRK ŞİRKETLERİ YABANCI ŞİRKETLER ARASINDA İLK SIRADA

Verilere göre stratejisini gözden geçiren markaların 36'sını, yani yüzde 77'sini Rus şirketleri oluşturdu.

Dokuz yerli marka tüm mağazalarını kapatma kararı alırken, 19 Rus şirketi mağaza ağını optimize etmeye yöneldi. Sekiz perakendeci ise ciddi mali sıkıntılar nedeniyle geleceğine ilişkin kararını henüz veremedi.

Yabancı markalar arasında ise Türk şirketleri yüzde 13'lük payla ilk sırada yer aldı. Listede Finlandiya, İtalya, Güney Kore ve Kazakistan merkezli markalar da bulunuyor.

EN BÜYÜK DARBE MODA SEKTÖRÜNE

Perakende sektöründeki sıkıntılardan en fazla etkilenen alan ise giyim ve ayakkabı oldu. Mağaza kapatma, küçülme veya yatırım planlarını erteleme kararlarının yüzde 60'ı bu sektördeki markalardan geldi.

Uzmanlara göre tüketicilerin alışveriş alışkanlıklarındaki değişim, moda perakendesindeki baskıyı artırıyor. Tüketiciler daha önceki dönemlerdeki "duygusal alışveriş" eğiliminden uzaklaşarak harcamalarını temel ihtiyaçlara yönlendiriyor. Bu durum özellikle giyim, ayakkabı ve diğer isteğe bağlı tüketim kategorilerindeki satışları olumsuz etkiliyor.

MAĞAZA TRAFİĞİ YÜZDE 5 DÜŞTÜ

Mall Index verileri de sektördeki daralmayı destekliyor. Buna göre 2026'nın ilk 22 haftasında moda mağazalarının fiziksel ziyaretçi trafiği, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 azaldı.

Sektör temsilcileri, ziyaretçi sayısındaki düşüşün mağaza başına elde edilen geliri baskıladığını ve şirketleri daha verimli bir mağaza ağı kurmaya zorladığını belirtiyor.

Böylece Rusya'da perakende şirketleri için daha az mağazayla daha yüksek verimlilik dönemi başlarken, yeni mağaza yatırımlarının ertelenmesi ve mevcut mağazaların kapatılması sektörün önümüzdeki dönemdeki ana eğilimlerinden biri olarak öne çıkıyor.

İLGİLİ HABER

Batılı şirketlerin çekilmesinin ardından Rusya pazarına girin Türk şirketleri aradıklarını bulamadı, son kapatma kararı Madame Coco’dan

patronlardunyasi.com