Yabancılar iyimser değil

Yabancılar iyimser değil

YASED Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Uysal, parti kapatma davasının biran önce gündemden düşmesini istedi..

Yabancılar iyimser değil
16px
24px
18.03.2008 15:14
ABONE OLgoogle
Uluslar arası Yatırımcılar Derneği(YASED) Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Uysal, dün Türk ekonomi piyasalarında yaşanan çalkantının büyük ölçüde dünya ekonomisindeki olumsuz bir gelişmeden kaynaklandığını kaydetti. Türkiye'nin büyümeye ve yabancı yatırımcıların ilgi odağı olmaya bir miktar yavaşlamayla devam edeceğini belirten Uysal, Ak Partiye açılan kapatılma davasının yol açtığı politik istikrarsızlık döneminin, 2007 Nisan ayındaki gibi başarıyla atlatılmasını ümit ettiklerini söyledi.

Uysal, YASED üyeleri arasında yapılan Barometre araştırmasının sonuçlarının açıklanması amacıyla düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, Amerika'da bir resesyonun açıklanmamasıyla birlikte, artık bir resesyonun yaşandığını düşünenlerin çoğunlukta olduğunu ifade etti.Büyüme beklentilerinde hükümetin açıkladığı hedeflerin altında beklentiler olduğuna işaret eden Uysal, "Türkiye hala bir büyüme içinde olacak ama bu büyüme planlanan büyümenin daha aşağısında olacağını düşünmemiz gerekecek" dedi.

"YAPISAL REFORMLARA DEVAM ETMEK ÇOK ÖNEMLİ"

Geçen yıl Türkiye'de 22 milyar dolar seviyesine gelen doğrudan yabancı yatırımın nereye varacağı konusuna değinen Uysal, önümüzdeki dönemde tabiî ki uluslar arası piyasalardaki risk iştahının bir miktar azalacağını herkesin kabul etmesi gerektiğini söyledi. Uysal, şöyle devam etti: "Türkiye doğru olan işleri yaptığı taktirde, şuana kadarki başarı faktörü olan politik ve ekonomik istikrarı devam ettirdiği sürece, yine bir yatırım ortamı hedefi olmaya devam edecektir. Dolayısıyla yapmamız gereken yapısal reformlara devam etmek çok önemli. Türkiye'yi yatırım ortamı anlamında ne kadar çekici hale getirsek o kadar iyi"

Gazetecilerin sorularını cevaplandıran Uysal, dün piyasalarda yaşanan gerilemede Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı tarafından Ak Parti'nin kapatılmasına yönelik açılan davanın ne kadar etkili olduğunun sorulması üzerine, çeşitli defalarda dünya ekonomisine ne kadar entegre olduğunu gösteren Türkiye'de dün yaşananların yine büyük ölçüde dünyadaki çalkantıdan kaynaklandığını anlattı.

Türkiye'nin büyümeye, yabancı yatırımcıların ilgi odağı olmaya devam edeceğini ancak bir gerilemenin olacağını ifade eden Tahir Uysal, ancak bunun bu kalemlerin duracağı anlamına gelmediğini kaydetti.

İktidar partisine yönelik kapatma davasıyla ilgili üyelerden gelen tepkilerin ne boyutta olduğuna yönelik bir soru üzerine Uysal, politik istikrar konusunda en istenen gelişmelerin olmadığının altını çizmek istediğini söyledi. Türkiye'nin bu tür sıkıntıları kısa sürede aşması gerektiğini belirten Uysal, "Geçen seneye bakıldığında nisan ayında yine belli sıkıntılar yaşandı ve Türkiye bunu başarıyla aştı. Yine bu dönemin de uzun sürmeden başarıyla aşmasını ümit ediyoruz" dedi.

"AVRUPA ÜLKELERİNDE PARTİ KAPATMALARIN ÇOK ELZEM ŞARTLAR DIŞINDA OLMADIĞINI GÖRÜYORUZ"

Açılan davanın özüne bakıldığında bir parti kapatılmasının söz konusu olduğuna dikkat çeken Tahir Uysal, YASED olarak ana unsurlarından birinin AB normlarına ulaşmak olduğunu, bu konuda da yine AB normlarındaki bir politikanın uygulanması(ileriye dönük olarak düşünüldüğünde) son derece doğru olacağı yönündeki görüşünü aktardı. Uysal, şöyle konuştu: "Avrupa ülkelerinde parti kapatmaların çok elzem şartlar dışında olmadığını görüyoruz. Türkiye'deki uygulamaların Avrupa ülkeleriyle karşılaştırıldığında fazla olduğunu söylemek olası. Bir uzlaşı içinde Türkiye'nin sıkıntıları aşması politik istikrarın sağlanması açısından önemlidir. Ümit ediyoruz ki bu kısa sürede gerçekleşir. Uzun dönemli sürecek olan politik istikrarsızlık ortamı taktir edersiniz ki herkesin planlarını etkileyebilir"

"BATIDAN GELEN SERMAYENİN BİR MİKTAR DOĞUYA KAYMASINI BEKLİYORUZ"

Önümüzdeki dönemde Türkiye'ye gelecek yabancı yatırımların hangi ülkelerden geleceğini ve hangi sektörlere ilgi duyduğu yönündeki bir soru üzerine, şuanda doğrudan yabancı yatırım konusunda bir değişimin gözlendiğine işaret etti. Genele bakıldığında şu dönemde sermayenin özellikle kısa dönem içerisinde Körfez ülkeleri ve doğuya yönelik bir hareket içinde olduğunu aktaran Uysal, "Batıdan gelen sermayenin bir miktar doğuya kaymasını bekliyoruz. Sektör olarak, otomotiv sektöründe tabiî ki yeni yatırımlar söz konusu. Turizm ve gayrimenkul konusunda yatırımlar var" diye konuştu.

"İMF İLE İLİŞKİLERİN DEVAM ETMESİ TÜRKİYE İÇİN DAHA YARARLI OLACAKTIR"

AB konusunda Türkiye'nin yapması gerekenleri yapmaya devam etmesi gerektiğini belirten Uysal, Türkiye'nin dünya ekonomisine entegre olması açısından bunun son derece önemli olduğunu dile getirdi. Uysal, önümüzdeki dönemde İMF ile ilişkilerin devam etmesinin Türkiye için daha yararlı olacağını söyledi.

İŞTE BAROMETRE SONUÇLARI

Uluslararası Yatırımcılar Derneği(YASED) tarafından altı ayda bir güncellenen ve dernek üyelerinin ekonomik ortam değerlendirmesi, hedef ve beklentilerini içeren Barometre araştırmasının sonuçları açıklandı. Araştırmaya göre, uluslararası yatırımcıların yüzde 53'ü yeni yatırım planladığını belirtirken, yüzde 70'i Türkiye'de ekonomik büyümenin aynı kalacağını düşünüyor.

YASED üyelerinin, yatırım kararlarını etkileyen ekonomik ve siyasi gelişmeleri nasıl değerlendirdiğini; uluslararası yatırımların önünde engel olarak gördükleri meseleleri; üretim, ihracat ve kâr hedeflerini; büyüme, enflasyon, kur ve faizlerdeki beklentilerini ve ekonomideki diğer önemli gelişmeleri ortaya koyan Barometre araştırmasının sonuçları, düzenlenen basın toplantısında kamuouna açıklandı. 6 ayda bir güncellenen YASED Genel Sekreteri Mustafa Alper tarafından açıklanan Barometre araştırmasına göre, YASED üyelerinin yarısı 2007 yılının ilk altı ayında üretimde hedeflerinin altında kaldığını belirtti.Türkiye'deki uluslararası yatırımcıların yüzde 66'sı, dünya ekonomisi değerlendirmesinde "yavaşlama/durgunluk yaşanacak" seçeneğine işaret ettiler. Yatırımcıların Türkiye ekonomisine dönük büyüme beklentilerinde ise yüzde 26 oranında "yavaşlayacak" derken, yüzde 70 oranında "sabit kalacak" seçenekleri işaretlendi.

İhracatta yüzde 58 oranında hedeflerine ulaştıklarını belirten uluslararası yatırımcılar, kârlılıkta ise bu oranın yüzde 46 olduğunu ifade ettiler. Uluslararası yatırımcılardan yüzde 59'u son altı aylık dönemde çalışan sayılarının gerilediğini, yüzde 13'ü aynı kaldığını, yüzde 28'i ise arttığını söylerken, önümüzdeki altı aylık dönem için bu oranlar, aynı sırayla, yüzde 61, yüzde 10 ve yüzde 29 olarak ifade edildi.

YATIRIMCILARIN YÜZDE 46'SI ENFLASYONUN YÜKSELECEĞİNE İNANIYOR

Araştırmada, yatırımcıların temel ekonomik göstergelerle ilgili tahminlerine de yer veriliyor. Buna göre, uluslararası yatırımcıların yüzde 46'sı enflasyonun yükseleceğine, yüzde 34'ü gerileyeceğine dikkat çektiler. Faiz oranlarında ise uluslararası yatırımcıların yüzde 42'si artış, yüzde 20'si ise gerileme beklentisi içinde olduğunu değerlendirdi. YASED üyelerinin yüzde 42'si döviz kurunun enflasyondan daha hızlı yükseleceğine işaret ederken, yüzde 70'i de cari açığın artacağını belirttiler.

ÜYELERİN YÜZDE 61'İ EKONOMİK İSTİKRARIN DAHA KÖTÜYE GİDECEĞİNİ DÜŞÜNÜYOR

Üyelerin yüzde 52'si ekonomik istikrarın geçmiş altı ayda aynı kaldığını değerlendirdi. Gelecek 6 ayda ekonomik istikrar daha kötüye gider diyenlerin oranı ise yüzde 61. "Yasal çerçeve ve uygulanması" konusunda ise geleceğe dönük beklenti geçmiş altı aydakinden daha yüksek. Ancak aynı durum "fikri mülkiyet hakları" için geçerli değil.

Barometre araştırmasına göre, yatırımcıların yüzde 53'ü yeni yatırım yapmayı planladıklarını belirtti. Uluslararası yatırımcılar "yabancı sermayeyi etkileyecek olan olumsuz gelişmeler" konusunda ise yüzde 24 oranında "uluslararası piyasalarda yaşanacak yeni bir ekonomik dalgalanma"ya, yüzde 20 oranında "mortgage / sub-prime krizi sonucu global bir durgunluk' a dikkat çekiyorlar.

YASED'in Barometre araştırmasına göre, Türkiye'deki uluslararası yatırımcılar "Türkiye'de uluslararası yatırımlar önünde üç ana engel" olarak yüzde 61 oranında yasal çerçeve ve yasaların uygulanmasına, yüzde 59 oranında kayıt dışı ekonomiye, yüzde 51 oranında ekonomik istikrarsızlığa işaret ediyorlar.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde