X-Large hayatını değiştirdi
Türkiye'de "büyük beden"de markalı üretimin öncüsü Faik Sönmez, alışveriş merkezlerinde 1 yıl içinde 18 yeni mağaza açarak yüzde 80 büyümeyi planlıyor.
Önceliği iç piyasaya verecek olan marka, ihracatta ise özellikle Rusya ile Akdeniz ülkelerine yönelmeyi planlıyor. Beyoğlu'nda terzilik yaparak başladığı iş hayatında, bugün 12 milyon dolar cirolu bir marka yaratan Sönmez'e başarı merdivenlerini tırmandıran ise terzilik geçmişi sırasında gözlediği bayan giyimindeki "büyük beden" sıkıntısı oldu.
1976'ya kadar Beyoğlu'ndaki atölyesinde özel dikim çalışan terzi Faik Sönmez'in pazardaki değişimi erken fark edip konfeksiyon tarzı üretime geçmeye karar vermesi, başarı hikâyesinin de dönüm noktasını oluşturuyor. Dönemin en fazla iş yapan terzilerinden biri olan Sönmez, buna karşın ısmarlama dikiş çok vakit aldığından büyük miktarda üretim yapamayıp para da kazanamadığını fark edince, farklı bir yol izlemeye karar verir. Sönmez, terzilikten konfeksiyon üretime geçerek büyük miktarlarda mal üretmeye başlar. Önce küçük hedeflerle başladığı yeni işinde günlük kıyafetlerin yanı sıra abiye ve gece kıyafetleri, manto, kaban, ceket ve takım gibi farklı yelpazeye taşıdığı seri üretimini de büyük mağazalara toptan olarak satmaya başlar. Fakat bu durum karşısında üzülen eski müşterilerini kırmamak adına Nişantaşı'nda küçük bir daire kiralar. İşte bu adım, Faik Sönmez'in bugün yakaladığı başarının da en önemli belirleyicisi olur.
Konfeksiyon üretim ve toptan satışta müşteriyle teması kesilen Sönmez, aslında insanların ne istediğini yeniden gözlemleme şansı elde eder. Konfeksiyon üretimlerini perakende olarak sattığı showroom'unda ürünlerin çok beğenilmesine karşın, beden sıkıntısı nedeniyle satış kaybı yaşandığını fark eder. Müşteriler "çok güzel elbiseymiş, keşke 44 bedeni olsa" dedikçe 44, "Bunun bir beden büyüğü yok mu" diye sordukça da 46 beden üretmeye başlar. Müşterinin "daha büyük beden" talebi üzerine pazardaki boşluğu gören Sönmez, "Pazarda buna cevap verecek kimse yok" diyerek tamamen bu alana odaklanmaya karar verir.
Yılda 250 bin adet satış
Bugün pazarın en büyük ve tanınır markalarından biri haline gelmeyi başaran Sönmez, asıl büyük atılımı ise 90'ların ortasında oğlu Mete Sönmez'in de ekibe katılmasıyla gerçekleştirdi. "1995'te benim önayak olmam, hatta biraz da zorlamamla mağazalaşmaya geçtik" diyen Faik Sönmez Yönetim Kurulu Başkanı Mete Sönmez, mağazalaşma stratejilerinin ardında yatan asıl nedeni ise müşteriyle birebir temas kurup, geri dönüşleri birinci elden görebilmek şeklinde açıklıyor.
1995'te mağazacılığa geçmeden önce 1 milyon dolar olan cironun bugün 12 milyon dolara ulaştığını söyleyen Sönmez, mağazacılığa geçişle birlikte satışları da 15'e katlayıp yıllık 250 bin adet parça satışına ulaştıklarına işaret ediyor. Şu anda 20 olan mağaza sayısını 1 yıl içinde iki katına çıkarmayı hedeflediklerini söyleyen Sönmez, "Tüm Türkiye çapında 15-18 yeni mağaza açacağız. 2007'de yüzde 80'lik bir büyüme gerçekleştirmeyi hedefliyoruz" dedi. Açılacak yeni mağazalarla özellikle alışveriş merkezlerinde yer almayı planladıklarını belirten Sönmez, cadde mağazacılığına da devam edeceklerini söyledi. Mağazaların nerede açılacağı konusunda en belirleyici etkenin "kolay ulaşılabilirlik" olduğunu ifade eden Sönmez, bu nedenle projesi devam eden 150 yeni alışveriş merkezinden hangilerini seçecekleri konusunda bu kriterin etkili olacağını söyledi.
Sönmez, yakalanan başarının ardındaki en önemli nedenin, kilo sorunu olan bayanlara son trendler doğrultusunda her hafta 15-20 yeni ürün sunup modayı yakından takip etmelerini sağlamak olduğunu söylüyor.
* Faik Sönmez'in şu anda mağaza sayısı 20.
* Mağazaları 1 yıl içinde iki kat artırmayı hedefliyor.