VW Türkiye'de üretilecek
DOĞUŞ OTO, VOLKSWAGEN OTOMOBİLLERİNİ TÜRKİYE'DE ÜRETMEYE HAZIRLANIYOR.

Doğuş Otomotiv, 2005 yılı analizleriyle birlikte 2006 yılı öngörü ve hedeflerini paylaştığı basın bilgilendirme toplantısını İstanbul Hyatt Regency’de gerçekleştirdi. Ocak ayında Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanlığına getirilen Aclan Acar’ın tek konuşmacı olarak katıldığı basın bilgilendirme toplantısında global ve ulusal anlamda otomotiv sektörüne ait önemli değerlendirmelerde bulunuldu.
2005 yılında gösterdiği performans ile gerek binek otomobil gerekse hafif ticari ve ağır ticari vasıta pazarlarında etkinliğini arttırmayı başaran Doğuş Otomotiv, 2005 yılına ait veri analizlerini ve 2006 yılına ait genel hedeflerini kamuoyuyla paylaştı. Ocak ayında Doğuş Grubu Başkanı ve CEO’su Ferit F. Şahenk tarafından yapılan bir görev değişikliğiyle Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanlığına getirilen Aclan Acar’ın tek konuşmacı olarak katıldığı basın bilgilendirme toplantısına Doğuş Otomotiv çatısı altında yer alan markaların genel müdürleri ve yöneticileri de katıldı.
2005 YILI DEĞERLENDİRMESİ
Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar öncelikle gerek Türkiye gerekse global açıdan 2005 yılı otomotiv sektörüne yönelik görüşlerini paylaştığı konuşmasında 2005 yılındaki Batı Avrupa pazarında büyümenin beklenenin üzerinde gerçekleştiğini ve toplamda 16 milyon 870 bin 848 adet araç satıldığının altını çizdi. Bununla birlikte VW AG’nin % 18’lik Pazar payıyla 2005 yılında Batı Avrupa’da ilk sırada yer aldığını da vurgulayan Aclan Acar, 2003 araştırmalarında bile Avrupa’da kişi başına düşen ortalama araç sayısının 500 civarında olduğunu belirtirken, Türkiye’nin ulusal pazarının da büyüme potansiyeline dikkat çekti. Macaristan’da 1000 kişiye 324 otomobil düştüğünü açıklayan Acar, Türkiye’de ise bu ortalamanın 1000 kişiye 96 adet otomobil olacak şekilde oranlandığına açıkladı. Bununla beraber 2009 yılına kadar Türkiye’nin bu ortalama açısından gerisinde olduğu Doğu Avrupa ülkelerini geride bırakacak potansiyele sahip olduğunu belirten Acar, Türkiye ekonomisindeki mali istikrar sayesinde otomotiv sektörünün daha stabil yapıya kavuşmaya başladığını da vurguladı.
Aclan Acar, 2005 yılında ülkemizde SUV sınıfı ile birlikte küçük/kompakt sınıf satışlarının pazar paylarını önemli biçimde etkileyen unsurlar arasında yer aldığını sözlerine ekledi. 2004 yılı ile kıyaslandığında 2005 yılında binek otomobil ve hafif ticari araç pazarlarında yüzde 4’lük bir büyüme gerçekleştiğini belirten Aclan Acar, DOAŞ satışlarındaki toplam büyümenin ise % 10 oranında gerçekleştiğine dikkat çekti. Basın toplantısında yapılan açıklamalarda özellikle binek otomobil pazarında % 11.6’lik pazar payına ulaşan DOAŞ’ın hafif ticari araç pazarında göstermiş olduğu performansla ( % 12’lik pazar payı ) Türkiye’nin VW için Almanya’dan sonra en büyük ikinci hafif ticari araç pazarı unvanını koruduğunun önemine de değinildi. 2004 yılında binek otomobil, HTA ve ATV pazarları dahil olmak üzere 78. 889 adet araç satan DOAŞ, 2005 yılında ise 86 bin 739 adet aracı müşterileriyle buluşturdu.
KAR DAĞITIMI
Halka arz sırasında, Doğuş Otomotiv yatırımcılarına minimum % 50 oranında dağıtılabilir karını 2008 yılına kadar dağıtacağı taahhüdü doğrultusunda, 2005 yılında ilk temettü ödemesi olan 2004 yılı karını dağıttığını belirten Aclan Acar, Genel Kurul toplantısında, oy birliği ile 2005 yılı dağıtılabilir karının %50’sinin ortaklara Mayıs ayına kadar dağıtılmasına karar verildiğini de açıkladı.
2006 GENEL ÖNGÖRÜLERİ
Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar, 2006 yılında