Dolar
42,905
0,20%
Euro
50,6471
-0,23%
Sterlin
58,0023
-0,03%
Bitcoin
3.755.349
0,00%
BİST-100
11.294,37
-0,37%
Gram Altın
6.252,504
1,39%
Gümüş
79,28
10,18%
Faiz
37,51
0,00%

Vergi belirsizliği İngiltere ekonomisinde milyarder kaybını büyütüyor, rota Dubai’ye kayıyor

Yüksek vergiler ve artan belirsizlik, İngiltere’de süper zenginlerin ülkeyi terk etmesine yol açarken, milyarderler için Dubai giderek daha cazip bir merkez haline geliyor.

27.12.2025 03:35Güncelleme: 27.12.2025 03:40
Vergi belirsizliği İngiltere ekonomisinde milyarder kaybını büyütüyor, rota Dubai’ye kayıyor
16px
32px

Uluslararası vergi uzmanları, İngiltere’nin vergi tabanını daha da zayıflatacak yeni bir göç dalgasının kapıda olduğu uyarısında bulundu. Uzmanlara göre bu dalgada Dubai, süper zenginler için başlıca destinasyonlardan biri olacak.

Uluslararası vergi danışmanlarından biri, son dönemde İngiltere’yi terk ederek Dubai gibi merkezlere taşınan ultra zenginlerin sayısının “muhtemelen birkaç yüz” ile ifade edilebileceğini söyledi. Söz konusu grubun sıradan milyonerlerden değil, 500 milyon sterlinin (yaklaşık 675 milyon dolar) üzerinde servete sahip, dolar milyarderliği sınırına yaklaşan kişilerden oluştuğu belirtti.

DUBAİ ARTIK SOSYETE DİLİNDE

Bu eğilim, sosyete çevrelerinde de görünür hale gelmiş durumda. Formula 1 servetinin varisi Petra Ecclestone’un eşi Sam Palmer’ın Noel tatili öncesinde paylaştığı “Dubai’yi dört gözle bekliyorum” ifadesi, bu yönelimin sembolik örneklerinden biri olarak değerlendiriliyor. Chelsea ve Los Angeles’ta evleri bulunan çiftin Körfez bölgesine taşınmayı planladığı bildiriliyor.

HAZİNE İÇİN ASIL RİSK: ‘GERÇEKTEN ÇOK ZENGİNLER’

Geçtiğimiz yıl 250 bin kişinin İngiltere’den ayrıldığı, 2025’te ise 16 bin milyonerin ülkeyi terk edeceği yönündeki tahminlere rağmen uzmanlar, Hazine’nin asıl endişe etmesi gereken kesimin “gerçekten çok zengin olanlar” olduğunu vurguluyor.

Maliye Bakanı Rachel Reeves’e yönelik uyarılarda, gidişatın henüz tersine dönmediği, daha fazla milyarderin Dubai’ye yöneldiği ve bunun arkasında ciddi bir vergi kaybı bıraktığı ifade ediliyor.

DAVID CAMERON DA UYARDI

Konu, Abu Dabi Finans Haftası’nda konuşan eski İngiltere Başbakanı David Cameron’ın da gündemindeydi. Cameron, İşçi Partisi hükümetinin bu çıkışı durdurmak için daha fazlasını yapması gerektiğini söyledi.

Kasım ayında açıklanan ve rekor düzeyde vergi artışları içeren bütçede övülen bazı düzenlemeler yer alsa da, uzmanlara göre zaten taşınmayı düşünenleri vazgeçirecek bir adım atılmadı.

Vergi danışmanı Bay Lesperance, belirsizliğin sürdüğünü belirterek “Damokles’in Kılıcı hâlâ mükelleflerin üzerinde sallanıyor” ifadesini kullandı. Lesperance, müşterilerinin bütçede bazı başlıkların açıklanmamasını geçici bir durum olarak gördüğünü ve “nasıl olsa sonbaharda yine para aranacak” düşüncesiyle planlarını sürdürdüklerini aktardı.

Muhafazakâr hükümetin son günlerinde başlayan ve Keir Starmer liderliğindeki İşçi Partisi’nin Temmuz 2024’te iktidara gelmesinin ardından hız kazandığı belirtilen bu çıkış dalgası giderek büyüyor.

The National’a konuşan varlık danışmanları, taşınma konusunun müşterilerle yapılan görüşmelerde artık rutin bir başlık haline geldiğini söylüyor.

“ARTIK GERİ DÖNÜŞ YOK”

Uluslararası finansal danışmanlık şirketi Hoxton Wealth’in küresel vergi sorumlusu Claire Spinks, bir yıl önce ayrılanlar ile geri dönenler arasında bir denge olduğunu, ancak artık bu dengenin bozulduğunu belirtiyor. Spinks, “Artık insanların geri döndüğünü görmüyoruz” diyor.

Uzmanlara göre süper zenginlerin İngiltere’den ayrılmasının arkasında birçok neden bulunuyor. Ancak Claire Spinks’e göre en belirleyici unsur, ülkedeki yüksek vergi yükü.

Gelir vergisinin yüzde 45’e kadar çıkması, sermaye kazanç vergisinin yüzde 24 olması ve yüzde 40’lık miras vergisi, en sık dile getirilen başlıklar arasında yer alıyor. Buna ek olarak, karmaşık düzenlemeler ve sürekli değişiklik ihtimali, sistemin öngörülebilirliğini azaltıyor.

Spinks, işletme sahiplerinin sermaye kazanç vergisi artışları, servet vergisi, çıkış vergisi ve vergi indirimlerinin azaltılacağına dair söylentilerden rahatsız olduğunu belirtti. “Bu katmanlı yapı insanları ciddi şekilde etkiliyor” değerlendirmesinde bulundu.

VERGİ MÜKELLEFİ OLMAYAN STATÜSÜNÜN KALDIRILMASI

Nisan ayı itibarıyla, vergi amaçlı kalıcı adresi yurt dışında olan kişilere tanınan statünün kaldırılması, İngiltere’nin ultra zengin yatırımcılar açısından cazibesini yitirdiğinin bir göstergesi olarak yorumlanıyor.

Avukat ve vergi danışmanı Lesperance, bir müşterisinin hükümetin daha sert bir vergi rejimine yöneldiğini anlattığında aldığı yanıtı şöyle aktarıyor: “Londra güzel mi? O kadar da değil.”

‘ALTIN KAZLAR’ ÜLKEDEN UÇUYOR

Eski Başbakan Rishi Sunak’ın eşi Akshata Murty örneğini hatırlatan Lesperance, bu kişilerin devlete sağladığı katkının büyüklüğüne dikkat çekiyor.

Lakshmi Mittal gibi isimlerin ortalama bir vergi mükellefinin binlerce katı katkı sağladığını belirten Lesperance, çok az sayıda milyarderin ayrılmasının bile vergi gelirlerinde büyük kayıp yarattığını söyledi.

Bir milyarderin ayrılmasıyla kaybedilen verginin tam olarak hesaplanmasının zor olduğunu belirten Lesperance, “Çok az sayıda kişinin ayrılması bile büyük bir etki yaratıyor” dedi.

UYARILAR LORDLAR KAMARASI’NA TAŞINDI

BAE’de yatırımları bulunan iş insanı Lord Michael Hintze, yüksek vergilerin üretken bireyleri ülkeden uzaklaştırdığı uyarısında bulundu. Nobel ödüllü ekonomist Sir James Mirrlees’in çalışmalarına atıf yapan Hintze, bu eğilimin teorik değil, fiili olduğunu vurguladı.

KİMLER GİDİYOR, KİMLER KALIYOR?

Uzmanlara göre İngiltere’de kalanlar daha çok yerel müşteri kitlesine bağlı “orta gelirli varlıklı” gruplar. Ülkeyi terk edenler ise genç profesyoneller ve küresel ölçekte hareket edebilen süper zenginlerden oluşuyor.

REVOLUT ÖRNEĞİ VE DUBAİ’NİN CAZİBESİ

Revolut’un kurucusu Nik Storonsky’nin ikametini BAE’ye taşıması, bu eğilimin dikkat çeken örneklerinden biri olarak gösteriliyor. Vergi avantajları, yaşam tarzı ve fırsatlar Dubai’yi öne çıkarıyor.

KARTOPU ETKİSİ BÜYÜYOR

Uzmanlar, taşınmalar arttıkça karar vermenin başkaları için de kolaylaştığını ve profesyonel hizmet sektöründe müşteri neredeyse işin de oraya taşındığını belirtiyor.

Claire Spinks’e göre çözüm, uzun vadeli ve öngörülebilir bir vergi politikası oluşturmak, belirsizliği azaltmak ve istihdamı teşvik etmekten geçiyor.

Bay Lesperance ise çıkış ve servet vergilerinin gündemden kaldırılmasını, girişimcilere ve hayırseverliğe destek verecek yatırımcı programlarının hayata geçirilmesini savunuyor.

“O ALTIN KAZLARIN KANATLARI VAR”

Uzmanlara göre bu adımlar atılmazsa İngiltere, süper zengin nüfusunun azalmasına alışmak zorunda kalacak. Bay Lesperance bu durumu, “O altın kazların kanatları var” sözleriyle özetliyor.

patronlardunyasi.com

benzer haberler
Fransız araç lastiği üreticisi Michelin, 4.3 milyon euroluk vergi indirimini bağış olarak devlete iade etti
Fransız araç lastiği üreticisi Michelin, 4.3 milyon euroluk vergi indirimini bağış olarak devlete iade etti