'Ücretler üzerinden alınan vergi düşecek'
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, ücretler üzerinden alınan vergilerin yüksekliğine işaret ederek, yatırım, üretim ve istihdamın artırılması için ücretler üzerinden alınan vergi yükünün AB ve OECD ülkelerine göre yeniden düzenleneceğini kaydetti.

Türkiye-Avrupa Birliği mali işbirliği çerçevesinde Almanya Maliye Bakanlığı ve İngiltere Gelir ve Gümrükler İdaresi tarafından ortak yürütülecek olan "Vergi İdaresinin Kapasitesinin Geliştirilmesi Projesi ve Kayıtdışı Stratejisi" Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı ve Büyükelçi Hansjörg Kretschmer ile proje lideri Klaus Stachik ile Proje Lider Yardımcısı Andy Thompson’un katılımıyla açıklandı.
Unakıtan, toplantıda yaptığı konuşmada, AB’ye katılım süreci yaşayan Türkiye’nin kendi ev ödevlerini yapmak mecburiyetinde olduğunu ve bunun bilinci içinde olduklarını belirterek, Türkiye’nin AB müktesebatına uyacağını kaydetti. Bugün tanıtılan projenin iki önemli unsurunun bulunduğunu, bunlardan birincisinin mükellefe daha iyi hizmet etmek, ikincisinin ise kayıtdışı ile mücadelede vergi idaresinin denetim gücü ve kapasitesini artırmak olduğunu anlattı. Projenin her iki unsurunun da vergi alanındaki stratejilerinin temel unsurlarını oluşturduğunu kaydeden Unakıtan, "Avrupa Birliği de bu projeye destek vermekle bizim vergi alanındaki stratejimizi bu alanda attığımız adımları onaylamakta ve destek vermektedir. Bunun için Avrupa Birliği’ne teşekkür ediyorum" dedi.
Unakıtan, Türkiye’nin yeni vizyonunun AB’ye katılmak olduğunu anımsatarak, bu süreçte kayıtlı ekonomiye geçişin başarıyla tamamlanması gerektiğini söyledi. Unakıtan, "Bu ne sadece Maliye Bakanlığının ne Hükümetin görevi, bütün Türk milletinin görevi. Biz toplum olarak kayıtdışı ekonomiye geçişi tamamlaması gereken bir toplumuz. Türkiye’nin geleceği için mecburuz. Başka yolu da yok bunun" dedi. Kayıtlı ekonominin gelişmişliğin bir göstergesi olduğunu anlatan Unakıtan, kayıtdışı ekonominin ise bozulmuş ve çürümüş, milletler arasında sözü geçmeyen bir toplumda olacağını söyledi. Unakıtan, "Türk milletine sesleniyorum, gelişmiş ülkeler arasında yer almak istiyorsak 7’den 70’e dikkat ederek kayıtlı ekonomiye geçme mecburiyetimiz var" diye konuştu.
"KAYITDIŞI EKONOMİNİN ORANI DÜŞTÜ"
Kayıtdışı ekonominin vergi cephesinden bakıldığında, kayıtdışı ekonominin vergi dairesinde kaydı olmayan vergi dairesinin yolunu dahi bilmeyen mükellefler ve kayıtlı olup da vergiye tabi işlemlerini vergi dairesinden gizleyen mükellefler olarak tanımlanabileceğini söyledi. Unakıtan, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yaptığı hesaplamaya göre 1998- 2003 yılları arasında Türkiye’de ekonomik faaliyetlerin yaklaşık yüzde 30-35’inin kayıtdışı gerçekleştirildiğini kaydetti. Bu oranın 2003 yılında yüzde 29’a, 2004 yılında da yüzde 26 civarına düştüğünü bildiren Unakıtan "Bu sonuçlar, kayıtdışı ekonominin Türkiye için ne derece önemli bir problem oluşturduğunu net bir şekilde ortaya koymaktadır" dedi. Kayıtdışı oranı 1998 yılında yüzde 33, 1999’da yüzde 34.1, 2000’de yüzde 32.7, 2001’de yüzde 33.9 ve 2002’de yüzde 33.7 olarak hesaplanmıştı. Unakıtan, Türkiye’de kayıtdışılığın yapısal ve psikolojik unsurlarla vergi sisteminden kaynaklandığını söyledi.
"KURUMLAR VERGİSİ BUGÜNLERDE BAŞBAKANLIĞA GİDECEK"
Unakıtan, yapısal unsurlar, kişi başına gelirin düşüklüğü, kurumsallaşma eksikliği, kronik enflasyon, hızlı kentleşme ve adaletsiz gelir dağılımı olarak sıraladı. Vergi sisteminin adil olmadığı, kamu harcamalarının yerinde yapılmadığı yönündeki inancın psikolojik unsurlar olduğunu anlatan Unakıtan, vergi sisteminden kaynaklanan unsurları ise; sık yapılan vergi afları, vergi yasalarından yapılan sık değişiklikler, yaygın istisna ve muafiyetler, vergi sisteminin karmaşık yapısı, verginin idaresi ve denetimindeki eksiklik, vergi ve sigorta prim oranlarının yüksekliği ve oto kontrol düzenlemelerinin eksikliği olarak sıraladı. Unakıtan, hazırladıkları yeni Kurumlar Verg