Tüzmen'in sert çıkışı İtalyanları düşündürdü

Tüzmen'in sert çıkışı İtalyanları düşündürdü

İtalya Tekstil ve Moda Birliği Başkanı Zegna ile görüşen Tüzmen, 'Tekstilde sergilediğiniz bu ayrımcılık anlaşılmaz' siteminde bulundu.

Tüzmen'in sert çıkışı İtalyanları düşündürdü
16px
24px
19.02.2007 09:47
ABONE OLgoogle

Ayten Güvenkaya'nın haberi

İtalya'nın tekstildeki en büyük fuarı Milano Unica'ya alınmayan Türk firmaların geçen hafta Milano'da kendi fuarını düzenlemesiyle doğan gerginlik sürüyor. Alternatif fuara İtalya'dan gelen tepki üzerene harekete geçen Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen eleştirilerini sunmak ve İtalyanları ikna etmek için görüşmelerde bulundu.

Türk Tekstil Ürünleri Fuarı (Texbridge) açılışı için Milano'ya giden Bakan Tüzmen, burada İtalya Tekstil ve Moda Birliği (SMI) Başkanı Paolo Zegna ve Avrupa Tekstil ve Hazırgiyim Birliği (Euratex) Başkanı Michele Tronconi ile ayrı ayrı görüştü. Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyesi olmadığı için Milano Unica'ya alınmadığını belirten Paolo Zegna'ya eleştirilerini ileten Bakan Tüzmen, Dünya Ticaret Örgütü üyesi ve AB yolunda olan Türkiye'yi dışlamanın hata olduğunu söyledi.

Zegna'yla görüşmesinde, İtalya'nın, Türkiye ile pek çok alanda işbirliği yaptığını hatırlatan Tüzmen, "İtalya, DTÖ nezdindeki politikalarda Türkiye ile işbirliği yapıyor. Otomotiv, bankacılık, inşaat gibi sektörlerde de ortak çalışmalarımız devam ediyor. Tekstilde sergilediğiniz bu ayrımcılık ise anlaşılmaz. Türk tekstilcilerine bunu nasıl izah ederim" diyerek sitemde bulundu.

 'Bu bir pazarlama yöntemidir'

Ünlü İtalyan markası Ermenegildo Zegna'nın da Başkanı olan Paolo Zegna, Bakan Tüzmen'in çıkışı karşısında konuyu görüşeceklerini dile getirdi. Konunun siyasi olmadığını belirten Zegna, "Bunun ticari olarak düşünülmesi gerekiyor. Bu bir pazarlama yöntemidir. Yine de işbirliği konusunda elimizden geleni yapacağız. Sizlerle görüşmelerimiz daha sonra mutlaka devam edecek" diye konuştu.

Tüzmen'in, Zegna'nın ardından görüştüğü Euratex'in İtalyan Başkanı Tronconi ise konunun dışında olduğunu, ancak Türk tekstilinin Avrupa'nın bir parçası olduğunu belirtti. "Türk tekstil ve hazırgiyim sektörü ile ortak çalışırsak, önemli bir sinerji yaratırız" diyen Tronconi, fuara alınma konusunda Türkiye'nin İtalyan organizatör şirketleriyle görüşmesi gerektiğini, kendisinin olumlu görüş vereceğini söyledi. Texbridge'i de gezen Tronconi, ürünlerin tahmininin üzerinde bir kaliteye sahip olduğunu belirtti.

Görüşmelerin ardından değerlendirmelerde bulunan Bakan Tüzmen ise, "Son derece verimli görüşmelerdi. Sektörümüzdeki gelişmeler dikkatle izleniyor. Rakibimiz olan AB ülkeleri ile ortak çalışabileceğimiz alanları iyi değerlendirmeliyiz" dedi. Tekstil ve hazırgiyimde ihracatın en çok arttığı ülkelerin başında İtalya'nın geldiğini belirten Bakan Tüzmen, "İlk hedefimiz, İtalya'ya 2 milyar dolar tekstil ve hazırgiyim ihracatı gerçekleştirmek. Bunu bir veya iki yıl içinde gerçekleştireceğimize inanıyorum" dedi.

 İşbirliği yapmazlarsa, Fransa'ya döneriz

Bakan Tüzmen ile birlikte görüşmelerde Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, İTHİB Başkan Yardımcısı Ahmet Öksüz, Üyeler Tamer Pala ve Derya Yarangümeli de hazır bulundu. TİM Başkanı Oğuz Satıcı, görüşmeye ilişkin olarak, "Artık İtalyanlar hesaplarını, kitaplarını yapmak zorunda. Bizle hareket ederlerse, Fransa'ya karşı hedeflerine daha kolay ulaşırlar. Bizi almazlarsa, biz de onların geçmeye çalıştığı Fransızlarla işbirliği yaparız. Çünkü İtalyan Milano Unica ve Fransız Premier Vision arasında büyük rekabet var. İki taraf da tekstilin, hazırgiyimin çıkış noktası olma konusunda bir numara olmak istiyor" diye konuştu.

İTHİB Başkanı İsmail Gülle ise Milano'da 2.Texbridge Fuarı'nın yapılacağı eylüle kadar İtalyanlara süre tanıdıklarını söyledi. Gülle, "Fransa'daki Premier Vision'a İtalya'dan çok fazla firma gidiyor. Bu, İtalya için çok ciddi bir mali kayıp. Ağırlığı Milano'ya kaydırmak istiyorlar. Biz de Fransa'dan ziyade tercihimizi İtalyanlardan yana kullanmak istiyoruz. Çünkü İtalya üretici bir ülke olarak rol modelimiz. 37 milyar dolar tekstil, konfeksiyon ihracatları var. Kişi başına düşen gelir 20 bin euro düzeyinde olduğu için pazar olarak da bizim için daha avantajlı" diye konuştu.

 Armani, Benetton sipariş verdi

Türk tekstilinin İtalya'daki ilk fuarı olan Texbridge'e, Versace, Prada, Boss, Max Mara, Armani, Calvin Klein ve Benetton gibi markaların dizayn ofisinden üst düzey yetkililer geldi. Genellikle numune siparişi veren markalar, aralarında Kipaş, Turbo, Söktaş, Anteks ve Gülle'nin de olduğu bazı firmalara ise sipariş verdi. Gülle, "Texbridge, ilk fuarımızdı ama her şey çok olumluydu. İlk kez bir fuardan katılımcı firmalar pozitif elektrikle dönüyor" dedi.  

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye'nin yasadışı ticaretin kesiştiği ülke olduğunu belirterek, “Biz bir taraftan yasadışı ticareti en zor, yasal ticareti en kolay hale getirirken, büyük zorluklarla karşılaşıyoruz” dedi. MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Bolat da Türkiye'nin şu an yaşadığı makroekonomik istikrar sürecinde, 3 alanda sağladığı başarının etkisi olduğunu söyledi.

Genel Kurul çalışmaları öncesinde, MÜSİAD'ın ödülleri dağıtıldı. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'e, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'e, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a, ATO Başkanı Sinan Aygün'e, TOKİ Başkan Vekili Erdoğan Bayraktar'a, Tapu Kadastro Genel Müdürü Zeki Adlı'ya alanlarında gösterdiklerini başarılar nedeniyle plaket verildi. Ayrıca, MÜSİAD tarafından belirlenen “İhracat ve Yurt Dışı Müteahhit”, ”Vergi”, “Marka Kalite ve İşbirliği”, “Sosyal Sorumluluk”, “İstihdam” dallarında da sanayicilere ödüller verildi.

Referans

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde