TÜSİAD'a siyasi eleştiri
BAŞMÜZAKERECİ ALİ BABACAN, TÜSİAD'IN 10 MADDELİK ÇÖZÜM PAKETİ İÇİN NE DEDİ?

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, iş dünyasının temsilcilerine bazı açıklamalar yaparken dikkatli olmaları uyarısında bulundu. Babacan, TÜSİAD'ı kestederek, iş dünyasının hükümetle istişare etmeden bazı açıklamalarda bulunmasını eleştirdi ve "siyaset yaptıkları" imasında bulundu.
Babacan, CNN Türk'te katıldığı Ankara Kulisi programında, başta TÜSİAD olmak üzere iş çevrelerinden gelen eleştirilere tepki gösterdi. Babacan, "İş dünyasının temsilcileri bazı açıklamalar ve toplantılar yaparken yaptıkları çalışmalar ve açıklamalar sürecin kendisine yardımcı mı oluyor yoksa süreci zorlaştırıyor mu mutlaka buna dikkat etmek gerekiyor" diye konuştu. İş dünyasının temsilcilerinin "Gerginliği azaltın, gerginlik olmasın" dediklerini söyleyen Babacan, "Gerginliğin tanımını kim yapacak. Ortada birşey yokken, 'gerginliği azaltın' demek gerginliği başlı başına çağrıştıran gerçek anlamda varmış gibi yönlendiren bir gerçek" diye konuştu.
"SİYASET YAPILIYOR" İMASI
Babacan, TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı'nın ekoniminin gidişatı konusunda ortaya çıkan soru işaretlerinin giderilmesi için ortaya koyduğu 10 maddelik politika paketine de değindi. Babacan, "Biz beklerdik ki öncelikle bu öneriler bizimle bir istişare edilsin, yapılabilirliği bir tartışılsın, birebir görüşelim" dedi. Sivil toplum kuruluşu başkanlarının 30 saniye içerisinde kendilerine ulaşmasının mümkün olduğunu söyleyen Babacan, "İstişareler yapılmadan ayrıca farklı açıklamalar yapmak, öneri paketleri sunmak, bizim bunları basın üzerinden duyuyor olmamız bizi açıkçası samimi bir yardım ve destek mi var. Bir pozisyon oluşturma ve farklı bir sesimiz var. Biz burdayız mesajı mı? Bir tereddüt yaşıyoruz" dedi. Diyaloğa her zaman açık olduklarını ve bu konularda görüşmeleri de her zaman yapabileceklerini söyleyen Babacan, "Açıklamalar biraz da siyasi içeriğe yönelince o zaman ister istemez aklımıza şu da geliyor. Yani siyaset yolu herkes için her zaman açık. Bu ayrı bir kulvar. Bu ayrı kulvarı seçmek de herkesin kendi seçimi" diye konuştu.
"MERKEZ BANKASI BAĞIMSIZ"
Babacan, son bir kaç aydır siyasi ve ekonomik alanda başta Cumhurbaşkanlığı ve Merkez Bankası Başkanlığı'na atanacak isim konusunda yaşanılan tartışmaların "gerginlik" olarak değerlendirilmesine ilişikin olarak da "Biz asla gerginliğin bir tarafı, kaynağı ve sebebi olmadık" dedi. Babacan, Merkez Bankası'yla ilgili yapılan atamalarla ilgili bir fonksiyonu olduğunu, onun dışındaki işlerine ise karışmadıklarını kaydetti. Babacan, "Ama atama noktasında tabii ki başarılı olacağına inandığımız insanları iş başına getirmek zorundayız. Farklı değerlendirmelerle yavaşlatıldığı, geciktirildiği zaman ister istemez ortaya problem çıkıyor" diye konuştu.
"TÜRKİYE NORMALLEŞME SÜRECİNE GİRDİ"
Babacan, Türkiye ekonomisinin normalleşme sürecine giren bir ekonomi olduğunu, ancak uluslararası piyasalarda yaşanılan gelişmelere bağlı olarak bazı dalgalanmalar yaşandığını kaydetti.
"EK BÜTÇE KESİNLİKLE YOK"
Babacan, bütçe disiplininden asla taviz verilmeyeceğini belirtirken, bütçe disiplinini bu yıl daha da sıkılaştırdıklarını söyledi. Babacan, özellikle fazla gelir olsa bile bunu harcamayacaklarını belirterek, "Bütçe için bu sene için ayırdığımız ödenekler sabit. Ek bütçe mek bütçe kesinlikle yok" dedi. Yüzde 0.8'lik bir tedbir üzerinde çalıştıklarını da söyleyen Babacan, bunun da yakında açıklanacağını bildirdi.
Babacan, cari açığı düşürmeden kontrol etmenin en önemli enstrümanının bütçe disiplini olduğunu kaydetti. Cari açık yüksek olduğu için yüksek faiz dışı fazla ve sıkı bütçe yapısıyla devam ettiklerini ve serbest kur rejiminin de dışarıda ya da içeride olabilecek hareketlerin en önemli emniyet sübabı olduğunu söyledi.