Dolar
38,2379
0,28%
Euro
43,7186
0,18%
Sterlin
50,6842
0,00%
Bitcoin
3.237.056
0,00%
BİST-100
9.317,24
-0,84%
Gram Altın
4.084,302
-0,12%
Gümüş
32,6
-0,60%
Faiz
48,35
0,00%

TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı Diyarbakır'da

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ömer Sabancı, Diyarbakır'da yapılan Doğu ve Güneydoğu Sanayici İşadamları Dernekleri Federasyonu'nun 2. Genel Kurul Toplantısı'na katıldı.

28.06.2006 15:37
Haberi paylaşın
TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı Diyarbakır'da
16px
32px

Diyarbakır Dedeman Otel'de yapılan kurulda konuşan Sabancı, Diyarbakır'a gelmiş olmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek, "DOGÜNSİFED kuruluşundan bu yana sadece iki yıl geçti. Ancak son derece sevindirici bir şekilde görüyorum ki DOGÜNSİFED daha şimdiden misyonu doğrultusunda ilerliyor. Bugün geldiğimiz nokta bu süreçlerin önemini kurumsal bir yapıya kavuşmamız ile daha net olarak görmeye başladık. Emeği geçmiş herkesi kutluyorum" dedi.

TÜSİAD hakkında bilgi veren Sabancı şöyle konuştu: " TÜSİAD kuruluş sürecinde büyük emek sarf ettiğimiz Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu, Sektörel Dernekler Federasyonu'nun bir üyesi olarak yerini almıştı. TÜSİAD olarak geçen zaman içinde TÜRKONFED'e bağlı tüm federasyonlara üye olma kararı aldık. Bu karar çerçevesinde Mart ayında DOGÜNSİFED'e üye olduk."

TÜRKONFED Başkanı Celal Beysel ise, TÜSİAD'ın DOGÜNSİFED'e katılımıyla bu çalışmaların büyük bir ivme kazanacağını dile getirdi. Beysel, "Bugün 9 bine yakın gönüllü üyesi olan TÜRKONFED olarak geldiğimiz yeri değerlendirirken, bizim diğer iş dünyası örgütlenmelerinden en önemli farkımız "gönüllülük" kelimesinde yatıyor. Devletin görev ve fonksiyonlarının yeniden tanımlandığı bir dönemde, gönüllü örgütleri herkesin çok iyi kavraması lazım. Çağdaş ülkelerde gönüllü örgütler, ekonomik, sosyal ve siyasal karar alma süreçlerinin demokratik katılım kanalını oluşturuyorlar. Problemleri tarif etme ve çözüm önerisi getirme bakımından, dışarıdan ya da yukarıdan bakan kurumlardan daha etkili çözümlere işaret edebiliyorlar. Bağımsız yapılarını koruyabildikleri, kendilerini iyi anlatabildikleri oranda da inandırıcı ve etkin olabiliyorlar. Ülke lehine atılan olumlu adımların kamuoyuna anlatılmasında da önemli roller üstlenebiliyorlar" şeklinde konuştu.

Beysel, geçtiğimiz dönemlerde, Doğu ve Güneydoğu'nun gerek siyasi gerekse ekonomik olarak çok sancılı yıllar yaşadığını belirterek, "Altyapı ve yatırımlar açısından ülke genelinden geride kaldı. Şimdi ise memnuniyetle görüyorum ki, bu konuda bazı hareketlenmeler var. Eğitim, sağlık ve sulama konularında hükümetin bölgeye olan duyarlılığı artış göstermiş. Bunun bölge insanının refaha ulaşma ve ekonomiye katkıda bulunma yönündeki yoğun çalışmalarına çok büyük destek sağlayacağından eminim. Zaten insanımızın biraz desteklenince büyük işler başarabilme yeteneği hepimizin malumu. Bu yeteneğimiz, bölgesel kalkınma konusunda en büyük dayanağımız olacaktır" ifadelerini kullandı.

Bölgenin sorunlarının çözülmesi daha fazla yatırımdan, hatta mümkünse yabancı yatırımcının doğrudan yatırım yapmasından geçtiğini belirten Beysel, şöyle konuştu: " Ancak unutmayın, yatırımcı çalışanları için, yatırımı için güvenlik ister, uygun sosyal ortam ister, yetişmiş eleman ister, Pazar ister, ulaşım kolaylığı ister. Bunlar olmadan yatırımcı beklemek, hayal kurmaktan ileri geçemez. Bu saydıklarımı gerçekleştirmek için el ele çalışmamız gerekiyor. Doğu ve Güneydoğu'nun kalkınması, bölgesel olarak gelişmişlik farkının giderilmesi, gençlere istihdam olanağı sağlanması için bu bölgelere özel olarak sağlanmış teşvikler gerekiyor. Genel olarak eğitime, özel olarak mesleki eğitime destek olunması gerekiyor. Teşvik sisteminin bölgesel üstünlüklerin analizine dayanması gerekiyor."

DOGÜNSİFED Başkanı Şelmus Akbaş ise konuşmasında, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) ile Doğu Anadolu Projesi (DAP)'nin hayata geçirilmesi için somut adamların atılması gerektiğini vurguladı.

Diyarbakır/Cihan

benzer haberler