Türkler, dünya devlerine fark attı

Türkler, dünya devlerine fark attı

İki Türk şirketi, ABD'li Ford, GM ve Harley Davidson ile İngiliz Rolls Royce'a fark attı

Türkler, dünya devlerine fark attı
16px
24px
06.10.2008 08:15
ABONE OLgoogle

Kriz dünya devlerinin piyasa değerini eritince, taşlar yerinden oynadı. Türk şirketleri Akbank ve Turkcell artık ABD'li Ford, GM ve Harley Davidson ile İngilizler'in efsane markası Rolls Royce'dan daha değerli

Dünya ekonomisini yerle bir eden kriz, uluslararası şirketler liginde de dengeleri değiştiriyor. Gözler ABD'deki mortgage ve finans piyasası ile cuma günü Başkan Bush tarafından imzalanan kurtarma planına çevrilmişken, Batı ekonomisinin sembol markalarının değerleri borsalardaki son düşüşlerle birlikte mum gibi erimeye başladı.

Bir zamanlar Türk yatırımcıların yanlarına bile yaklaşamadığı dünya devlerinin fiyatları İMKB'de işlem gören şirketlerin altına geriledi. Akbank, Turkcell, Türk Telekom ve İş Bankası gibi Türk devleri artık gelişmiş ülkelerdeki benzerlerinden daha yüksek değere sahip.

Dosya:/dosya/icerik/081006-042932-e1k.jpg

ROLLS ROYCE'TAN DEĞERLİLER

14 milyar dolarlık Akbank ve 13.6 milyar dolarlık Turkcell, ABD'li GAP, Ford Motors, Sara Lee, Harley Davidson ve General Motors gibi devlerin önüne geçti. İngiltere'nin efsane markası Rols Royce, Alman panzerleri Commerzbank, Adidas, Luftansa, MAN, Japon mucizesi Bridgestone, Nikon, Panasonic ve Mazda, Türk devlerinden daha düşük fiyatlarla işlem görüyor.

Bu değişimde en önemli etken Türk firmalarının kriz sırasındaki düşüşe daha dayanıklı çıkması. Dünya çapında isim yapmış uluslararası markaların değerlerinde son bir yılda yaşanan düşüş yüzde 50'lere ulaştı. Hatta bazı şirketler bir yıl içinde değerlerinin yüzde 70'inden fazlasını kaybetti.

Dosya:/dosya/icerik/081006-042815-e01k2.jpg

KRİZ BOYUT DEĞİŞTİRİYOR

PİYASA değerleri bugüne kadar gösterdikleri faaliyetler ve marka bilinirliliğine göre 'kelepir' düzeye düşen şirketler, dünya piyasalarındaki krizin önümüzdeki dönemde alacağı boyutun da bir göstergesi olarak kabul ediliyor. Her şeyden önce söz konusu firmaların çoğu kriz sırasında 'toksik atık' olarak nitelenen türev mortgage tahvillerini alıp büyük zararlar yazan finans şirketleri değil. Daha çok tüketime ve lükse yönelik hizmet veren reel sektör firmaları. Bu şirketlerin hisselerindeki gerileme mali krizin uzun süreceğinin sinyali olarak değerlendiriliyor. Krizin önümüzdeki aylardan itibaren tüketici talebini ve reel sektörü vurması bekleniyor.

Star

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde