Türkiye'nin AB üyeliği tarihi proje, vazgeçilemez

Türkiye'nin AB üyeliği tarihi proje, vazgeçilemez

Schröder, 'Türkiye'nin AB üyeliğini her zaman destekledim. Bu tarihi projeden vazgeçilmemeli. Bunu desteklememek sorumsuzluktur' dedi

Türkiye'nin AB üyeliği tarihi proje, vazgeçilemez
16px
24px
12.05.2006 00:00
ABONE OLgoogle

Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) tam üyeliğini her zaman desteklediğini belirten eski Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, "Bu tarihi projeden vazgeçilmemeli. Bunu desteklemeyen kişi sorumsuz bir kişidir" dedi.
Akbank'ın davetlisi olarak İstanbul'a gelen Schröder, Sabancı Center'da bir konferans verdi. Ev sahibi olarak Akbank Murahhas Azası Suzan Sabancı Dinçer ile eşi, Sabancı Gıda Grubu Başkanı Haluk Dinçer'in de katıldığı toplantıya dört koruması ile birlikte gelen Schröder, konuşmasının büyük bölümünü AB - Türkiye ilişkilerine ayırdı.

'Söz verildi'
Türkiye'nin AB ile müzakeresinde tek hedefin 'tam üyelik' olduğuna dikkat çeken Schröder, "Müzakerelerin başlaması çok büyük başarı. Türkiye Başbakanı Erdoğan çok önemli reformlar başlattı. Bu reform süreci devam etmelidir. AB de Türkiye'nin üyeliğine hazırlanmalıdır. Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğinin her zaman savunucusu oldum. Bu hem Türkiye'nin hem de AB'nin refah ve güvenliği açısından çok önemlidir. Bu tarihi projeden vazgeçilmemeli. Bunu desteklemeyen kişi sorumsuz bir kişidir" dedi.
AB'nin, 'söz verdiği için', kendi güvenliği açısından ve ekonomik potansiyeli ile genç nüfusu dolayısıyla Türkiye'yi kabul etmesi gerektiğini belirten Schröder, şöyle dedi:
"Türk halkı AB yolunda çok büyük esneklik gösterdi. Almanya Türkiye'nin en büyük destekçilerinden oldu. İki ülke dostluğu çok eskilere dayanıyor. Almanya, ticarette Türkiye'nin bir numaralı partneridir. AB yolunda Türkiye, çok büyük altyapı projelerine ihtiyaç duyacak. Vasıflı Alman şirketleri Türk firmalara partner olabilir."

'AB de hazırlanmalı'
"Türkiye başlattığı reformları devam ettirmelidir" diyen Schröder, müzakere sürecini 'uzun ve sarp bir yola' benzetti. "Bunun için çok sabırlı olmak gerekir. Türkiye çok bilinçli bir şekilde AB yoluna girdi. Almanya'nın görevi Türkiye'yi desteklemek olacaktır. Diğer AB ülkelerinin de, başka ülkeleri bünyesine kabul etmek için kendilerini hazırlaması gerekir."

Erdoğan'a Hamas desteği
Toplantının soru - cevap bölümünde, eski Dışişleri Bakanı Emre Gönensay'ın yönetiminde soruları yanıtlayan Schröder, bir soru üzerine, "Hamas'la konuşulacaktır, anlaşma yapılacaktır" dedi. İsrail - Filistin sorununun bir an önce çözülmesi gerektiğini söyleyen Schröder, "Filistin'deki demokratik seçimin sonuçlarını kabul etmek gerekiyor. Hamas da şiddetten uzaklaşmalı ve İsrail'i tanımalı. Bunun için de görüşme şarttır" dedi.

'İran diyalog istiyor'
İran'ın ABD Başkanı'na gönderdiği mektubun bir diyalog başlatma arzusu olduğunu söyleyen Schröder, "Arzum, İran ve ABD'nin görüşmelere başlamasıdır" diye konuştu.
Köktendinci olmayan bir İslam'ın AB içinde yer almasının diğer İslam ülkelerine model olacağını da anlatan Schröder, Almanya'daki Türklerin çok önemli ekonomik başarılara imza attıklarına da dikkat çekti.

Kitabında Türkiye için özel bölüm
Başbakanlık dönemini kapsayan bir kitap hazırlığında olduğunu söyleyen Schröder, Türkiye'nin AB sürecine özel bir bölüm ayırdığını söyledi.
Schröder, şu andaki Alman hükümetinin, koalisyon protokolündeki maddeler nedeni ile Türkiye'nin AB sürecini destekleyeceğini söyledi.

Gül ile buluşma
Bu arada Suzan Sabancı, Gerhard Schröder'in onuruna yalısında dün akşam bir yemek verdi.
Yemeğin davetlileri arasında Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün yanı sıra Koç Holding Başkanı Mustafa Koç'un da aralarında bulunduğu 20'ye yakın işadamının olduğu öğrenildi.

Schröder, Aydın Doğan'ın konuğu
Eski Almanya Başbakanı Schröder, Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan'ın konu

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde