Dolar
36,6354
-0,11%
Euro
39,8678
0,20%
Sterlin
47,5231
-0,14%
Bitcoin
3.090.309
0,00%
BİST-100
10.840,59
1,05%
Gram Altın
3.517,392
-0,21%
Gümüş
33,83
-0,34%
Faiz
39,37
0,00%

Türkiye'deki beş fabrika dünyanın en iyisi seçildi

Amerikalı Carnegie Mellon Üniversitesi ile Sabancı Üniversitesi'nin ortak araştırması Türkiye'den 5 fabrikanın kendi alanlarında dünyanın en iyileri olduğunu ortaya koydu.

06.08.2006 00:00
Haberi paylaşın
Türkiye'deki beş fabrika dünyanın en iyisi seçildi
16px
32px

ABD Carnegie Mellon ve Sabancı üniversitelerinin ortak araştırmasının sonucu: Dünyanın en kaliteli ve modern fabrikaları Toyota, Ford, Vestel, Mercedes Benz ve Bosch Türkiye....

Amerikalı Carnegie Mellon Üniversitesi ile Sabancı Üniversitesi'nin ortak araştırması Türkiye'den 5 fabrikanın kendi alanlarında dünyanın en iyileri olduğunu ortaya koydu. Böylece Türkiye'nin üretim üssü olma stratejisinin de başarıya ulaştığı belgelenmiş oldu. Araştırmada iki sektörden Toyota Türkiye, Ford Otosan, Mercedes Benz, Vestel ve Bosch Türkiye'nin dünyanın en kaliteli üretim yapan modern üretim üsleri olduğu sonucuna varıldı.

YAN SANAYİNİN KATKISI
Araştırmada bu fabrikaların değer yaratma zinciri içinde dikkate alınması gereken en önemli konulardan biri tedarik zincirinin oluşturduğu ağ sistemi olduğuna dikkat çekiliyor. Özellikle bir motorlu taşıtın en temel komponentinin üretiminde otomotiv sektörü tedarikçilerinin uzmanlıkları övülerek ayrıca imalat sanayi için gereksinim duyulan çelik ve çeşitli kimyevi ürünlerin imalatında Türkiye'nin lider üretici ülkeler arasında olduğu belirtiliyor.

İMPARATOR TAKTİĞİ
Türk otomotiv sektörünün iki ana stratejisi bulunduğu belirtilen raporda Türkiye'ye gelen ana otomobil üreticilerinin yerli gruplarla ortak girişimler oluşturarak pazara girdikleri hatırlatılarak, bu yaklaşımı Ayak Kapı Aralığında Stratejisi olarak nitelendiriliyor. Firmaların yapılarında değişikliğe gittiklerine dikkat çekilerek otomotiv sektöründe gerçekleştirilmiş olan ortak girişimlerin küresel ortaklarının, Avrupa piyasalarında büyüme fırsatlarını yakalama stratejileri geliştirdiği ve şirket operasyonlarının kontrolünü büyük oranda ellerinde tuttukları belirtiliyor. Bu yaklaşım İmparator Stratejisi olarak adlandırılıyor.

Marka kraldır stratejisiyle zirveye

ELEKTRİKLİ ev aletleri sektöründe ise müşteri tercihini etkileyen en önemli iki öğenin maliyet ve kalite olarak belirlendiği belirtilerek, "Sektörde geliştirilen yeni bir teknoloji rakipler tarafından hızla taklit edilebilmektedir. Türk yerel firmaları maliyetlerin düşürülmesi ve bu şekilde de rakipler üzerinde rekabet avantajı kazanmak üzerine geliştirdikleri Kuruşunun Hesabını Yap Stratejisi'ni takip etmekte iken, yabancı şirketler Marka Kraldır Stratejisi'nin getirdiği çizgi üzerinde ilerliyor. Örneğin, Arçelik Grundig'i satın alarak Grundig markası üzerinden büyüme stratejisi geliştirdi. Buna karşın Bosch, yerel üreticilerden Profilo'yu satın alarak Türkiye'deki piyasa payını artırmayı seçti" deniliyor.


Deniz R. Ak/Sabah