Türkiye'de taşıt vergileri neden çok yüksek
Türkiye'de otomobil fiyatlarının yüksekliği malum. Bunun nedenleri arasında en büyük faktör vergi. Peki Türkiye'deki yıllık taşıt vergileri neden bu kadar yüksek...

Önce Otomobil fiyatlarının yüksek oluş nedenini kısaca özetleyelim; Türkiye’de otomobilin bedeli üzerinden ortalama yüzde 61.6 - 117.1 oranında vergi alınıyor. Yabancı ülkelerde ise ortalama yüzde 20 vergi alınıyordu.
İşte, yüksek fiyat da buradan kaynaklanıyordu.
Peki... Bir de yıllık Motorlu Taşıtlar Vergisi var. O niye yüksek biliyor musunuz?
İsterseniz önce Türkiye’de otomobilden alınan vergilerle ilgili kısaca bilgi verelim.
Motorlu Taşıtlar Vergisi
Türkiye’de, 2006 yılı itibariyle taşıt sayısı 11.7 milyona ulaşmış olup bunun yaklaşık altı milyonu otomobil. Son yedi yılda, otomobil ve toplam taşıt sayısı tabloda gösterilmiştir.
Türkiye’de, 2003 yılına kadar, otomobillerin Motorlu Taşıtlar Vergisi, ağırlığı ve yaşına göre alınıyordu. Bu da ağırlığı fazla olan fiyatı düşük otomobilin daha çok vergi ödemesi sonucunu doğuruyordu. Örneğin 39 bin YTL’lik Hyundai Galloper aracın vergisi, 1 milyon 200 bin YTL’lik Ferrari Enzo’nun vergisinin 3-4 katıydı. Tepkiler üzerine, bu uygulamaya son verildi.
2003’ten itibaren uygulanan mevcut sisteme göre; Türkiye’de, otomobillerde model ve silindir hacmini esas alan bir vergi uygulaması var. Bu verginin tutarı da 2006’te, örneğin 1-3 yaş arası otomobiller için 305 YTL ile 10.988 YTL arasında değişiyor. Silindir hacmini esas alan uygulamada, ödenecek Motorlu Taşıtlar Vergisi yönünden, ciddi çelişkiler yaşanıyor. Aynı silindir hacmi ve aynı yaştaki iki otomobilden, değeri 40 bin YTL olan ile değeri 400 bin YTL olanın vergisi aynı oluyor!.. Bu durumda biri diğerinin yüzde 10’u civarında vergi öderken, diğeri değerinin yüzde 1’i oranında vergi ödüyor.
AB ülkelerinde uygulama nasıl?
AB’de genellikle, motor silindir hacmi ve modele göre vergi alınıyor. Bu doğru ama olayda ‘ince bir nokta’ var. O da şu; AB ülkelerinde, Türkiye’dekinin çok altında vergi alınıyor. Türkiye’de, 2006 yılında 5.500 Euro’ya kadar ulaşabilen motorlu taşıt vergisi, AB ülkelerinde, Türkiye’dekinin beşte biri hatta onda biri... İsterseniz bazı somut örnekler verelim:
İngiltere’de aracın emisyon hacmine göre, 2006 model otolardan; BMW X5 ve 520i’ye 160 Sterlin, Peugeut 206’ya 125 Sterlin, Opel Corsa 105 Sterlin, Honda Civic 105 Sterlin, Hyundai Accent 1.6’ya 125 Sterlin, Wolswagen Polo 1.4 ve Golf 1.6 145 Sterlin, Cherokee, Porche Cavrera, Range Rover 4x4, Ferrari Modena, Jaguar x tape, Lamborghini ve Rolse Royce Phantom için 160 Sterlin motorlu taşıtlar vergisi ödeniyor. Görüldüğü gibi bazı otomobillerde, Türkiye’dekinin 20’de biri kadar vergi alınıyor.
Birkaç örnek daha:
Almanya’da 81-272 Euro, Yunanistan’da 13-420 Euro, Portekiz’de 16-198 Euro vergi ödeniyor.
12 AB ülkesinde uygulanan Motorlu Taşıtlar Vergisi (Circulation Tax) Tablo-III’de gösterilmiştir.
Görüldüğü gibi AB ülkelerinde alınan Motorlu Taşıtlar Vergisi Türkiye’de alınanın çok altında...
Kişi başına düşen milli geliri Türkiye’nin 5-10 katı olan AB ülkelerinde, ödenen taşıt vergisi Türkiye’dekinin onda biri, bilemediniz beşte biri kadar...
Türkiye’de, otomobil şirketlerinin yüzde 98’i ISO 500 listesinin üst sınırlarında yer alıyor. Otomotiv sektöründeki canlılık, yan sanayi ile birlikte ekonomiye ciddi katkılar sağlıyor.
Bu nedenle otomotiv sektörü ve müşterileri ürkütmezse, karlı çıkan yine Türkiye olur.
Zuhal Kızılot/Star