Türkiye yeşil dönüşümle 146 milyar dolar kazanç sağlayabilir
Vodafone, Türkiye Yeşil Dijital Dönüşüm Politika Raporu’nu yayınladı. Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, “Dünya Bankası’na göre yeşil dönüşüm Türkiye’nin rekabet gücünü ve ihracat potansiyelini artırıp enerji maliyetlerini düşürerek 20 yılda 146 milyar dolar net ekonomik kazanç sağlayabilecek” dedi.

Vodafone, Türkiye’nin yeşil ve dijital dönüşümünü “Vodafone Yeşil Dijital Dönüşüm Politika Raporu”nda mercek altına aldı. Raporda Türkiye’nin yeşil dijital dönüşüm yolculuğunda attığı ve atması gereken adımlar vurgulanırken, gelecekteki politika geliştirme süreçleri için bir rehber oluşturulması hedefleniyor. Raporda, yeşil dijital dönüşümün etkileri, dünya ve Türkiye’deki uygulamalar, yeşil dijital dönüşümü destekleyen dijital ürünler ve kamu politikalarına yönelik öneriler ele alınıyor.
Rapora göre, yeşil dijital dönüşümü destekleyen dijital enerji çözümlerinin kullanılmasıyla tüm Türkiye’de 21 milyar TL’yi aşkın elektrik tasarrufu ve karbon salımında 3 milyon tonu aşkın azalma sağlanabilecek. Diğer yandan, dijital tarım ürünlerinin kullanılmasıyla ülke GSYH’si 36 milyar TL’den fazla artırılabilecek.
Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcıları Hasan Süel ve Özlem Kestioğlu, raporla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’nin İklim Değişikliği Performans Endeksi’nde 64 ülke arasında Türkiye 56’ncı, Küresel Yeşil Ekonomi Endeksi’nde ise 160 ülke arasında 140’ıncı sırada olduğuna dikkat çeken Süel, “Dünya Bankası’nın raporuna göre, Türkiye’nin net sıfır için 20 yıl içinde 165 milyar dolar yatırım yapması gerekiyor. Yeşil dönüşüm, Türkiye’nin rekabet gücünü ve ihracat potansiyelini artırıp enerji maliyetlerini düşürerek 20 yılda 146 milyar dolar net ekonomik kazanç sağlayabilecek. Bu bağlamda, yeşil ve dijital dönüşümlerin beraber yürütülmesi Türkiye için büyük bir potansiyel barındırıyor. Yeşil dijital dönüşüm, Türkiye’nin rekabet gücünü artırmasını ve sürdürülebilir kalkınmasını hızlandırmasını sağlayacak” dedi.
SINIRDA KARBON 1,8 MİLYAR EURO EK MALİYET YARATABİLİR
Türkiye'nin dijital teknolojilere yönelik altyapı yatırımı, teşvik ve destek politikalarını artırması gerektiğini kaydeden Süel, “Bu politikalar, özellikle yenilikçi dijital çözümlerin geliştirilmesi ve uygulanması, dijital altyapının güçlendirilmesi ve dijital yeteneklerin geliştirilmesi gibi alanlara odaklanmalı. Türkiye'nin yeşil dijital dönüşüm süreçini başarıyla yürütebilmesi için gerekli politika ve stratejilerin oluşturulması, ulusal ve küresel düzeyde sürdürülebilir gelecek için kritik öneme sahip” dedi.
2030 ve 2050 iklim hedefleri doğrultusunda hayata geçirdiği Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamındaki standartlar ve Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) gibi uygulamaların Türkiye’nin ihracattaki rekabet gücünü etkileyecek seviyede olduğuna da dikkat çeken Süel, “SKDM, yıllık 1,8 milyar euroya kadar ek maliyet yaratabilecek” uyarısında bulundu.
Özlem Kestioğlu ise dijital teknolojilerin sunduğu verimlilik, şeffaflık ve yenilikçi çözümlerin yeşil dönüşümü hızlandırdığını anlattı. Kestioğlu, şöyle devam etti:
“Vodafone Business olarak Türkiye'nin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmasında önemli katkılar sağlıyoruz. Red Enerji ürünümüzle aylık yüzde 30’a kadar enerji tasarruf imkânı sunarak elektrik tüketim maliyetlerini ve karbon ayak izini düşürürken, bir diğer ürünümüz olan Akıllı Fabrika ile makine verimliliğinde yüzde 45’e varan artışlar elde edebiliyoruz. Dijital Tarım çözümümüz sayesinde üretimde kullanılan enerji ve suda yüzde 40’a, ilaç ve gübrede ise yüzde 30’a varan tasarruf sağlayabiliyor, kaynak verimliliğine ciddi anlamda katkı sunuyoruz. Araç Takip Sistemi çözümümüzle filo optimizasyonu ile rölanti sürelerini kısaltarak yüzde 15’e varan yakıt tasarrufu söz konusu olabiliyor. Türkiye’nin rekabet gücünü artırmak ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerini gerçekleştirebilmek için yeşil dijital dönüşüm süreçlerini hızlandırması gerekiyor.”
“ANADOLU’DA SU İSTER GİBİ FİBER İSTİYORLAR”
Hasan Süel, değerlendirmelerin ardından soruları yanıtladı ve dönüşüm sürecinde altyapının büyük önem taşıdığına vurgu yaptı. Süel, şöyle devam etti:
“Anlattıklarımızı yapmak için altyapı lazım. O da yer ve gök… Yerde ne var? Fiber. Ülkemizin layık olduğu fiber ayak izinin bulunmadığını görüyoruz. Bunun için gerekirse ortak şirket kurularak yaygınlaştırılması lazım. Bize göre fiber meselesi memleket meselesi… Bunu bıkmadan söylemeye devam edeceğiz. Biz çok sık sahadayız. Anadolu’ya gidiyoruz. Su ister gibi fiber istiyoruz diyorlar. Türkiye’de fiberin en kılcal damarlara gitmesi lazım. Atatürk’ün demiryolları için söylediği gibi Türkiye’yi fiber ağlarla örmemiz lazım. Gökte ise frekanslar var. Avrupa ve dünyada birçok ülke 5G’yi hayata geçirdi, ülkemizde hala yok. Lisansların verilmesi, fremansların tahsis edilmesi lazım. Bu yeşil dönüşüm için olmazsa olmazdır.”
patronlardunyasi.com