Türkiye İş Bankası 82 yaşında
Cumhuriyet tarihinin ilk ulusal bankası olarak 1 milyon TL sermayeyle 26 Ağustos 1924 tarihinde kurulan İş Bankası, yarın 82'inci yaşını kutlayacak. İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince...

İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, bankanın 82'inci kuruluş yıldönümü dolayısıyla müşterilerin, hissedarların ve çalışanların en çok tercih ettiği Türk bankası olmanın en önemli stratejilerini oluşturduğunu vurguladı.
Özince, İş Bankası'nın daha çok genç bir kuruluş olduğunu ifade ederek, '80 yaş insan ömrü için bir anlam ifade ediyor, ama İş Bankası gibi bir Cumhuriyet kurumunun daha en taze dönemleri... Daha çok gelişecek ve büyüyecektir' dedi. Bankacılık dışında sigorta, sermaye piyasası, yatırım ortaklıkları ve kalkınma bankacılığı gibi tüm finans sektörüne çok önem verdiklerini dile getiren Özince, bunların yanı sıra cam başta olmak üzere iştirakler konusunda da çok başarılı olduklarını ve diğer iştiraklerin üvey evlat olmadığını, birtakım kötü örneklerde olduğu gibi iştirakçiliği yanlış yapmadıklarını söyledi.
Ersin Özince, İş Bankası'nın iştiraklerinin artık neredeyse bankadan hiç destek almadan kendi ayaklarının üzerinde durabilen ve uluslararası başarılara imza atan kuruluşlar niteliğinde olduğunu söyledi. Uluslararası koşulların gerektirdiği her türlü sermaye yapılanmasını yapabilecek durumda olduklarını belirten Özince, 'Yani gerekirse sınai ve mali işlerimizi birbirinden ayırır, her ikisinde de yeterli miktarda öz varlıkla işimize devam edebiliriz. Ama şu anda öyle bir kararı genel kurulumuz vermiş değil' dedi.
'BANKA ALMAYI GEREKTİRECEK EKSİKLİĞİMİZ YOKTUR'
Özince, İş Bankası'nın ana sözleşmesinde bankanın yüzde 51'inin Türklere ait olacağına ilişkin madde yer aldığına değinerek, şöyle devam etti: 'Bence İş Bankası'nın milli bir kuruluş olarak kalması ve sermayesinin çoğunluğunun Türklere ait olması gereklidir, yararlıdır. İş Bankası'nın önümüzdeki dönemde banka almasını gerektirecek bir eksikliği bulunmamaktadır. Ancak Türkiye'deki her türlü ciddi pazar payı satışıyla ilgilenip fırsatları da değerlendirmek durumunda hissederiz kendimizi. Dolayısıyla şu anda olan banka satışlarını da, gelecekte olanları da mutlaka değerlendireceğiz.'
Ersin Özince, Türkiye'de önemli pazar payı taşıyan bankaların çok ucuza el değiştirmesini istemediklerini de ifade etti. Banka hisselerinin yüzde 28'inin Borsa'da dolaştığını ve bunun da yüzde 70 kadarının yabancı yatırımcıların elinde olduğunu vurgulayan Özince, 'Gün geçmiyor ki, İş Bankası'nın kapısını bir kurumsal yabancı yatırımcı çalmasın. Bunların içinde çok büyük kuruluşlar da var. Ancak İş Bankası çatısı altında stratejik ortaklık konusunda bir görüşme yok' diye konuştu.
'RİSKLERİ ALACAK MİLLİ BANKALARA İHTİYACIMIZ VAR'
Yabancı bankaların Türkiye'ye gelişini memnuniyetle karşıladıklarını vurgulayan Özince, şöyle konuştu: 'Türkiye'de milli sermayenin gelişmesine, Türkiye'nin refahının artması için muhtacız. Türkiye'nin risklerini alacak, bunu kararlı ve istikrarlı bir şekilde yapacak milli bankalara ihtiyacımız olacağını düşünüyorum. Milli bankacılık sermayesini mutlaka geliştirmemiz gerektiği kanaatindeyim. Bu kapsamda da özellikle biz İş Bankası özelinde, devletimizin hiç eksiksiz ve sürekli desteğini beklediğimizi ifade etmek isterim. Biz dünyanın herhangi bir yerindeki bir müteşebbisten daha olumlu, daha iyi şartlarla mücadele etmek istiyoruz. Başka da bir isteğimiz yok. Benim dileğim, bizim gibi kuruluşların ülkemizin gelişmesi açısından çok daha önemsenmesi ve devletimizin desteğinin sıkıntı dönemlerinde de iyi dönemlerde de arkamızdan hiçbir zaman eksilmemesidir. Bu ifadelerimden özel bir ayrıcalık arzusunda olduğum anlamı çıkartılmasın. Her ülke kendi sermayesine ne kadar destek veriyorsa, ben de o kadarını arzu ediyorum.'
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, "Suriye Ulaştırma Bakanı Yarub Süleyman Bedir, ellerindeki bazı liman ve benzeri işletmeleri kendilerinin işletmek istemediklerini, arzu edenler varsa bunlarla işbirliklerine hazır olduklarını söyledi. Bu, bence hızlı girilebilecek alanlardan biri." dedi.
#DEİKTurkcell Genel Müdürü Ali Taha Koç, 240 milyon dolarlık yatırımla kendi enerjilerini üretir hale geldiklerini belirterek, "Tükettiğimiz enerjinin yüzde 100'ü yenilenebilir ama biz tükettiğimiz enerjinin yüzde 65'ini de kendimiz üretmek istiyoruz. Yenilenebilir enerjiye, güneş enerjisi santrallerine ve rüzgar enerjisi santrallerine yatırımlarımız devam edecek." dedi.