Turizme bir darbe daha
Rusya'dan Türkiye'ye en fazla turist gönderen Koral Turizm'in faaliyetinin, Rusya Vergi Dairesi tarafından askıya alındığı ve kapatılabileceği bildirildi.
Rusya'nın saygın ekonomi gazetelerinden Kommersant'ta, ''Koral Seyahat Tatile Gönderildi'' başlığıyla yayımlanan haberde, Türk şirketinin vergi dairesi tarafından güvenilir olmayan şirketler listesine konarak faaliyetinin askıya alındığı ve kapatılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu kaydedildi.
Haberde, 2006 yılı verilerine göre, Rusya'da faaliyet gösteren 4'üncü büyük turizm operatörü olan ve Türkiye'ye en fazla turist gönderen Koral'ın faaliyetlerinin, vergi müfettişlerinin dikkatini çektiği kaydedildi. Yapılan araştırmalardan sonra, Koral Seyahat'ın ''güven vermeyen'' şirket olduğu kanaatine varıldığı belirtilen haberde, şirketin tüzel kişiler listesinden çıkartılmasına karar verildiği vurgulandı.
ŞİRKET AVUKATLARI KARŞI DAVA AÇTI
Bunun üzerine harekete geçen Koral Seyahat'ın avukatları, Moskova 46 nolu vergi dairesine karşı Arbitraj Mahkemesi'nde dava açtılar. Rusya'da 1998 yılından beri faaliyet gösteren Koral Seyahat'ın yıllık ticaret hacminin 2006 yılında 138 milyon dolara ulaştığı kaydedilen haberde, şu bilgilere yer verildi: '' 2006 yılında Rusya'dan Türkiye'ye 226 bin turist gönderen Koral Seyahat'ın tüzel kişiliğine vergi dairesi tarafından son verildi.
2005 yılının temmuz ayında Rusya vergi yasalarına getirilen değişikliklere göre vergi dairesi, 'faaliyeti olmayan' şirketleri yargısız olarak kapatma hakkına sahip. Yasaya göre, 12 ay boyunca vergi ödemeyen ve banka operasyonları gerçekleştirmeyen şirketler, faaliyet göstermemiş sayılarak çalışması durduruluyor.''
Kommersant'ın görüşüne başvurduğu uzmanlar, Koral'ın faaliyetlerinin askıya alınmasının başlıca nedenini, şirket muhasebesindeki bazı mevzuata aykırılıklar olduğunu söylerken, ''Bunun en yaygını, turistin ödediği paranın şirket hesabına değil, şirket ile anlaşma yapmış gösterilen bankaya yatırılması ve bu bankadan off shore hesaplara gönderilmesidir'' görüşünü dile getirdikleri bildirildi.
''BU YÖNTEMİN KULLANILDIĞI KESİN DEĞİL''
Bu sayede turizm operatörünün hem gerçek gelirini sakladığı hem de yüksek oranda vergi kaçırabildiği kaydedilen haberde, şu görüşlere yer verildi: ''Ancak Koral'ın bu yöntemi kullanıp kullanılmadığı, Arbitraj Mahkemesinde görüşülecek. Şirketin avukatı Denis Pavlov, şirketin tüzel kişiler listesinden çıkartılmasının faaliyetlerini yasaklamadığını ve Koral'ın çalışmaya devam ettiğini söyledi. Ancak Rusya güvenlik birimleri, istedikleri zaman şirket yönetimini, izinsiz şirket çalıştırma suçundan gözaltına alabilirler.''
''İDDİALAR, RAKİPLER TARAFINDAN ORTAYA ATILMIŞ OLABİLİR''
Gazete, Koral Seyahat'ın Rusya'daki en büyük şirketlerden biri olduğunu belirtirken, ''Söz konusu iddialar, rakip firmalar tarafından da ortaya atılmış olabilir. Rakip firmalar yaz sezonu öncesinde en büyük rakiplerini saf dışı bırakmak için bu iddiaları yaratmış olabilirler'' görüşüne yer verdi. Bu arada konuyla ilgili görüş almak üzere Koral Seyahat'tan yetkililere ulaşılamadı.