Toprak 3.5 ayla kurtuldu

Toprak 3.5 ayla kurtuldu

TOPRAKBANK DAVASINDA HALİS TOPRAK 3.5 AYLA DOLANDIRICILIK CEZASINDAN KURTULDU.

Toprak 3.5 ayla kurtuldu
16px
24px
26.07.2006 00:00
ABONE OLgoogle

İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nin muhasebe usulsüzlüğü nedeniyle 2 yıl 6 ay hapis cezası verdiği Halis Toprak'ın dolandırıcılık cezasından, davanın 3.5 ay geç açılması nedeniyle kurtulduğu ortaya çıktı.
Sahibi olduğu Toprakbank'ın kaynaklarını, kurduğu off shore bankası aracılığıyla şirketlerine usulsüz biçimde aktardığı için "nitelikli dolandırıcılık" (değiştirilen 765 sayılı TCK'nın 504'üncü maddesine göre) suçlamasıyla yargılanan Halis Toprak son para hareketini 27 Ağustos 1998 tarihinde yaptı. Bu suçla ilgili dava açmak için beş yıllık zaman aşımı 27 Ağustos 2003 tarihinde doldu. Ancak dava 9 Aralık 2003 tarihinde açılabildi.
Daha açıldığında zaman aşamına uğradığı anlaşılan Toprakbank davasında "nitelikli dolandırıcılık" suçu gerçekleşmiş olmasına rağmen, zaman aşımı nedeniyle öngörülen cezalar ortadan kaldırıldı.

5 sayfalık iddianame
9 Aralık 2003 tarihli beş sayfalık iddianamenin dört sayfası sanıkların isim listesi ile açılan usulsüz kredilerin tarih ve tutarlarından oluştu. Yalnız bir sayfalık bölümünde ise sanıkların hakkında off shore kredileri nedeniyle TCK'nın 504'üncü maddesi gereği cezalandırılması istendi.
Toprakbank davası İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 17 Nisan 2004 tarihinde görevsizlik kararı vermesinden sonra İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlandı. Davanın ilerleyen aşamalarında Halis Toprak ile yönetim kurulunun birlikte 28 Eylül 1999 tarihinde almış olduğu karar gereği "altın forward" yöntemiyle gerçekte olmayan bilgilerle muhasebe kayıtlarının düzenlenmesi suçunu işledikleri ortaya çıktı.

İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi önceki gün verdiği kararda ise bu işlemden dolayı Halis Toprak'a 2 yıl 6 ay hepis cezası verdi.

Toprakbank'ta yönetim kurulu üyesi olarak görev alan Prof. Dr. Taner Berksoy ve Salih Yardımcı, "altın forward" işlemindeki gerçekdışı muhasebeleştirilme işlemi ile ilgili karardaki imzaları nedeniyle 1 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Bu cezalar, pişmanlık hali ve suç işlemeyeceğine ilişkin kanaat nedeniyle ertelendi.

Zaman onlara çalıştı
30 Kasım 2001 tarihinde, Toprak Grubu'nun kullandığı 484 milyon dolar kredi ve toplam 879 milyon dolar zarar nedeniyle el konulan Toprakbank'la ilgili ilk BDDK raporu 30 Mayıs 2002 tarihinde Şişli Cumhuriyet Savcılığı'na gönderildi. Şişli Cumhuriyet Savcılığı 18 Kasım 2002 tarihinde takipsizlik kararı verdi.
BDDK'nın itirazı üzerine Beyoğlu Cumhuriyet Savcılığı takipsizlik kararını kaldırarak, 24 Nisan 2003'te nitelikli dolandırıcılıktan dava açılmasını istedi. Dosya Şişli Cumhuriyet Savcılığı'nın hazırladığı fezleke ile birlikte 30 Eylül 2003 günü İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'na gönderildi.
Savcılık davanın iddianamesini hazırlayarak 9 Aralık 2003'te davayı açtı. Dava açmayla ilgili zaman aşımı 3.5 ay önce dolmasına rağmen açılan dava 24 Temmuz 2006'da sonuçlandı.

Genel Müdür'e 9 yıl 8 ay hapis
Toprakbank'ın genel müdürü Veysel Bilen 'altın forward' işleminden dolayı 1 yıl 8 ay hapis cezası alırken, banka parasını adiyen ve teselsülen zimmete geçirmekten 9 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Veysel Bilen'in Türkiye Futbol Federasyonu üyesi Nihat Saydam'ın 650 bin doları (o günkü kurla 313 milyar 212 milyon TL) hesabına geçirterek zimmet suçu işlediğine karar verildi.
Bilen'in Futbol Federasyonu'nun hesapları bahanesiyle jestiyon görüntüsü vermek istediği zimmet suçu nedeniyle hapis cezası yanında, 313 bin 212 YTL'yi faizi ile geri ödemesine karar verildi.

Müsteşarlara ceza yok!
İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi önceki günkü kararıyla Toprakbank davasında yargılanan, Hazine ve Maliye Müsteşarlığı yapmış kişilerin cezalarını da erteledi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde