Topbaş'dan iki bakanlığa dava...
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Ömerli Havzası'na sanayiyi onaylayan Sanayi Bakanlığı ile Çevre ve Orman Bakanlığı hakkında dava açtı.
Çevre ve Orman Bakanlığı'na bağlı birimlerin, İstanbul'un akciğeri sayılan Ömerli Havzası'yla ilgili 50 ve 25 binlik planları değiştirmesinin yarattığı tepkiler ise giderek büyüyor. Her türlü yapılaşmanın yasak olduğu, kentin su kaynaklarının önemli bir bölümünü tehlikeye atacak alana organize sanayi bölgesi yapılmak istenmesi, belediye ile bakanlıkları karşı karşıya getirirken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Sanayi Bakanlığı ile Çevre ve Orman Bakanlığı'nın, Ömerli Su Havzalarına İSKİ yönetmeliklerine aykırı ve kendilerinin görüşü alınmadan imar izni verilmesini (Kartal, Samandıra Belediyesi, Ortadağ Mevkii'ndeki, 6223 ada, 11 nolu parsel ve 6620 ada, 7 nolu parseller) hukuk dışı olarak nitelendiririyor. Bu arada Sanayi Bakanlığı'na ilanın iptali, Çevre ve Orman Bakanlığı'na da 50 ve 25 bin ölçekli planlara onay verdiği için dava açan İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne, CHP'lilerden de destek geldi. 2560 sayılı Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği'ne aykırı olan OSB tahsisinin bilimsel kriterlere uymadığını belirten yetkililer, hukuk dışı işlemin acilen durdurulmasını istediler.
CHP: Topbaş'ın arkasındayız
Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın bu tutumunu takdir ettiklerini belirten Büyükşehir Belediyesi CHP Grup Başkanvekili Kemal Akar, 'Büyükşehir Belediyesi'nin yok sayılarak böyle bir anlaşma yapılmasına doğrusu şaşırmadım. Çünkü bundan önceki anlaşmalar da benzer şekillerde dikte edildi. İstanbul'un ciğerlerine vurulmak istenen hançere karşı açtığı davada Topbaş'ın arkasında olacağız' dedi.
Havzaya OSB kurulamaz
Süleyman El Mecid'in sahibi olduğu Suudi Tanmiyat Grubu ile İş adamı İbrahim Aslan'a ait Aslan Grubu'nun ortaklaşa olarak Samandra'da 1.5 milyon metrekarelik alana inşa edecekleri Türkiye'nin ilk özel organize sanayi bölgesinin (OSB) Ömerli İçmesuyu Havzası'nda yer alması, Şehir Plancıları Odası'nı da harekete geçirdi. Yaklaşık 1 milyar dolar harcanarak inşa edilmesi planan 'İstanbul İkibinelli Üçüzler' gökdelen projesinin de bulunduğu bölgenin 1/50.000'lik ve 1/25.000'lik planları, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın önerisi ile Çevre Bakanlığı'nın onayıyla plana işlendi. OSB'ler için, aralarında İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İSKİ, Milli Savunma Bakanlığı, Tarım İl Müdürlüğü gibi kurumlarında bulunduğu 22 birimden görüş alınma zorunluluğunun bulunduğuna dikkati çeken bir yetkili, İSKİ ve Büyükşehir Belediyesi'nden görüş alınmadığını belirtti.
Stratejik öneme sahip
Her iki bakanlığın yaptığı işlemin hukuki olmadığına dikkati çeken Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Turg