TOBB'dan Sabah'a tekzip
Sabah Gazetesi, Süleyman Yaşar tarafından kaleme alınan ''Yeni Anayasayı Kim İstemiyor?'' başlıklı yazı nedeniyle tekzip yayınladı

01.09.2011 tarihli Sabah Gazetesi'nin 6. sayfasında ve aynı gazetenin http://www.sabah.com.tr/Yazarlar/yasar/2011/09/01 /yeni-anayasayi-kim-istemiyor internet adresinde, gazeteci Süleyman Yaşar tarafından kaleme alınan "Yeni Anayasayı Kim İstemiyor?" başlığı altında yer alan yazıdaki iddialar mesnetsizdir; gerçekleri yansıtmamaktadır. Şöyle ki;
(1)TOBB'un yeni anayasa istemediği iddiasi gerçek dışıdır; TOBB, uzunca bir süredir, Türkiye'de yeni bir anayasa hazırlanması gerektiğini birçok platformda, defalarca dile getirmiştir. TOBB tarafından, 2000 yılında yayınlanan, "Anayasa 2000 - Türkiye İçin Yeni Bir Anayasa Önerisi" metni, 1982 Anayasası'nın değiştirilmesine ilişkin ilk anayasa taslaklarından birisidir. TOBB'un yeni anayasaya ilişkin görüşleri en üst temsil organı olan; TOBB Genel Kurulu'nda son 5 yıldır aralıksız kamuoyu ile paylaşılmıştır. 2007, 2008, 2009 ve 2010 yıllarındaki genel kurullara ilaveten, Mayıs 2011'de yapılan, 66. TOBB Genel Kurulu'nda, TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu'nun konuşmasında yer alan "Anayasamız yenilenmelidir. Zira yeni ve daha sağlam bir toplumsal mutabakata ihtiyacımız var. Sadece siyaseten değil, ekonomik ve toplumsal olarak da yeni ve çağdaş bir anayasaya ihtiyacımız var." Şeklindeki ifadeleri, TOBB'un, yeni anayasa hazırlanmasına ilişkin net iradesini açıkça ortaya koymaktadır. Ayrıca belirtilmelidir ki, yeni anayasanın hazırlanma sürecinde sivil toplumun görüşlerinin aktarılması açısından önemli rol oynayan "Anayasa Platformu", TOBB, TİSK, TÜRK-İŞ, HAK-İŞ, KAMU-SEN, TESK ve TZOB'un girişimiyle oluşturulmuştur.
(2) TOBB, statükocu işadamları ve meslek mensuplarının yönetiminde olduğu, zorunlu üyelik ve aidat uygulamasıyla sürdürülen bir krallık değil, 5174 sayılı Kanun kapsamında faaliyetlerini yürüten kamu kurumu niteliğinde meslek üst kuruluşudur. TOBB'un yöneticileri, yapılan demokratik seçim süreçleri sonucunda, üyelerin özgür iradeleri doğrultusunda seçilmektedir.
(3) Avrupa'da, TOBB muadili kuruluşlara üyeliğin gönüllü olduğu doğru değildir; Almanya, Fransa, Hollanda, İtalya, Avusturya, Lüksemburg, Yunanistan, Hırvatistan gibi Kıta Avrupası hukuk sistemini benimseyen birçok ülke, mevzuatları doğrultusunda, zorunlu üyelik sistemi uygulamaktadir.
(4) TOBB'a zorunlu üyelik sisteminin 1982 Anayasası ile başladığı ifadesi doğru değildir. TOBB'un 1952 yılında kurulmasından itibaren zorunlu üyelik sistemi uygulanmaktadir.
(5) TOBB'un gelirlerini denetimsiz olarak harcaması söz konusu değildir; TOBB'un gelirleri, bütçesi ve harcamaları, 5174 sayılı Kanunla düzenlenmiştir. TOBB, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın denetimine tabidir.
Saygılarımla, 13.09.2011. Türkiye Odalar ve Borsalar Vekili Av. Boğaç Çekinmez