Dolar
37,998
0,05%
Euro
41,0308
0,11%
Sterlin
49,0524
-0,34%
Bitcoin
3.342.852
0,01%
BİST-100
9.603,47
-1,15%
Gram Altın
3.700,143
0,34%
Gümüş
33,79
0,15%
Faiz
51,55
0,80%

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu IMF heyeti ile görüştü

Stand-By Anlaşması Gözden Geçirme çalışmaları çerçevesinde Ankara'da bulunan Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye Masası Şefi Lorenzo Giorgianni başkanlığındaki IMF heyeti, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ile görüştü. Görüşmede..

11.05.2006 18:20
Haberi paylaşın
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu IMF heyeti ile görüştü
16px
32px

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Sosyal Güvenlik Reformu'nun bazı maddelerini veto etmesinin Anayasal hakkı olduğunu belirterek, "Ama gerçek anlamda Sosyal Güvenlik Reformu'nun yapılmasını TOBB olarak destekliyoruz" dedi.
Stand-By Anlaşması Gözden Geçirme çalışmaları çerçevesinde Ankara'da bulunan Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye Masası Şefi Lorenzo Giorgianni başkanlığındaki IMF heyeti, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ile görüştü.

Birlik merkez binasında 2 saat süren görüşmede fon heyeti, Hisarcıklıoğlu ile birlikte öğle yemeği de yedi. Görüşmenin ardından Hisarcıklıoğlu, Giorgianni ile birlikte açıklama yaptı. Hisarcıklıoğlu, IMF ile yaptığı görüşmede, reel sektörün önümüzdeki dönemin nasıl göründüğünü fon heyeti ile paylaştıklarını belirterek, "Özel sektör biz kamuda hiçbir kaynak istemiyoruz. Bizim tek istediğimiz rekabet gücümüzü rakiplerimizle eşit konuma gelmesi" dedi.

Bu çerçevede adil, anlaşılabilir ve ödenebilir vergi sisteminin olmasını istediklerini ifade eden Hisarcıklıoğlu, görüşmede istihdam üzerindeki yüklerin fazlalığını da dile getirdiklerini kaydetti. Hisarcıklıoğlu, istihdam üzerindeki vergi yükünün artık kayıdışılığı teşvik eder noktada olduğunu belirterek, şöyle devam etti: "Bu nedenle Sosyal Güvenlik Reformu'nun biran önce çıkması desteklediğimizi ifade ettik. Enerji fiyatlarının rekabet gücümüzü çok etkilediğini ifade ettik. Bununda rakiplerimizle eşit konuma gelmesini talep ediyoruz. Önümüzdeki dönemde Türkiye'nin yakaladığı sürdürülebilir büyümeyi devam ettirebilmesi için yapısal reformlarının devamını düşünmekteyiz."

"DEVLETTEN TEŞVİK DEĞİL, RAKİPLERİMİZLE AYNI ŞARTLARI İSTİYORUZ"

Açıklamanın ardından IMF Türkiye Masası Şefi Giorgianni bir açıklama yapmak istemedeğini belirterek, birlik merkezinden ayrıldı.

IMF heyetinin ayrılmasının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Hisarcıklıoğlu, "Talepleriniz karşısında IMF'nin tavrı nasıl oldu" şeklindeki bir soruya buna kendisinin cevap veremeyeceğini söylemekle yetindi. Hisarcıklıoğlu, 2001 krizinden sonraki 5 yılda TOBB'un hiçbir zaman popülist istekte bulunmadığını altını çizerek, "Çünkü biz sistemin değişmesi gerektiğini savunuyoruz. Bizim derdimiz sistem. Sistemin basit anlaşılabilir ve rekabet edilebilir hale gelmesi. Bütün dünyada uygulanan sistemin aynısı Türkiye'de uygulansın. Bunun yolu da yapısal reformdur" dedi.

TOBB'un vergi sisteminde nasıl bir değişiklik istediğinin sorulması üzerine Hisarcıklıoğlu, "20 yıl önce bir KDV çıkarıldı 190 sefer değişiklik yaptık. Kurumlar vergisi, Gelir vergisi hakeza öyle. Vergi kanunu değişe değişe maddeler birbiriyle çelişki doğuran hale geldi. Onun için sistemin yeniden, anlaşılabilir ve ödenebilir olması lazım. Bu niçin lazım. Hepimizin eleştirdiği kayıtdışı ekonominin önlenmesi için lazım" Hisarcıklıoğlu, Kurumlar Vergisi'nin yüzde 20'ye indirmesini desteklediklerini ancak bu indirimle birlikte kaldırılan yatırım indirimini de bir şekilde getirilerek, yatırımların yeniden desteklenmesi gerektiğini ifade etti.

BUGÜNKÜ KAYITDIŞI İSTİDAM GELECEĞİN AYSBERGİ

Açıklamasında kayıtdışı istihdama değinen Hisarcıklıoğlu, Türkiye'de çalıştırılan 50 kişi üzerindeki yükün 100 kişi üzerinde olmadığını belirterek, sistemin istihdamı artırıcı olmadığını söyledi. Asgari ücret ve toplam istihdam üzerindeki yükler açısından Türkiye'nin dünyada ilk sırada olduğunu hatırlatan Hisarcıklıoğlu, şunları ifade etti:

"Sistem insanları kayıtdışında çalışmaya teşvi