Dolar
38,2379
0,28%
Euro
43,2424
-0,43%
Sterlin
50,6842
0,00%
Bitcoin
3.228.111
0,00%
BİST-100
9.317,24
-0,84%
Gram Altın
4.084,302
-0,12%
Gümüş
32,6
-0,60%
Faiz
48,35
0,00%

THY'den daha ucuz yeni marka

THY, yolcu kaptırmamak için yeni yılda yüzde 20 daha ucuz uçuracak ikinci bir marka ile piyasaya çıkıyor. THY Genel Müdürü Temel Kotil, bu markanın daha çok yurtdışıyla rekabet için doğduğunu belirtti.

19.12.2005 10:40
Haberi paylaşın
THY'den daha ucuz yeni marka
16px
32px

THY yılbaşından itibaren ikinci bir marka ile piyasaya çıkıyor. Her ne kadar THY Genel Müdürü Temel Kotil bu markanın amacı yurtdışında rekabet dese de artık THY'- ye uçak bileti almak için gittiğinizde ikili teklifler gelecek. Bilet almaya gittiğinizde "İstanbul- Adana'ya 110 YTL'ye uçuyoruz ancak isterseniz THY X ile 69 YTL'ye de uçabilirsiniz" diye bir teklif gelirse şaşırmayın çünkü kurum yılbaşından itibaren 10 uçağı ile low cost carrier yani uygun fiyatla uçuş sisteminde operasyon yapacak. Şirketin adının ne olacağı henüz belli değil. Ama ismin önünde THY'nin bulunacağı kesin. THY ile ikinci markası arasında yaklaşık olarak yüzde 20'lik bir fiyat farkı bulunacak. Ancak Türk Hava Yolları'nın bir şirket kurarak low cost carrier sistemiyle operasyon yapması ise iç hatlarda hizmet veren şirketleri kızdırmış durumda.

Öncelikle havacılık sektöründeki büyümeyi nasıl değerlendiriyorsunuz? Size düşen pay ne oldu?
Türk havacılık sektörü 2003 yılından bu yana kârlılık ve yolcu sayısı olarak iki kat büyümüş durumda. 2003 yılında ciromuz 1.4 milyar dolardı. Bugün ise 2.5 milyar doları aştı. Yolcu sayımız 10 milyondan 15 milyona çıktı. Ancak Avrupa böyle büyümüyor. Onlar yüzde 5 büyürken biz yüzde 25 büyüyoruz.

O zaman siz birilerinden müşteri alıyorsunuz. En çok hangi ülkelerden artı müşteri geliyor?
Evet, Avrupa, Orta Asya ve Uzakdoğu'da rakiplerimizden bariz bir şekilde pay alıyoruz. Yurtiçinde pastanın büyümesi ise 2003 yılında hükümetin "herkes uçacak' demesi ile ve vergilerin indirilmesi ile oldu.

İkinci markanız yurtiçindeki yoğun rekabet nedeniyle mi doğdu?
Ucuza taşıyan firmalar dünyada ve Türkiye'de nokta satışları yapıyor. Yani yolcu başına düşen personel sayıları düşük, bagajların ve yolcuların transferinde çok fazla yükümlülükleri yok. Segment üçe ayrılıyor. Birincisi THY'nin de içinde bulunduğu network tarifeli taşıyıcılar. Bunlar dünyada 100 noktaya uçarlar, çok komplike şirketlerdir. Giderleri yüksek olduğu için biletleri de pahalıdır. İkinci olarak charter seferleri vardır ki genelde tur operatörlerine uçaklarını toptan kiralar. Bu nedenle maliyetleri oldukça düşüktür. Son olarak da low cost carrier yani uygun fiyatla uçuş yapan şirketler vardır. Diyelim ki Frankfurt'tan İstanbul'a yolcuyu getirdiler. Ondan sonraki tranfserleri ile ilgilenmezler maliyetleri daha düşüktür. THY yıllardır iki segmentteki yolcuyu birlikte taşıyor. Şimdi yaptığımız bunları ayrı uçaklarda taşımak olacak. Biz aslında daha çok yurtdışına dönük olarak bu ikinci markayı oluşturuyoruz.

Verimli çalışmayı öğrendik

BUNDAN iki yıl önce 100 YTL'nin üzerinde uçarken bugün 49 YTL'ye uçak bileti alınıyor. Bu çerçevede THY Genel Müdürü Kotil, "Bizi geçmişte çok mu pahalıyı taşıyordunuz?" sorumuza şu yanıtı veriyor: "Bu rakamla halen kâr edebiliyoruz. Bizim içerideki politikamız diğer havayollarını bitirmek değil. Çünkü onlarla birlikte büyüyoruz. Hergün yeni bir müşteri kitlesi sisteme dahil oluyor. 'Fiyatım bu uçarsan uç uçmazsan uçma' demek taş devri anlayışıdır. Artık havayolu şirketleri ve doğal olarak biz de daha verimli çalışıyoruz. Kış aylarında yolcu sayısı az olduğu için bazı şirketler nakit akışı sorunu yaşayabilir ve kısa dönemli bu kampanyalar ile bunu çözmeye çalışıyor olabilirler."

500 kişi işe alacağız

YOLCU sayısındaki artış ve rekabet ile birlikte THY yeni personel alımına da yönelmiş durumda. Kurum 200 tane bilet işlemleri için, 300 tane de call center'e adam alıyor. Daha yüksek fiyat verdikleri halde THY'nin pilotlarının transfer olmadığını anlatan Kotil, "Biz özel sektörden pilot alıp onları z

editörün seçtikleri