Telsim'i isteyene 700 dosya
Telsim taliplileri için Motorola sorununun çözülmesi yeterli değil. Her an yeni bir sorunla karşılaşma endişesi taşıyan talipliler, kurumla ilgili 700 dosyayı inceleyerek karar verecek.

"Telsim bilmece gibi geliyor bize. Ne de olsa eski sahipleri Uzan ailesi, karmaşık insanlardı. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Ahmet Ertürk, Motorola ile ilgili sorunları çözse de, karşımıza her an yeni sorunlar çıkabilir diye endişe ediyoruz. Bu yüzden Telsim Bilgi Odası'nda enine boyuna inceleme yapıyoruz. 25 Kasım gününe kadar tam 700 sözleşmenin içeriğini incelememiz gerekiyor."
Bu sözleri söyleyen kişi, Telsim'in taliplilerinden olan yerli bir grubun temsilcisi. Telsim'in "Bilgi Odası"ndan yeni çıkmıştı kendisiyle konuştuğumuzda. Bu kişinin dikkati çektiği bir nokta var, diyor ki, "Telsim'in görünen abone sayısı 9-10 milyon civarında. Ama bu abone sayısı ve daha yukarısı için yeterli altyapının olmadığını tespit ediyoruz. TMSF, bu konuya da cevap vermek durumunda."
Evet, demek ki 15 yerli ve yabancı Telsim taliplisi firmanın 25 Kasım'da sona erecek bilgi odası sürecinde işleri zor. Karışıklık çıkmasından şüphe ediyorlar. Talipliler, tam 700 dosyayı tarayacaklar, umarız kötü bir sürprizle karşılaşmazlar. Onların 5'li gruplar halinde sorularını cevaplayan Telsim Yönetim Kurulu Başkanı Ferruh Tunç, kendi deyimiyle, eşit şartlarda ve eşit ölçülerde bilgiler sunuyor.
TMSF Başkanı Ahmet Ertürk de taliplere Telsim'in satışında bütün sözleşmelerin yenileneceğini iletmiş. Ancak, 700 sözleşmenin incelenmesinin ardından 15 firmadan hangisinin ihaleye kesin gireceği 5 Aralık'ta tamamlanacak resmi teklif verme süresi sonunda belli olacak.
Yerli taliplerin bir itirazı da satış için belirlenen 2 milyar 804 milyon dolarlık muhammen bedelle ilgili. "Bu fiyat, yeni yatırımlar için bütçe ayırmamızı zorluyor" diyorlar.
Vodafone ile Nurol işbirliği
Telsim'i almayı düşünen firmalar, GSM alanında dünyanın en büyükleri. İhalede, Körfez sermayesi ile Batı sermayesi çekişecek, bizim Türk firmalar da aradan sıyrılmaya çalışacak. Tek başına giren yerliler arasında Sabancı Holding'in Satelko'su, Doğan Holding'in D Telekomünikasyon'u ve Koç Holding'in Koç Bilgi Grubu İletişim'i yarışacak.
İngiliz Vodafone'nin Türk Nurol'la ihaleye gireceği belirtiliyor. Grup CEO'su Arun Sarin de geçenlerdeki açıklamasında kesin kararın yönetim kurulundan çıkacağını söylemişti.
Onun yanında, Rus Sistema, France Telekom (Piramit Mobil), Norveçli Telenor, ABD'li Turcal İletişim, Dubai'den Uluslararası Yatırım Emaar ve Etisalat ve Ekşioğlu Algurair Investment var. Almanyalı Endeks Telekom - Otto, Kuveytli MTC Telekomünikasyon ile Mobile Telekom Corp ve yine Kuveyetli Güney Telekom - National Mobile Telecom ortaklığı, Mısırlı Orascom Akdeniz İletişim bulunuyor.
Perihan Çakıroğlu/Referans