Tekstilcinin başı Hintliler'le dertte

Tekstilcinin başı Hintliler'le dertte

Çin'le rekabetin darbe vurduğu trikocular, şimdi de Hint tehdidiyle karşı karşıya. TRİSAD Başkanı, Hintlilerin, trikocuların makinelerini yok pahasına satın almaya başladığını söyledi

Tekstilcinin başı Hintliler'le dertte
16px
24px
08.08.2006 00:00Güncelleme: 25.10.2023 14:51
ABONE OLgoogle

Kurun yükselmesiyle bir miktar nefes alan Türk tekstilciler, şimdi de Hint tehdidi ile uğraşıyor. Hintli işadamları, özellikle triko fabrikası sahiplerinin kapılarını çalarak makinelerine talip oluyor. Başta Çin olmak üzere düşük fiyatlı ürünlerin darbe vurduğu trikocular da çareyi makinelerini yok pahasına satmakta buluyor. Triko Sanayicileri Derneği (TRİ- SAD) Başkanı Reha Erekli, sektörde yüzde 40'a varan oranda daralmanın yaşandığını belirterek, sorunları şöyle anlatıyor: "Triko, tekstilde makine yatırımının en yoğun olduğu alan. Hindistanlı tekstilciler de dünya pazarında Türkiye'nin yerini almaya çalışıyor. Çin ve Uakdoğu rekabeti nedeniyle zaten zor durumda olan trikocular da makinelere gelen talepleri geri çeviremiyor. Triko sektörünün küçülmesi birinci aşama, asıl önemlisi onlara mal veren iplikçilerin etkilenmesi olur. O zaman daralma artar."

BAVUL TİCARETİ ZORLADI
Trikocuların Osmanbey ve Laleli'deki dükkanlar aracılığıyla satışları tepe noktalara ulaşırken, bavul ticaretinin bitme noktasına gelmesi sektörü en çok zorlayan gelişme. Kurların uzun süre düşük seviyelerde kalması da sektörde zararları artırıyor. Bu nedenle firmalar birer birer kepenk indiriyor. Sektörün önde gelen firmalarından Öreneller de bu firmalar arasında. 8 milyon dolar ihracat yapan, 2.5 milyon üretim kapasitesine sahip Öreneller'in üretimi 500 bin adede düşmüş bulunuyor. Firmanın patronu olan Refik Aksoy, başta Çin olmak üzere Uzakdoğu rekabetinin buna neden olduğunu söylüyor. Neyir Triko'nun da ortakları arasında bulunan Aksoy, iç piyasaya ağırlık vereceklerini ve hedeflerinin mağazalaşma yolunda adım atmak olduğunu belirtiyor. Aksoy, "Çin ile markalaşarak baş edebiliriz. Önümüzde zorlu bir dönem var" diyor.

Eren Holding de makineleri sattı

HİNTLİLERE tekstil makinesi satan işadamlarından birisi de, Lacoste'un Türkiye temsilcisi Eren Holding'in patronu Ahmet Eren. Yeni Para Dergisi'nin haberine göre; Çorlu'daki fabrikadaki makineler Hintli bir firmaya satıldı. Eren, "50 bin iğlik kapasiteyi 25 bine düşürdük" dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde