Tekstil Konseyi kuruldu
TEKSTİL VE HAZIR GİYİMCİLER SORUNLARI AŞMAK İÇİN 'ORTAK HAREKET KARARI' ALDI.

Dövizde ilk anda % 30’a ulaşan artışın % 15’e gerilemesine karşın, hammadde fiyatlarının yüzde 30 arttığı bunun da sektörü zorladığı vurgulanan toplantıda, sektörün bu sorunları ancak dayanışma içinde birlik olarak aşabileceği konusunda mutabakata varılarak, “TEKSTİL VE HAZIR GİYİM KONSEYİ” kurulmasına karar verildi. Konsey, Temmuz ayının son haftasında, ilk toplantısını yapacak.
Dövizde yaşanan dalgalanmaların sektördeki fiyat istikrarına etkilerini ve hammadde fiyatlarındaki yüksek artışları tartışmak amacıyla düzenlenen toplantıya, TİM Başkanı Oğuz Satıcı, İHKİB Başkanı Süleyman Orakçıoğlu ve TGSD Başkanı Aynur Bektaş’ın yanı sıra Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Sabri Ünlütürk, Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Sabri Ünlütürk ve Başkan Vekili Hasan Şentürk, Uludağ İhracatçı Birlikleri Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçı Birliği Başkanı Şenol Şankaya, Uludağ Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçı Birliği Başkanı İbrahim Burkay, Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Tarık Bozbey, Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Rıza Hasoğlu, Denizli Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Baykent, Antalya Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Halil Bülbül, Ege Giyim Sanayicileri Derneği Başkan Yardımcısı Burak Sertbaş, Türkiye Triko Sanayicileri Derneği Başkanı Reha Erkekli, Çorap Sanayicileri Derneği Başkanı Ümit Özüren, İstanbul Nakış Sanayicileri Derneği Başkanı Nuri Yüksel, Emprime Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Mehmet Sarıca, İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon Fasoncuları Derneği Başkanı Yılmaz Kocaoğlu ve Türkiye Tekstil Terbiye Sanayicileri Derneği Başkanı Ahmet Temiroğlu katıldı.
Örnek Sektör
Sektörün sorunları aşabilmek için biraraya gelmesi gerektiğini belirten TİM Başkanı Oğuz Satıcı, “Bu sektör içerde ve dışarıda lobi faaliyetlerini en iyi yapan sektör. Diğer ülkelerin 150 yılda yaptıklarını 25 yılda yaptı, doğal olarak bir takım sıkıntıları olacaktır” dedi. Sektörde çalışanların, işçisinden patronuna kadar zor koşularda inatla mücadelesini sürdürdüğünü vurgulayan Satıcı, diğer sektörlerin tekstil ve hazırgiyim konfeksiyon sektörünü örnek aldığını belirtti. Sektörde faaliyet gösterenlerin gelecek stratejilerini çalıştıkları pazara göre belirlemeleri gerektiğini vurgulayan Oğuz Satıcı, “Birbirimizi hırpalamadan rekabet avantajlarımızı geliştirmeliyiz” diye konuştu.
“Tek çözüm istihdam ve enerji maliyetlerindeki düzenlemeler değil”
TİM Başkanı Oğuz Satıcı, sektörün sorunları arasında başı çeken enerji ve istihdam maliyetlerinin çözümüyle bütün sıkıntıların aşılamayacağını vurgulayarak şöyle devam etti:
“Genel sorun ekonomik ya da teknik değil. Önümüzdeki yılların senaryosunu belirleyip buna göre planlama yapmamız gerekir. Çin ve Hindistan böyle yapıyor. Bu bağlamda başta eğitim kalibrasyonunun artırılması, tanıtım ve lojistik alanlarında çalışmalar yapmamız gerekir. Çin, ucuz işgücüyle değil, lojistiğinin gücü ve ucuzluğuyla ilerliyor. Biz İzmir limanına para kazanmak için değil, lojistik açıdan ihracatçılarımıza yarar sağlamak için talip olduk. Sihirli sözcük lojistiktir. Bu bağlamda gümrük kapılarında yapılacak modernizasyon da sektörün geleceği açısından oldukça önemli. Sektörümüzün geleceği geçmişinden çok daha iyi olacak, bu sektörde bunun için yeterli olan birikim ve güç var.”
Tekstil ve Hazır Giyim Konseyi Kuruldu
İHKİB Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, İTKİB’in öncülüğünde düzenlenen toplantının, sektörün sorunları, dövizdeki hareketliliğin etkileri ve yeni açılımların ortaya çıkması açısından oldukça faydalı geçtiğini ifade ederek, “İplikçiden, boyacıya, nakışçıdan, fasoncuya, tekstilci ve