Tekrar satışa çıkarsa Burgaz Rakı'ya talip olabiliriz
Mey'e satışı Rekabet Kurumu'ndan dönen Burgaz Rakı ile ilgili TMSF'nin 'Garipoğlu'na devredebiliriz' ifadesi sektörü hareketlendirdi.

Efe Rakı'dan da 'Finansal imkânların sağlanırsa, Burgaz'a talip oluruz' açıklaması geldi.
Büyüklüğü 1.6 milyar TL'ye ulaşan rakı pazarını uzun süredir meşgul eden "Burgaz Rakı ne olacak?" sorusuna, sektörün üçüncü büyük oyuncusu olan Efe Rakı'dan yanıt geldi.
Efe Rakı Yönetim Kurulu Başkanı Egemen Demirtaş, "Burgaz Rakı, TMSF sayesinde gerçekten çok farklı ve yasalara saygılı bir çalışma sistemi içine girdi. Gerekli finansal imkânların sağlanması halinde, Burgaz'a talip oluruz" dedi. Demirtaş, Burgaz Rakı'nın Garipoğlu'na geri verilmesinin ise düzelme aşamasındaki sektörü olumsuz etkileyeceğini söyledi.
Rekabet Kurumu'nun Burgaz Rakı'nın Mey İçki tarafından satın alınmasına ret oyu vermesinin ardından, rakı sektöründe başlayan tartışma yeni bir boyut kazandı. Pazarda yüzde 18'lik pazar payı ile ikinci konumda bulunan Burgaz Rakı, bugüne kadar birçok yatırımcının iştahını kabartsa da şirketin "şaibeli" geçmişi alıcı adaylarının hevesini kırıyordu.
Öyle ki TMSF'nin Burgaz'ın satışı için 82.5 milyon TL muhammen bedelle 5 Ağustos'ta gerçekleştirdiği ihaleye, sektörün açık ara lideri Mey İçki'den başka teklif veren olmadı. Ancak Mey İçki'nin Burgaz'a satışına ilişkin TMSF'den çıkan onay kararı Rekabet Kurumu'na takılınca, süreç başa dönmüş oldu. TMSF Başkanı Ahmet Ertürk'ün geçen günlerde Referans'a yaptığı "Burgaz'ı makul fiyata Garipoğlu'na devrederiz" açıklaması ise, sektörün yeniden hareketlenmesine yol açtı.
Elda İçecek ve Enerji Hizmetleri AŞ'ye ait Efe Rakı'nın Yönetim Kurulu Başkanı Egemen Demirtaş, sektörün üçüncü en büyük oyuncusu olarak, Mey İçki'den sonra ikinci büyük rakı markası olan Burgaz'a talip olabileceklerini açıkladı. Efe Rakı'nın Burgaz'ı satın alması halinde şu an yüzde 10,7 olan pazar payı yaklaşık yüzde 30'a çıkacak. Böylelikle Efe Rakı, Türkiye rakı piyasasının yüzde 67,8'ini elinde bulunduran Mey İçki'nin ardından, pazarın ikinci büyük oyuncusu haline gelecek.
Sektörde elenme veya birleşme olabilir
Burgaz Rakı'nın yeniden Hayyam Garipoğlu'na devredilmesinin ise sektörü son derece olumsuz etkileyeceğini ifade eden Egemen Demirtaş, "Sektör tam düzelme aşamasındayken Burgaz'ın Garipoğlu'na devredilmesi ile bu fırsat kaçırılmış olur.
Rakı sektörünün hem halk sağlığı, hem de devletin ÖTV tahsilatı açısından önemli bir sektör olduğuna vurgu yapan Demirtaş, "Rakı satışından yılda 730 milyon TL'lik bir ÖTV tahsilatı yapılıyor. Böyle bir durum varken bu sektörde hem tüketiciye, hem yasalara saygılı olarak çalışan firmaların olması çok önemli. Burgaz Rakı'ya Mey'den başka alıcı çıkmamasının ana sebebi, Burgaz'ın bugüne kadar yürütmüş olduğu satış pazarlama ve kayıtdışı politikalarıydı.
Oysa Burgaz Rakı, TMSF yönetimi altında şu anda gerçekten çok farklı ve yasalara saygılı bir çalışma sistemi içine girdi" diye konuştu. TMSF'nin Burgaz'ı elden çıkarmak için tek çare olarak Garipoğlu'nu görmemesi gerektiğini dile getiren Demirtaş, şunları söyledi: "Tek çare Mey'e ya da eski sahibine geri vermek olmamalı. Burgaz'ın üçüncü bir isme satılabileceğine inanıyoruz.
Şu anda rakı piyasasında bir arz fazlası var. Dolayısıyla yeni firmaların yeni tesislerle bu işe girmesi pek olası değil. Ancak elenmeler veya konsolidasyonlar devam edebilir. Gerekli finansal imkanların sağlanması halinde Burgaz'a talip oluruz. Bugün Burgaz'da başlayan bir değişim var. Artık piyasanın kurallarını bozmadan çalışıyor. Şirketin TMSF tarafından yönetilmesi çok fark yaratan birşey. Bu konuda aklımızda bir soru işaret yok."
Mey İçki'nin alması kötünün iyisi olur
Burgaz Rakı'nın Garipoğlu'na geri verilmesini doğru bulmadığını dile getiren Topkapı Rakı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Acar ise, "TMSF'nin Burgaz Rakı'ya el koyma sebepleri ortada. Bu sebeblerin hiçbirinin hukuk nezdinde hallolmadığını görmemize rağmen, tekrar aynı şirkete verilmesi mantığa hiç uygun gelmiyor" dedi.
Öte yandan Mey Rakı'nın Burgaz'ı da aldığı takdirde sektörde çok önemli bir paya sahip olacağına işaret eden Acar, "Ama en azından kurumsal bir firmanın Burgaz'ı almasında mahsur görmedik. Bu kötünün iyisidir. TAPDK, mahkemeye düşmüş sorunu olan firmalara alkol üretim ve dağıtım lisansı vermiyor. Peki o zaman ÖİB nasıl Burgaz'ı iade etmeyi düşünüyor, anlamak mümkün değil" diye konuştu.
Aram Ekin Duran/Referans