Dolar
38,2646
0,15%
Euro
43,9732
-0,31%
Sterlin
51,1529
0,94%
Bitcoin
3.383.534
1,37%
BİST-100
9.339,87
0,20%
Gram Altın
4.249,921
0,98%
Gümüş
32,65
0,74%
Faiz
48,5
0,79%

Tavuk çiftliğine rüzgar santrali kurdu, elektrik faturasından kurtuldu

Sakarya'nın Ferizli ilçesinde bir tavuk çiftliği sahibi kurduğu rüzgar santrali ile elektriğini kendisi üretmeye başladı. Mehmet Kemal Bayraktar, santral sayesinde her ay 4 bin 500 YTL'lik elektrik faturasından kurtuldu.

23.04.2006 16:31Güncelleme: 27.10.2023 14:24
Haberi paylaşın
Tavuk çiftliğine rüzgar santrali kurdu, elektrik faturasından kurtuldu
16px
32px

Tavuk çiftliğine entegre rüzgar santrali kurduran işadamı, milyarlarca liralık elektrik faturasından kurtuldu. Son yıllarda temiz ve az maliyetli enerji olarak bilinen rüzgar enerjisine ilgi giderek artıyor. Türkiye'nin rüzgar alan bölgelerinde santraller yavaş yavaş ekonomideki yerini alırken, enerji maliyetlerini düşürmek isteyen küçük ve orta ölçekli işletmeler de bu enerji türünden yararlanma yolunu seçiyor.

Sakarya'nın Ferizli ilçesinde bir entegre tavuk çiftliği sahibi kurduğu rüzgar santrali ile işletmesinin elektriğini kendisi üretmeye başladı. Tavukçuluk sektörünün zor günler yaşadığı bir dönemde 120 bin kapasiteli tavuk çiftliğine 100 kilovat'lik rüzgar santrali kurduran işadamı Mehmet Kemal Bayraktar, her ay ödediği 4 bin 500 YTL'lik elektrik ücretinin kasasında kalmasını sağlayarak krizden daha rahat çıktı.

Kurduğu rüzgar santralinden gayet memnun olduğunu belirten Bayraktar, elektrik maliyetinden büyük ölçüde kurtulmanın rahatlığını yaşadıklarını söyledi. Bayraktar, "Burası rüzgar alan bir alandı. Wes Rüzgar Enerjisi Şirketi ortaklarından Vedat Papatya bana geldi ve sistemi anlattı. Kafamıza yattı ve rüzgar santralini kurdurduk. İyi ki kurdurmuşuz. Çok memnunuz. Bu santral bana en az 20 yıl elektrik üretecek. Hiçbir masrafı da yok. Bu şekilde aylık 4,5 bin YTL'yi geçen elektrik faturasından büyük ölçüde kurtuldum. Elektrik giderim bin YTL'nin altına düştü. Bu şekilde hem girdi maliyetim düştü, hem de rekabet gücüm arttı." dedi.
Yeniliğe ve teknolojiye daima açık olmanın ekonomik gelişmenin önemli düsturlarından olduğunu vurgulayan Bayraktar, Türkiye'de ilk defa özel bir işletmeye kurulan rüzgar santralinin kendi çiftliğinde olmasından dolayı ayrıca mutlu olduğunu sözlerine ekledi.

Santral 3 yılda kendini amorti ediyor

Hollanda'daki bir şirketle ortak çalışan ve Türkiye'ye iki kanatlı 100 kw'lık rüzgar santralleri getiren Wes Rüzgar Enerjisi şirketinden Vedat Papatya, santrallere büyük ilgi olduğunu söyledi. Rüzgar santralinin Türkiye'de üretilmesi için Hollandalı şirket ile anlaştıklarını ve bu yıl içerisinde üretime başlamayı planladıklarının altını çizen Papatya şu bilgileri verdi:

"Türkiye enerji üretiminde dışa bağımlı bir ülke olması sebebiyle büyük sanayi şirketlerini bile enerji maliyeti zorluyor. Küçük ve orta ölçekli firmaların durumu ise daha kötü. Rüzgar santralleri ile bu kesim rahat bir nefes alacak. Şu an bu santrallerin Hollanda'dan getiriliş ve montajı dahil 130 bin YTL'yi buluyor. Yılda 35 bin YTL'lik bir enerji üreten bu santraller 3 yılda kendini amorti ediyor. Ömürleri en az 20 sene. Düşük rüzgarla da çalışabilen bu santrallerin 3 gün içerisinde montajı yapılabiliyor.Yılda bir kez yağ değişimi hariç başka hiçbir masraf çıkartmıyor. Yoğun ilgi olması sebebiyle 80 kw'lik rüzgar santrallerini Türkiye'de üretmeyi hedefliyoruz. Özellikle sera, çiftlikler ve orta ölçekli firmalardan yoğun talep alıyoruz."

Türkiye'nin rüzgar potansiyelinin 10 bin megavat civarında olduğu hesaplanmasına rağmen, halen toplam 19 megavatlık rüzgar santralı bulunuyor. Şu anda Türkiye'de rüzgar enerjisi üreten 3 santral mevcut. Bu santrallardan ikisi İzmir Alaçatı'da kurulu. Buradaki santrallar 8.8 megavata kadar enerji üretirken, Bozcaada'ki santral 10.2 megavat enerji üretebiliyor. Enerji Bakanlığı'na santral için müraacat eden ve Devlet Planlama Teşkilatı (DPT)'den onayalan 6 firma da santral kurmak için kolları sıvadı. Halen DPT'4 proje onay bekliyor.

Duran Savaş/Sakarya/Cihan